Άφησε την τελευταία του πνοή ο Ντίνος Βοϊδονικόλας, ο οποίος έζησε μια κινηματογραφική ζωή σαν «Βασιλιάς» της νύχτας... στον Καναδά, σκορπίζοντας θλίψη στην οικογένειά του, τους φίλους και σε όσους έτυχε να τον γνωρίζουν από κοντά στην Ελλάδα.
Ο 76χρονος Κωνσταντίνος Βοϊοδονικόλας, Ντίνος για τους φίλους, που καταγόταν από τη Μάνη, έζησε τα πρώτα χρόνια του στον Καναδά και στη Νέα Υόρκη. Όταν ήρθε στην Ελλάδα μετεξελίχθηκε σε μεγάλο όνομα της νύχτας και ήταν ιδιοκτήτης νυκτερινών κέντρων στη λεωφόρο Συγγρού και στο Παλαιό Φάληρο. Σε κάθε δικογραφία ενός μεγάλου «κόλπου» η ΕΛΑΣ έβλεπε πάντα από πίσω τον Ντίνο Βοϊδονικόλα αλλά ποτέ δεν κατόρθωσε να τον ταυτοποιήσει. Τα χρόνια περνούσαν και ο Βοϊδονικόλας ήταν πλέον το εύκολο θύμα. «Χρεώστε την δουλειά στον Ντίνο», έλεγαν αξιωματικοί στην ΕΛΑΣ.
Η εμπλοκή στο ριφιφί του αιώνα
Το 1994 ήταν ένα από τα πρόσωπα που κατονομάστηκαν από Σύριο κρατούμενο ως δράστες της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα αλλά ακόμα ανεξιχνίαστης κλοπής θυρίδων, που σημειώθηκε το Δεκέμβριο του 1992 στην τράπεζα Εργασίας της οδού Καλλιρόης, και είναι γνωστή ως «ριφιφί του αιώνα».
Οι καταγγελίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν από τη δικαστική έρευνα, ωστόσο οι… περιπέτειες του Ντίνου Βοϊδονικόλα με τη Δικαιοσύνη συνεχίσθηκαν αφού πλέον του χρέωναν ότι έβρισκαν μπροστά τους οι διωκτικές αρχές.
Το Μάϊο του ίδιου έτους ο Ντίνος Βοϊδονικόλας αντιμετώπισε κατηγορίες σχετικές με την κλοπή 99 εντόκων ομολόγων, συνολικής αξίας 3 εκατομμυρίων ευρώ από την Εθνική Τράπεζα.
Τον Ιούνιο του 1999 κι ενώ η υπόθεση των ομολόγων δεν είχε ακόμα εκδικασθεί, ο Ντίνος Βϊδονικόλας κατηγορήθηκε για τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονιών. Θύματα ήταν τέσσερις εργάτες οι οποίοι είχαν παρκάρει το αυτοκίνητό τους μπροστά στην πόρτα του γκαράζ του στη Βούλα. Το γεγονός αυτό είχε μεγαλοποιηθεί από τα ΜΜΕ αφού στην ουσία επρόκειτο για έναν καθημερινό καυγά.
Για την υπόθεση αυτή κρίθηκε προφυλακιστέος, ενώ και το Συμβούλιο Εφετών Αθήνας, λίγους μήνες αργότερα, διέταξε τη συνέχιση της κράτησής του απορρίπτοντας αίτησή του για αποφυλάκιση.
Στη φυλακή πάντως δεν έμεινε καιρό. Στις 27 Ιανουαρίου 2000 παίρνει υπό άγνωστες συνθήκες 24ωρη άδεια από τις Φυλακές Κορυδαλλού. Μετά ζητά 12ωρη παράταση προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Από τότε εξαφανίστηκε. Αργότερα καταδικάστηκε τελεσίδικα σε 10 χρόνια κάθειρξη για το περιστατικό στη Βούλα. Στη δεύτερη φάση της έρευνας κατηγορήθηκε και για επίθεση εναντίον ακόμη έξι εργατών, αλλά απαλλάχθηκε.
Η ενημέρωση των δικαστικών και αστυνομικών αρχών για τη «μεγάλη φυγή» του Ντίνου Βοϊδονικόλα έγινε με καθυστέρηση δύο ημερών, γεγονός που αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικής έρευνας. Τότε στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωναν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι « όπου και να πάει ο Βοϊδονικόλας θα τον βρούμε…». Η εντύπωση που είχε μείνει στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ότι « ο Ντίνος έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης. Ισως κρύβεται στον Καναδά, όπου έχουμε πληροφορίες ότι έχει ανοίξει μια… ταβέρνα».
Ελληνικό αίτημα, καναδική απόρριψη
Η αλήθεια είναι όμως ελαφρώς διαφορετική. Σε βάρος του εκδόθηκε με καθυστέρηση διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ιnterpol, ενώ ακόμη και σήμερα το όνομά του είναι καταχωρισμένο στις επονομαζόμενες «ερυθρές αγγελίες» των διεθνών διωκτικών αρχών.
Η ζωή στο Τορόντο
Ο Ντίνος Βοϊδονικόλας ζούσε τα τελευταία χρόνια στο Τορόντο του Καναδά. Ήταν ιδιοκτήτης δεκάδων ακινήτων, τα περισσότερα από τα οποία ενοικιάζει σε εταιρείες, τράπεζες κτλ., ενώ θεωρείται ότι ήταν σημαντικός επενδυτής της πόλης. Ήταν παράλληλα πρόεδρος του GreekΤown on the Danforth, που διοργάνωνε το μεγάλο φεστιβάλ «Γεύση από την Ντάνφορντ» κάθε Αύγουστο στο Τορόντο όπου συρρέουν περίπου 1.700.000 επισκέπτες. Το φεστιβάλ, στο οποίο σερβίρονται κυρίως ελληνικά εδέσματα από εστιατόρια της περιοχής, θεωρείται η μεγάλη γιορτή της ελληνικής ομογένειας, η οποία αριθμεί περίπου 200.000 άτομα στην καναδική πόλη.
@ Καλό ταξίδι στον Μανιάτη Βασιλιά της νύχτας Ντίνο Βοϊδονικόλα...