Την επαναφορά της ποινικής δίωξης σε βάρος του πρώην Νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη και του αδελφού του ζητά ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης. για το σκάνδαλο με τις προσλήψεις-φάντασμα στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης την περίοδο...
2007-2010.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, ο οποίος παράλληλα διενεργεί την έρευνα, για την υπόθεση των υποκλοπών, στην περίπτωση των αδελφών Ψωμιάδη έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο 4035/2020 της προηγούμενης Κυβέρνησης της ΝΔ, χαρακτηρίζοντας τον μάλιστα «κρυφοαμνηστία», για τους αιρετούς!
Το νόμο 4735/2020 είχε εισάγει ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και βάσει αυτού απαλλάχτηκαν από κακουργηματικές κατηγορίες οι αδελφοί Ψωμιάδη, τον Οκτώβριο του 2023.
Εάν γίνει δεκτή από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η πρόταση του Αντεισαγγελέα ΑΠ Αχιλλέα Ζήση, που ζητάει αναίρεση της απαλλακτικής απόφασης, τότε ο πρώην Περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης θα ξανακαθίσει στο εδώλιο, καθώς και ο αδελφός του Διονύσης, που επίσης ήταν κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση.
Παράλληλα ανοίγει ο δρόμος, για να ξαναδικαστούν όλοι οι αιρετοί άρχοντες και υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που ήταν κατηγορούμενοι για σκάνδαλα εκατομμυρίων σε βάρος του Δημοσίου και είχαν λάβει... συγχωροχάρτι με τον νόμο 4735/2020.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από την Εισαγγελία Αρείου Πάγου ο Αντεισαγγελέας ΑΠΑχιλλέας Ζήσης άσκησε αναίρεση κατά απόφασης του ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΕΦΕΤΕΙΟΥ
ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Α΄ Βαθμού ), με την οποία παύει οριστικά η ποινική δίωξη κατ΄ άρθρο 67 του Ν.4735/2020 κατά των κατηγορουμένων, 1.Παναγιώτη ΨΩΜΙΑΔΗ του Χαραλάμπους, πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλονίκης και 2.Διονύσιου ΨΩΜΙΑΔΗ του Χαραλάμπους, (αδελφό του) για τις πράξεις:
- α) της κακουργηματικής απιστίας κατά συναυτουργία και
- β) της κακουργηματικής ψευδούς βεβαίωσης κατ΄ εξακολούθηση που στρέφεται άμεσα κατά Ν.Π.Δ.Δ ,(Περιφέρεια Θεσσαλονίκης), με ζημία εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε βάρος ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ και του ΔΗΜΟΣΙΟΥ!
Ο εισαγγελέας κ. Ζήσης άσκησε αναίρεση, για εσφαλμένη εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης.
Όπως αναφέρει στο σκεπτικό του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, "η διάταξη του άρθρου 93 του Ν. 4745/2020 (με την οποία τροποποιήθηκε ο 4735/2020) είναι
αντισυνταγματική διότι συνιστά «κρυπτοαμνηστία», την οποία απαγορεύει το Σύνταγμα και ως εκ τούτου ανεφάρμοστη, κατά το άρθρο 93 παρ. 4 του Συντάγματος, διότι αντιβαίνει στις διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 3, 4 και 4 παρ.1, 25 παρ.1, και 26 του Συντάγματος, αφού με την παραπάνω ρύθμιση εισάγεται νομοθετική διάταξη που αφορά εξατομικευμένη περίπτωση, δηλ. αμνηστεύονται κακουργηματικές πράξεις αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ.
Επισημαίνει ο εισαγγελέας:
«Με το άρθρο 67 του Ν. 4735/ 2020, με έναρξη ισχύος την 12.10. 2010 ορίζεται ότι: 1. Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους».
Και συμπληρώνει ο κ. Ζήσης:
«Δηλ. η ως άνω Διάταξη του ν.4735/ 2020, αφορά μόνον συγκεκριμένη κατηγορία προσώπων (αιρετούς και υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α και β βαθμού), όχι δε όλες τις πληρωμές, οι οποίες ελέγχθηκαν προληπτικά από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31-7-2019).
Συμπέρασμα
Πρόκειται για «κρυπτοαμνηστία» και ως εκ τούτου είναι αντισυνταγματική, ενόψει του ότι υπάρχουν και εκκρεμείς υποθέσεις στα Δικαστήρια με κατηγορούμενους -αιρετούς και υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α και β βαθμού- με ζημία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ και του ΔΗΜΟΣΙΟΥ!
Υπενθυμίζεται ότι, η υπόθεση των αδελφών Ψωμιάδη, που «έσβησε» με νόμο Θεοδωρικάκου αφορά τις προσλήψεις - φάντασμα στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, την περίοδο 2007-2010.
Πρόκειται για 81 προσλήψεις υπαλλήλων της τότε Νομαρχίας Θεσσαλονίκης με συμβάσεις για έργα που χαρακτηρίστηκαν «φαντάσματα», όταν ο Παναγιώτης Ψωμιάδης ήταν νομάρχης και ο αδελφός του, Διονύσης, αντινομάρχης.
Το δικαστήριο στο οποίο είχαν παραπεμφθεί με τις κατηγορίες της απιστίας και της ψευδούς βεβαίωσης έκρινε ωστόσο ότι θα έπρεπε να αρθεί το αξιόποινο των πράξεων, κάνοντας επίκληση στο άρθρο 67 του Νόμου 4735/20. Σύμφωνα με αυτό, αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού που αφορούν πληρωμές ενταλμάτων μέχρι την 31.7.2019 και εφόσον αυτά έχουν εγκριθεί από Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και το Ελεγκτικό Συνέδριο.