Latest News

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Πόλεμος στη Γάζα: Με υπολείμματα φαγητού το SOS των ομήρων που σκοτώθηκαν κατά λάθος από τις ισραηλινές δυνάμεις

 
Νέα στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο οι τρεις Ισραηλινοί όμηροι, που σκοτώθηκαν κατά λάθος από στρατιώτες στο βόρειο τμήμα της Γάζας προσπάθησαν να στείλουν SOS... είδαν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με το Ισραήλ, οι τρεις όμηροι είχαν χρησιμοποιήσει υπολείμματα φαγητού για να γράψουν SOS και να ζητήσουν βοήθεια. Επίσης, την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι πραγματοποιήθηκε έρευνα στο κτίριο απ’ την οποία προέκυψε ότι τα μηνύματα «SOS» και «Βοήθεια, 3 όμηροι» ήταν γραμμένα σε ύφασμα.

Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως οι τρεις όμηροι έμεναν «για κάποιο χρονικό διάστημα» στο συγκεκριμένο κτίριο, δίπλα απ’ το σημείο όπου δέχθηκαν τα πυρά. Πρόκειται για τους 28χρονο Γιοτάμ Χαΐμ, 22χρονο Σαμέρ Ταλάλκα, και 26χρονο Αλόν Σαμρίζ.

Σύμφωνα με έναν Ισραηλινό στρατιωτικό αξιωματούχο, οι τρεις άνδρες βγήκαν από το κτίριο με τον έναν απ’ αυτούς να κρατάει ένα κοντάρι, στο οποίο είχε δεμένο ένα λευκό πανί. Ωστόσο κρίθηκαν «τρομοκράτες» και λίγο μετά έπεσαν νεκροί. Από την πλευρά τους, Ισραηλινοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι ο θάνατος των τριών ομήρων, ενώ αυτοί κρατούσαν λευκό πανί, ήταν παραβίαση των «κανόνων εμπλοκής».

Να σημειωθεί πως περίπου 120 όμηροι πιστεύεται ότι εξακολουθούν να είναι όμηροι τόσο της Χαμάς όσο και συμμαχικών παλαιστινιακών ομάδων, στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διευθύνεται από τη Χαμάς λέει ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 90 ανθρώπους στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι οικογένειες των ομήρων προέτρεψαν την ισραηλινή κυβέρνηση να συνάψει νέα εκεχειρία για να απελευθερωθούν τουλάχιστον ορισμένοι από τους αιχμαλώτους. Υπενθυμίζεται πως η αρχική συμφωνία οδήγησε στην απελευθέρωση περισσότερων από 100 ομήρων, σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές. Ωστόσο ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επέμεινε πως «η στρατιωτική πίεση είναι απαραίτητη τόσο για την επιστροφή των ομήρων όσο και για τη νίκη».

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ δέχεται διεθνείς πιέσεις, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ και σύναψη εκεχειρίας. Την Κυριακή, η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κάθριν Κολόνα μετέβη στο Ισραήλ ζητώντας «άμεση εκεχειρία». Ο Ισραηλινός ομόλογός της, Έλι Κοέν είπε ότι η κατάπαυση του πυρός θα ήταν λάθος, περιγράφοντάς τη ως δώρο στη Χαμάς. Από την πλευρά τους το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία ζήτησαν επίσης μια «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός».