Στο μικροσκόπιο των αρχών έχουν μπει οι κινήσεις του 50χρονου κρεοπώλη τη βραδιά της εξαφάνισης του Μπάμπη Κούτσικου στο Μεσολόγγι, καθώς υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα που διαψεύδουν τις καταθέσεις του στις αστυνομικές και... δικαστικές αρχές.
Συγκεκριμένα, σε φωτογραφία – ντοκουμέντο που είδε το φως της δημοσιότητας, με εικόνα από κάμερα της περιοχής, αποδομούνται πλήρως οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου για τη δολοφονία του 31χρονου ως προς την πορεία που ακολούθησε με το αυτοκίνητο του, μετά την υποτιθέμενη αποβίβαση του Μπάμπη στον κόμβο των ΤΕΙ.
Συγκεκριμένα, ο κρεοπώλης υποστήριξε ότι κατά την επιστροφή του από τον κόμβο των ΤΕΙ μετά την αποβίβαση του Μπάμπη κινήθηκε απευθείας προς ένα μίνι μάρκετ.
Όπως αναφέρεται όμως στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση, «από την επισκόπηση του εν λόγω βιντεοληπτικού υλικού δεν επιβεβαιώνονται τα λεγόμενα του κρεοπώλη ως προς την απευθείας κίνηση του προς το μίνι μάρκετ, κατά την επιστροφή του από τον κόμβο ΤΕΙ όπου υποτίθεται ότι αποβίβασε τον Μπάμπη Κούτσικο, αλλά οδηγώντας το τζιπάκι του κινείται επί της οδού Ναυπάκτου με κατεύθυνση προς το super market Σκλαβενίτης ενεργώντας αριστερή ως προς την πορεία του στροφή κινούμενος προς την περιοχή “Λυομένων”».
Παράλληλα σε αυτό το σημείο, μένουν και δύο φίλοι του που έχουν καταθέσει στις αστυνομικές αρχές για την υπόθεση.
Ακολούθως, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία ντοκουμέντο, στις 21:52 ο κρεοπώλης κινείται από την περιοχή των «Λυομένων», εισέρχεται στον οδό Ναυπάκτου και στρίβει αριστερά, κινούμενος με κατεύθυνση προς το super market Σκλαβενίτης.
Οι αντιφάσεις του 50χρονου κατηγορουμένου
Παράλληλα, στη δικογραφία αναφέρονται αναλυτικά οι αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε ο κατηγορούμενος. Όπως προκύπτει από τον φάκελο της υπόθεσης, η πρώτη αναληθής δήλωση έχει να κάνει με το δρομολόγιο που ακολούθησε εκείνη τη νύχτα.
Δήλωσε συγκεκριμένα ότι έχοντας επιβιβάσει στο όχημα του τον Μπάμπη, οδηγώντας το τζιπάκι του και κινούμενος με κατεύθυνση προς Ευηνοχώρι, πραγματοποίησε αναστροφή στον κόμβο ΤΕΙ επιστρέφοντας, όπως δήλωσε, στο Μεσολόγγι. Το γεγονός αυτό αποδείχθηκε όμως ότι είναι ψευδές, μιας και από την επισκόπηση των καμερών προέκυψε ότι αυτός οδηγώντας το όχημα του διήλθε τελικά τον κόμβο ΤΕΙ και κινήθηκε προς Ευηνοχώρι και εν συνεχεία στην περιοχή του κάμπου Ευηνοχωρίου.
Δεύτερον δήλωσε ότι επιστρέφοντας προς Μεσολόγγι, μετά την υποτιθέμενη αποβίβαση του Μπάμπη, κινήθηκε απευθείας προς ένα κατάστημα.
Το γεγονός αυτός αποδείχθηκε ότι ήταν ψευδές αφού από τις κάμερες προέκυψε ότι ο κρεοπώλης επιστρέφοντας προς το Μεσολόγγι, αρχικά κινήθηκε προς την περιοχή των «Λυομένων» όπου παρέμεινε για 11 λεπτά περίπου και ακολούθως κινήθηκε προς το κατάστημα που δήλωσε αρχικά.
Τρίτον, ο 50χρονος δήλωσε ότι ο χρόνος που πραγματοποίησε την διαδρομή Αγίου Αθανασίου, κόμβος ΤΕΙ, μίνι μάρκετ (το προαναφερθέν) χωρίς στάσεις ήταν περίπου 24 με 34 λεπτά, αντί των 10 λεπτών που αυτή πραγματοποιήθηκε παρουσία του.
Τέλος, με δεδομένη την κίνησή του πέραν του κόμβου των ΤΕΙ, αλλά και την κίνηση του προς την περιοχή «Λυομένων» όπου παρέμεινε επί 10λεπτο, συνολικά η διαδρομή από την παραλαβή του Μπάμπη μέχρι την αποχώρηση από το κατάστημα που ανέφερε, διήρκεσε 78 λεπτά.
Όπως αναφέρεται στη δικογραφία χαρακτηριστικά: «Οι ισχυρισμοί του αυτοί, οι συνεχώς μεταβαλλόμενες απόψεις του για το πώς εκτυλίχθηκαν τα πράγματα, η διαγραφή του ιστορικού των κλήσεων και οι αντιφάσεις στις οποίες συνεχώς υποπίπτει, δημιουργούν έκδηλες και βάσιμες αμφιβολίες για την αξιοπιστία του και την αλήθεια των λεγομένων του, ενισχύοντας παράλληλα τις ενδείξεις ενοχής του».
Η στιγμή που ο Μπάμπής έχει μπει στο αυτοκίνητο του κρεοπώλη
Αποκαλυπτικά είναι τα ντοκουμέντα και συγκεκριμένα, δύο φωτογραφίες:
Η πρώτη εικόνα είναι από τα πρώτα λεπτά που έχει μπει ο Μπάμπης στο αυτοκίνητο του κρεοπώλη. Ήταν 8.33 το βράδυ και σύμφωνα με την Αστυνομία, ο κρεοπώλης μόλις είχε παραλάβει τοn 31xrono και πήγαιναν μαζί, με το αυτοκίνητό του.
Σε μία άλλη εικόνα, περίπου μία ώρα μετά, στις 21.28, οι κάμερες στην οδό Ναυπάκτου κατέγραψαν το αυτοκίνητο του κρεοπώλη να έχει άλλη κατεύθυνση από εκείνη που είχε υποστηρίξει ο ίδιος στην καταθέσεις του. Μια εικόνα που πιστοποιεί ότι ενώ ο κρεοπώλης πλησίαζε στο σπίτι του, αντί να στρίψει δεξιά εκείνος επέλεξε να πάει αριστερά.
Όλα τα στοιχεία της δικογραφίας μελετώνται εξονυχιστικά μήπως προκύψουν επιπλέον αξιοποιήσιμα στοιχεία για την εξιχνίαση της δολοφονίας του 31χρονου.
Το μηχάνημα bitcoin και το τεφτέρι
Εν τω μεταξύ, από την έρευνα της αστυνομίας στο σπίτι του Μπάμπη Κούτσικου, αμέσως μόλις δηλώθηκε η εξαφάνισή του προέκυψαν στοιχεία που οδήγησαν την ΕΛΑΣ στο να βάλει στο κάδρο των ερευνών τον 50χρονο κρεοπώλη.
Μεταξύ άλλων στο σπίτι του Μπάμπη Κούτσικου βρέθηκαν κινητά, το laptop του αλλά και ένα μηχάνημα παραγωγής κρυπτονομισμάτων mining, προσωπικά του αντικείμενα αλλά και ένα μπλε τετράδιο στο οποίο υπήρχαν σημειώσεις με ημερομηνίες, αριθμούς, τοποθεσίες και ονόματα, αλλά και χρηματικά ποσά. Σε ημερομηνία κάτω από το έτος 2022 αναφέρονται κάποια ονόματα και τα εξής ποσά, δίπλα σε αντίστοιχα ονόματα. «1.000 ευρώ», «400 ευρώ», «300 ευρώ». Υπάρχει κατά πληροφορίες και το όνομα του κατηγορούμενου κρεοπώλη δίπλα στο όνομα του οποίου είναι σημειωμένο το ποσό των «3.000 ευρώ».
«Προμηθεύτηκαν αυτή τη συσκευή για να μπορέσουν να βγάλουν κρυπτονομίσματα», εξήγησε ο Νίκος Βασιλάκος, δημοσιογράφος τεχνολογίας αναφερόμενος στον εξορυκτή κρυπτονομισμάτων.
Ειδικοί αναλύουν τον τρόπο που λειτουργεί. Εξηγούν πως το μηχάνημα αυτό είναι ικανό να λύνει δύσκολες μαθηματικές εξισώσεις, έχει ενσωματωμένα πανίσχυρα υπολογιστικά συστήματα και φέρνει μικρά ή μεγάλα κέρδη στον κάτοχό του.
«Κάποιος λοιπόν υποσχέθηκε σε κάποιον ότι θα του έβγαζε χρήματα. Για να το κάνει αυτό πήρε χρήματα τα οποία τα επένδυσε σε υλικό ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αγόρασε πανάκριβες κάρτες οθόνης, πανάκριβες κάρτες γραφικών και πανάκριβους επεξεργαστές», συμπλήρωσε ο Νίκος Βασιλάκος.
Την μικρή αυτή συσκευή που συνδέεται μέσα από εφαρμογή σε τηλέφωνα και υπολογιστές μπορεί κανείς να την προμηθευτεί κυρίως από site του εξωτερικού. Η αξία της ανάλογα με τις αποδόσεις μπορεί να φτάσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Η διαδικασία της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων θεωρείται αρκετά ενεργοβόρα και για αυτό λένε πως είναι σχεδόν απαγορευτική για την τσέπη ενός και μόνο ανθρώπου.
«Θα δούμε στο μέλλον πού ήταν η σύνδεση με το ρεύμα, γιατί εκεί είναι και τα πολλά χρήματα. Επειδή οι καταναλώσεις είναι τεράστιες και έχουμε δει πολλές φορές να συνδέονται ακόμα και σε δημόσιες υπηρεσίες», σημείωσε ο Νίκος Βασιλάκος.
Η καλλιέργεια κρυπτονομισμάτων για ορισμένα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, έχει γίνει πολύ πιο πολύπλοκη με την πάροδο του χρόνου. Χρειάζεται εξειδικευμένο εξοπλισμό και αυτό το κάνει πιο δύσκολο για να επιλέξει κάποιος να ασχοληθεί.
«Με διάφορους τρόπους μπορεί να γίνει η παραγωγή κρυπτονομισμάτων. Κάθε κρυπτονόμισμα έχει διαφορετική χρήση. Το συγκεκριμένο μηχάνημα που εντοπίστηκε δεν είναι για Bitcoin», εξήγησε στο MEGA ο σύμβουλος κρυπτονομισάτων Μιχάλης Μίγγος.
Τα δανεικά, οι θησαυροί και οι λίρες – Ήταν ανοιχτό το τηλέφωνο του Μπάμπη
Στα κίνητρα της στυγερής δολοφονίας του 31χρονου Μπάμπη Κούτσικου στο Μεσολόγγι έχουν στρέψει τώρα τις έρευνές τους οι αρχές, με τον 50χρονο κρεοπώλη που προφυλακίστηκε να επιμένει ότι δεν σκότωσε αυτός τον 31χρονο.
Στην απολογία του επέμεινε πως δεν διέπραξε το έγκλημα: «Σας το ξαναείπα, είμαι αθώος. Όσες φορές και να ρωτήσετε, θα συνεχίσω να σας λέω πως δεν σκότωσα εγώ τον Μπάμπη».
Στην απολογία του ο 50χρονος αναφέρθηκε στη διαδρομή που ακολούθησε: «Δεν προσχεδίασα καμία επίθεση. Εγώ απλά έκανα μια εξυπηρέτηση σ’ έναν φίλο. Το αυτοκίνητο συνέχισα να το κινώ γιατί πριν από λίγες μέρες είχε ένα θέμα με την μπαταρία και ο μάστορας που το είδε μου είπε πως πρέπει να κινείται για να φορτίζει η μπαταρία».
Την ίδια ώρα, ολοκληρώθηκε η έρευνα των ναρκαλιευτών του στρατού με τον εξοπλισμό για ανίχνευση μετάλλων, χωρίς να εντοπιστούν, στη βαλτώδη περιοχή που βρέθηκε η σορός του 31χρονου, η καραμπίνα του και το κινητό του, το οποίο θα μπορούσε να δώσει πολύτιμα για την εξιχνίαση της υπόθεσης στοιχεία στις αρχές.
«Ο Μπάμπης έψαχνε λίρες»
Από την πλευρά του ο κατηγορούμενος για την δολοφονία του 31χρονου, στην απολογία του φέρεται να ισχυρίστηκε, πως το θύμα ασχολιόταν με κυνήγι θησαυρού. «Συνεργαζόταν με κάποιον από το Αιτωλικό και με κάποιον από το Αγρίνιο. Τα ονόματά τους δε μου τα είπε, αλλά μου είπε, ότι είχαν πάει σε ένα πηγάδι στην περιοχή των ΤΕΙ, κοντά σε μία εκκλησία με μηχάνημα. Ήθελε να αγοράσει ένα μηχάνημα για 1.300 ευρώ», φέρεται να υποστήριξε στην απολογία του.
«Συνεργαζόταν με κάποιον από το Αιτωλικό και το Αγρίνιο»
Αίσθηση προκαλεί και ένα άλλο σημείο της απολογίας του κατηγορουμένου.
Όπως είπε ο κατηγορούμενος: «Εδώ και δύο χρόνια σε συζητήσεις ο Μπάμπης μου είχε πει ότι ψάχνει θησαυρούς, λίρες και τέτοια πράγματα. Ξέρω κιόλας ότι συνεργαζόταν με κάποιον από το Αιτωλικό και το Αγρίνιο, το ονόματα των οποίων δεν μου είχε πει. Ήθελε να αγοράσει και κάποιο μηχάνημα ανίχνευσης χρυσού για 1.300 ευρώ».
«Δεν υπάρχουν άλλα δανεικά»
Η ανακρίτρια τον ρώτησε πολλές φορές γιατί δεν έψαξε τον φίλο του αλλά και γιατί υπέδειξε στη μητέρα του άλλο μέρος, από εκείνο που ο ίδιος τώρα ισχυρίζεται ότι τελικά άφησε με το αυτοκίνητό του το θύμα: «Όταν με πήρε η μητέρα του τηλέφωνο δε γνώριζα ότι ο Μπάμπης αγνοούνταν… Δεν θεώρησα τόσο σημαντικό να αναφέρω περισσότερες λεπτομέρειες. Εάν ήξερα ότι είχε εξαφανιστεί δεν θα αντιδρούσα έτσι…».
Αναφέρθηκε και στα δανεικά που χρωστούσε στο θύμα αλλά και για το εάν γνωρίζει ότι στον Μπάμπη χρωστούσαν και άλλα άτομα: «Τα δανεικά χρήματα που μου αποδίδουν πως χρωστούσα δεν ισχύουν, τα μόνα λεφτά που είχα δανειστεί από τον Μπάμπη ήταν 1.000 ευρώ και πιο παλιά τον Ιούνιο, όταν και του δανείστηκα 6.500 ευρώ τα οποία είναι αυτά που μου δείξατε σε μηνύματα στο Facebook, δεν υπάρχουν άλλα δανεικά πέρα από αυτά που σας είπα. Δε μου είχε αναφέρει (το θύμα) πως του χρωστούσαν άλλα άτομα και δεν πιστεύω πως θα δάνειζε χρήματα σε κάποιο άτομο που δεν γνώριζε καλά. Ο χαρακτήρας του ήταν τέτοιος… αλλά ακόμα και αν ισχύει κάτι τέτοιο δε θα μου το έλεγε, δεν μπορώ να γνωρίζω εγώ αν ισχύει κάτι τέτοιο…».
Το κινητό του Μπάμπη ήταν σε συνεδρία, είχε ανοιχτή γραμμή σε κάποια εφαρμογή
Κατά την απολογία του ρωτήθηκε και για το κινητό του θύματος. Ειδικότερα, του ζητήθηκε να εξηγήσει ότι στις 20:37, όταν ο Μπάμπης επιβιβάστηκε στο όχημά του, προκύπτει ότι έκανε χρήση του κινητού του για έναρξη συνεδρίας στο διαδίκτυο, η οποία διακόπηκε στις 23:49. «Εδώ δεν το είδα, δεν είδα καν αν είχε πάνω του το κινητό τηλέφωνο», απάντησε.
Όπως έχει αποδειχθεί από την άρση του απορρήτου, το τηλέφωνο του Μπάμπη κατά τη διάρκεια της διαδρομής που ήταν μαζί με τον φερόμενο ως δράστη -ο οποίος είναι έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού- ήταν σε συνεδρία, δηλαδή ήταν ανοιχτή η γραμμή σε κάποια εφαρμογή.
Αυτό σημαίνει ότι ο Μπάμπης το είχε ανοιχτό για να ακούει κάποιος χωρίς να το αντιληφθεί ο κρεοπώλης, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από τον ανακριτή και από τις διωκτικές Αρχές αν είχε το τηλέφωνο ο Μπάμπης, είπε «δεν ξέρω, δεν το είδα», κάτι που σημαίνει ότι «η συνεδρία την οποίαν είχε ο Μπάμπης δεν ήταν για να μιλάει, απλώς το είχε ανοιχτό για να ακούγεται η συνομιλία» τόνισε ο ιδιωτικός ερευνητής Γιώργος Τσούκαλης.
Εξεταζεται τετράδιο του Μπάμπη με ποσά που φέρεται να είχε δανείσει
Την ίδια ώρα αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του θύματος, όπου και εντόπισαν ένα τετράδιο, που περιείχε σημειώσεις και ονόματα ανθρώπων, στους οποίους είχε δανείσει διάφορα χρηματικά ποσά. Συγκεκριμένα, στο τετράδιο αυτό ο Μπάμπης έγραφε ημερομηνίες, αριθμούς, τοποθεσίες και ονόματα ανθρώπων, στους οποίους φέρεται να είχε δανείσει συνολικά πάνω από 60.000 ευρώ. Ανάμεσα σε αυτά τα ονόματα είναι κι εκείνο του κρεοπώλη.
Στη δικογραφία αναφέρεται και η ύπαρξη του τετραδίου στο οποίο το θύμα είχε σημειώσει όσους του χρωστούσαν χρήματα. Ειδικότερα, αναφέρεται πως ο 51χρονος κατηγορούμενος του χρωστούσε 3.000 ευρώ, κάποια ξαδέρφη του 1.500, ένας φίλος του 400 και ένας άλλος φίλος του 100 ευρώ.
Στην κατάθεσή της η ξαδέλφη του επιβεβαίωσε ότι είναι εκείνη που αναφέρεται στο τετράδιο και ότι είχε δανειστεί 1.500 ευρώ από τον Μπάμπη στις 28/2/2023 και το «1000» που αναγράφεται στο τετράδιο ήταν το υπόλοιπο που του χρωστούσε. Ομοίως και ο φίλος του παραδέχθηκε ότι είχε λάβει από τον Μπάμπη 400 ευρώ το καλοκαίρι του 2022.
Τα άτομα που αναφέρονται στο τετράδιο του 31χρονου, έχουν κληθεί να καταθέσουν εκ νέου, όχι γιατί θεωρούνται ύποπτα, αλλά για να διαπιστωθεί τι είδους οικονομικές δραστηριότητες είχαν με τον Μπάμπη. Οι Αρχές κατέσχεσαν επίσης κινητά τηλέφωνα κι ένα laptop, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μηχάνημα παραγωγής κρυπτονομισμάτων, που βρέθηκε στο σπίτι του 31χρονου και ήταν συνδεδεμένο μέσω εφαρμογής με τα κινητά του τηλέφωνα. Πλέον αρχίζει και εξετάζεται το σενάριο πώλησης κρυπτονομισμάτων και να εμπλέκονται και άλλα άτομα στην υπόθεση.
Όλα τα στοιχεία που αναφέρονται στη δικογραφία και έχουν βρεθεί, έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια όπου και εξετάζονται.