Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση εισάγεται σήμερα εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και τους servicers που... έχει συγκεντρώσει τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης που κατηγορεί την κυβέρνηση ότι φέρνει διατάξεις που «βλέπουν» επιφανειακά τους αριθμούς, χωρίς να ενδιαφέρεται για τους δανειολήπτες.
«Οι δανειολήπτες είναι όμηροι ενός συνεχούς εκβιασμού, μιας συνεχούς πίεσης», υπογράμμισαν και επέμειναν ότι «ανοίγει διάπλατα η πόρτα στους πλειστηριασμούς ακόμη και της πρώτης κατοικίας», αφήνοντας μόνους τους, τους βουλευτές της ΝΔ να στηρίξουν τις ρυθμίσεις του που μόνον κατ’ επίφαση παρέχουν ασπίδα προστασίας στους πολίτες. Θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία
Ονομαστική ψηφοφορία αναμένεται να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί της αρχής του νομοσχεδίου αλλά και σε σειρά άρθρων, ενώ στη συζήτηση αναμένεται να παρέμβει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, οποίος σε ειδική εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος για το ιδιωτικό χρέος, τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς, υπογραμμίζοντας ότι η επίλυση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους δεν επιδέχεται άλλης αναβολής, καθώς υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας, αφού ο φόβος που προκαλούν τα «κόκκινα» δάνεια οδηγεί σε οικονομική αδράνεια.
Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Ανδρουλάκης επανέφερε προτάσεις του ΠΑΣΟΚ που έχουν κατατεθεί από το 2019 και στοχεύουν, μεταξύ άλλων, στη βιώσιμη ρύθμιση συνολικά του ιδιωτικού χρέους, στον αδιαπραγμάτευτο ρόλο της πολιτείας – και όχι των servicers – στην άσκηση πολιτικής στο θέμα του ιδιωτικού χρέους και της κύριας κατοικίας αλλά και την προστασία των πραγματικά αδύναμων
Να κατατεθούν τα επιχειρηματικά σχέδια των servicers που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας την κυβέρνηση να παρουσιάσει στη Βουλή
· Τα αρχικά αναλυτικά επιχειρηματικά σχέδια (business plans) καθώς και τις τυχόν επικαιροποιήσεις τους, όπως έχουν κατατεθεί, των εξυπηρετητών πιστώσεων (servicers) στην Επιτροπή του άρθρου 17 του νόμου 4649/2019 από τη σύσταση της Επιτροπής ως και σήμερα.
· Τα πλήρη πρακτικά των συνεδριάσεων της Επιτροπής του άρθρου 17 του νόμου 4649/2019 από τη σύστασή της ως και σήμερα.
Στρυμωγμένη στη γωνία από τη σφοδρή κριτική η κυβέρνηση αγνόησε κατά την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην επιτροπή, σειρά προτάσεων των κομμάτων, ενώ σε μια προσπάθεια να απορρίψει τις αιτιάσεις των κομμάτων ότι δεν καλύπτονται οι αδύναμοι οφειλέτες που παραδίδονται στα χέρια των funds και των τραπεζών ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι όλοι κακοπληρωτές ή πονηρούληδες» και υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων τόσο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό όσο και για το πρόγραμμα Ηρακλής.
Στην κριτική δε, ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός έχει αποτύχει, το οικονομικό επιτελείο αντέτεινε ότι είναι ένα οικοδόμημα που λειτουργεί πολύ θετικά.
Ο Χρήστος Γιαννούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραποιεί την αλήθεια, προστατεύοντας οτιδήποτε άλλο εκτός από τους πολίτες, ευπαθείς, ευάλωτες ομάδες ή εργαζόμενους επαγγελματίες. «Είστε η κυβέρνηση, που έχετε μια σειρά από πλάνες, οι οποίες εμφανίζονται με ένα επιχείρημα ότι “είμαστε η κυβέρνηση του 41%”, αλλά είστε 100% σε μία πλάνη, που είναι η επιβεβαίωση του ‘έτσι είναι αν έτσι νομίζεις», είπε, ενώ σφοδρή ήταν η επίθεση και του Παύλου Γερουλάνου από το ΠΑΣΟΚ.
«Σειρά σοβαρότατων θεμάτων που επιζητούν λύσεις, δεν αντιμετωπίζονται με το εν λόγω νομοσχέδιο, όπως είναι η αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, η προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης», είπε.
«Αν δεν μπορείτε να δείτε τον άνθρωπο πίσω από το δάνειο, δείτε τουλάχιστον ότι οι άνθρωποι που μπορούν να απογειώσουν την οικονομία με τη δουλειά, την κατανάλωση και τις επενδύσεις τους, είναι σήμερα με τα χέρια δεμένα. Και ότι αυτό το νομοσχέδιο, δεν τα λύνει.
Γι’ αυτό δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε στη σημερινή του μορφή, γιατί λέει ότι λύνει το πρόβλημα, ενώ στην πραγματικότητα αγοράζει μόνο χρόνο για εσάς, τις τράπεζες και τα funds, δεν είναι το νομοσχέδιο που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ τη θέση ότι η κυβέρνηση στηρίζει τις τράπεζες και εξοντώνει τα υπερχρεωμένα νοινοκυριά εξέφρασε από το ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου.
Είχαν προηγηθεί οι απόψεις αρμόδιων φορέων που είχαν κληθεί στην Επιτροπή, οι οποίοι εκτίμησαν μεν ότι το νομοσχέδιο κινείται «προς τη σωστή κατεύθυνση», ζήτησαν ωστόσο βελτιώσεις που αφορούν:
· Στη διαφάνεια στη λειτουργία των εταιρειών διαχείρισης και την υποχρέωσή τους στην ενημέρωση των δανειοληπτών.
· Στη διεύρυνση ένταξης των δανειοληπτών στη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας τους.
· Στη θέσπιση ευεργετικών κριτηρίων για ευάλωτους οφειλέτες, ώστε να μην αποκλείονται από τη ρύθμιση.