Latest News

Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2024

Θεοφάνεια: Τι γιορτάζουμε και τι ευχόμαστε

 
Η ημέρα των Θεοφανείων είναι μια σημαντική εορτή του Χριστιανισμού καθώς εορτάζεται η βάπτιση του Χριστού από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο ή Βαπτιστή και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που... ξεκινά με τα Χριστούγεννα.

Το πρωί των Θεοφανίων γίνεται ο Μεγάλος Αγιασμός στην εκκλησία κι έπειτα ακολουθεί ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού. Πολλοί πιστοί, αψηφώντας το κρύο, βουτούν στην θάλασσα, σε ποτάμια ή όπου λαμβάνει χώρα η τελετή με σκοπό να πιάσουν τον σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου.

Εκτός όμως από το Άγιο Βάπτισμα, γιορτάζουμε κάτι την ταυτόχρονη εμφάνιση της Αγίας Τριάδας. Σύμφωνα με μαρτυρίες τριών εκ των τεσσάρων Ευαγγελιστών και συγκεκριμένα του Ματθαίου, του Μάρκου και του Λουκά, ακούστηκε από τον ουρανό η φωνή του Θεού να λέει: «Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα». Την ίδια στιγμή εμφανίστηκε και το Άγιο Πνεύμα με την μορφή περιστεριού.

Έτσι την ημέρα των Φώτων ευχόμαστε «Χρόνια πολλά και Καλή Φώτιση», προκειμένου ο άνθρωπος στον οποίο λέμε την ευχή να έχει ανοιχτό πνεύμα και γαλήνη στην ζωή του.