Σε συναγερμό έχει τεθεί η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας του Λιμενικού η οποία έστειλε επείγον σήμα στα υπό ελληνική σημαία ή ελληνικών συμφερόντων πλοία που κινούνται στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν να αποφεύγουν τα ύδατα της Υεμένης, μετά τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των... ανταρτών Χούθι.
Η αρμόδια διεύθυνση του Λιμενικού στο σήμα της που κοινοποίησε στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας συστήνει ακόμα στα πλοία να πραγματοποιούν κατά το δυνατό, νυκτερινό διάπλου της νότιας Ερυθράς Θάλασσας και του στενού Μπαμπ ελ Μαντέμπ.
«Συνιστάται να παραμένει στη γέφυρα του πλοίου μόνο το απαραίτητο πλήρωμα, τα μέλη του πληρώματος να παραμένουν όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα εξωτερικά μέρη του πλοίου, να διεξάγεται άσκηση πυρκαγιάς πριν το πλοίο φτάσει στις ακτές της Υεμένης και να γίνεται έλεγχος στον εξοπλισμό ασφαλείας» αναφέρεται στο έγγραφο.
Στο σήμα υπάρχει τέλος αναφορά στη δυνατότητα του κυβερνήτη του πλοίου να απενεργοποιήσει το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης Automatic Identification System (AIS) για την προστασία των πλοίων από τον κίνδυνο πειρατείας.
Υπενθυμίζεται πως οι προσκείμενοι στο Ιράν Χούθι της Υεμένης δήλωσαν σήμερα ότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και ότι μπορεί να προχωρούν σε θαλάσσια επιχείρηση περίπου ανά 12 ώρες.
Η οργάνωση έχει εντείνει τις επιθέσεις με πυραύλους και drones που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα κατά ξένων πλοίων ως απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.
«Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες επιχειρήσεις, είναι σε πλήρη εξέλιξη, και ίσως να μην περάσουν 12 ώρες χωρίς επιχείρηση», ανέφερε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης και βασικός διαπραγματευτής Μοχάμεντ Αμπντεσαλάμ στο τηλεοπτικό σταθμό al Jazeera.
Μείζον πρόβλημα για τη διεθνή οικονομία
Την εκτίμηση ότι η κατάσταση στη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας θα ελεγχθεί λόγω των αποφασιστικών πρωτοβουλιών που λαμβάνονται από τη διεθνή κοινότητα, επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης.
Σε συνάντησή του με δημοσιογράφους και σχολιάζοντας τις κλιμακούμενες επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, είπε ότι πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.
Αναφερόμενος στην απόφαση των μεγαλύτερων ναυτιλιακών εταιρειών να επαναδρομολογήσουν κάποια πλοία γύρω από τη νότια Αφρική αναστέλλοντας προσωρινά για λόγους ασφαλείας τις διελεύσεις των πλοίων από το σημείο, εκτίμησε ότι κάτι τέτοιο θα ανεβάσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος των πλοίων με αύξηση της τιμής των προϊόντων προς τον τελικό καταναλωτή, ανατρέποντας την έως τώρα συζήτηση και τα δεδομένα για το πώς θα τιθασεύσουμε τον παγκόσμιο πληθωρισμό.
Για την απόφαση της αμερικανικής πλευράς να ανακοινώσει τη Δευτέρα τον σχηματισμό στην Ερυθρά Θάλασσα μια συμμαχίας 10 χωρών για την αντιμετώπιση των επανειλημμένων επιθέσεων των σιιτών ανταρτών σε εμπορικά πλοία, είπε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη επαφές για το θέμα αυτό με αξιωματούχους της ΕΕ και των ΗΠΑ.
Ανακοίνωσε ότι η χώρα μας δεν είναι στην πρώτη φάση, αλλά είναι έτοιμη στο να συμμετάσχει σε μια διεθνή πρωτοβουλία, καθώς η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια χώρα στη ναυτιλία.
Επιπλέον, όπως διευκρινίζει ο κ. Στυλιανίδης, από το υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχει εκδοθεί έως τώρα καμία οδηγία προς τα ελληνόκτητα πλοία ή τα πλοία με ελληνική σημαία που κινούνται στη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας του Λιμενικού Σώματος λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη θαλάσσια περιοχή έχει εκδώσει συστάσεις προς τα πλοία ελληνικών συμφερόντων, όπως τα πληρώματα να είναι σε επαγρύπνηση και να πραγματοποιούν κατά το δυνατόν νυκτερινό διάπλου της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής σβήνοντας το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης.
«Απειλή» για το παγκόσμιο εμπόριο
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν καταδίκασε τις «άνευ προηγουμένου» επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, λέγοντας ότι αποτελούν «απειλή» για το παγκόσμιο εμπόριο.
«Ο Όστιν καταδίκασε τις επιθέσεις των Χούθι κατά της διεθνούς ναυσιπλοΐας και του παγκόσμιου εμπορίου, χαρακτηρίζοντάς τις πρωτόγνωρες και απαράδεκτες, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι επιθέσεις απειλούν το ελεύθερο εμπόριο», δήλωσε ο υπεύθυνος Τύπου του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πατ Ράιντερ σε ανακοίνωση.
Επιδεινώνεται η ασφάλεια
Η Βρετανία προειδοποίησε ότι η κατάσταση ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα επιδεινώνεται και ότι οι επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους και drones είναι αυξημένη απειλή, ενώ συμφώνησε αντιτορπιλικό του Βασιλικού Ναυτικού να ενταχθεί στην υπό τις ΗΠΑ επιχείρηση για την προστασία του εμπορίου στην περιοχή.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι συστήνουν ειδική ομάδα με πλοία για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, που είναι βασικοί εμπορικοί δίοδοι, για να προστατευθεί η ναυσιπλοΐα από τον αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων από τους Χούθι της Υεμένης.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι το HMS Diamond, που κατέρριψε ύποπτο drone στην Ερυθρά Θάλασσα το Σάββατο, θα ενταχθεί στην υπό τις ΗΠΑ διεθνή ειδική ομάδα, ενώ προειδοποίησε για αυξημένα επίπεδα απειλής.
«Αυτές οι παράνομες επιθέσεις είναι μια απαράδεκτη απειλή στην παγκόσμια οικονομία υπονομεύοντας την περιφερειακή ασφάλεια και απειλούν να οδηγήσουν σε αύξηση τις τιμές των καυσίμων», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς σε ανακοίνωση. «Είναι ένα διεθνές πρόβλημα που απαιτεί μια διεθνή λύση».
Η Βρετανία δήλωσε ότι εκτός από το HMS Diamond, η ειδική ομάδα περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά ενώ ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο βρίσκεται στην περιοχή.
Ιταλική φρεγάτα
Το ιταλικό πολεμικό ναυτικό θα αποστείλει μια από τις φρεγάτες του να συνδράμει στην προστασία της θαλάσσιας οδού της Ερυθράς Θάλασσας απέναντι σε επιθέσεις των Χούθι, δήλωσε σήμερα το ιταλικό υπουργείο Άμυνας.
«Η Ιταλία θα κάνει αυτό που της αναλογεί, μαζί με τη διεθνή κοινότητα, για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατική αποσταθεροποιητική δραστηριότητα των Χούθι», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Άμυνας Γκίντο Κροσέτο.
Συμμετοχή της Ισπανίας
Η Ισπανία τόνισε σήμερα ότι η συμμετοχή της στον στρατιωτικό συνασπισμό στην Ερυθρά Θάλασσα για την αποτροπή των επιθέσεων των Χούθι σε εμπορικά πλοία θα γίνει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, όχι με μονομερή τρόπο.
«Η Ισπανία βασίζει τις αποφάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και κατά συνέπεια δεν θα συμμετάσχει μονομερώς» σε αυτή την επιχείρηση, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας στο Γαλλικό Πρακτορείο.