Λανθασμένα, θεωρείται ότι είναι κάτι που κάνουν οι άνθρωποι κυρίως σε περιστασιακές σχέσεις, αλλά ο Δρ Rob Weisskirch, καθηγητής της ανάπτυξης του ανθρώπου στο California State University Monterey Bay ανατρέπει τα δεδομένα.
«Είναι απλώς ένα στοιχείο των συμπεριφορών, στις μέρες μας, στον τρόπο που επικοινωνούμε με τους συντρόφους μας», εξηγεί.
Ωστόσο, ένα πράγμα παραμένει δυστυχώς ίδιο, κι αυτό δεν είναι άλλο πέραν του φαινομένου της αποστολής dickpicks από στρέιτ άντρες σε γυναίκες. Ή μήπως όχι; Όπως εξηγεί η Dr Michelle Drouin, αναπτυξιακή ψυχολόγος και ειδικός σε θέματα τεχνολογίας και σχέσεων, πρόκειται για μύθο.
Εάν οι γυναίκες είναι πιο επιφυλακτικές στο να ξεκινήσουν το sexting να οφείλεται σε εσωτερικευμένη ντροπή ή φόβο της κρίσης
Στην πραγματικότητα, μελέτες έδειξαν ότι καταγράφουν παρόμοιες διαφορετικές απαντήσεις όταν ρωτήθηκαν για τις συμπεριφορές τους σε sexting. «Οι άντρες μπορεί μερικές φορές να αισθάνονται άβολα το sexting, όπως και οι γυναίκες. Όσον αφορά τα κίνητρα, αναφέρουν συχνά το ίδιο πράγμα: διασκέδαση, φλερτ, θέτοντας τις βάσεις για σεξουαλική δραστηριότητα».
Αν και υπάρχει αυξανόμενη αποδοχή σε αυτήν την εποχή του κυρίαρχου φεμινισμού και της σεξουαλικής θετικότητας ότι οι γυναίκες επιθυμούν το σεξ όσο και οι άντρες, το στερεότυπο ότι «οι άντρες είναι πιο οπτικοί» παραμένει.
Μια μετα-ανάλυση από τον καθηγητή Jeff Temple του Ιατρικού Κλάδου του Πανεπιστημίου του Τέξας, έδειξε ότι αν και οι άνδρες ήταν πιο πιθανό να ζητήσουν γυμνές φωτογραφίες, και τα δύο φύλα τις έστελναν με την ίδια περίπου συχνότητα, σύμφωνα με τον Guardian.
Ο σεξισμός και η ντροπή
Είναι δύσκολο να διαχωρίσουμε οποιαδήποτε αλήθεια στην υπόθεση ότι οι άνδρες ανταποκρίνονται περισσότερο στα οπτικά ερεθίσματα από τις γυναίκες λόγω δεκαετιών σεξισμού που τιμώρησε τη γυναικεία σεξουαλικότητα, λέει ο Temple.
Εάν οι γυναίκες είναι πιο επιφυλακτικές στο να ξεκινήσουν το sexting, αναφέρει η συγγραφέας σεξ και παρουσιάστρια του podcast Kate Sloan με έδρα το Τορόντο, μπορεί να οφείλεται σε εσωτερικευμένη ντροπή ή φόβο της κρίσης ή λόγω της δικής τους εμπειρίας αντικειμενοποίησης.
Εάν οι άνδρες ξεκινούν την ανταλλαγή γυμνών εικόνων πιο εύκολα, λέει η Sloan, τους έχει δοθεί η δυνατότητα να το κάνουν από μια κουλτούρα που προσαρμόζει κατά κύριο λόγο την εικόνα της στο ανδρικό βλέμμα. (σ.σ. στη φεμινιστική θεωρία, το ανδρικό βλέμμα είναι η πράξη της απεικόνισης των γυναικών και του κόσμου στις εικαστικές τέχνες και στη λογοτεχνία από μια αρσενική, ετεροφυλοφιλική οπτική που παρουσιάζει και αναπαριστά τις γυναίκες ως σεξουαλικά αντικείμενα για την ευχαρίστηση του ετεροφυλόφιλου άνδρα θεατή).
Τα γούστα και οι επιθυμίες μας διαμορφώνονται από την κοινωνία, λέει η Sloan, η οποία είναι αμφιφυλόφιλη. Σημειώνει ότι ακόμη και οι queer γυναίκες που δεν επιδιώκουν να κάνουν σεξ με άντρες μπορεί να επιλέξουν να παρουσιάζονται με έναν τέτοιο «υπερ-θηλυκό» τρόπο που θεωρητικά έχει σχεδιαστεί για να τις εντυπωσιάσει.