Σε βαρύ πένθος έχει βυθιστεί το Κοκκινοχώρι Καβάλας, η γενέτειρα του «φαινόμενου» Βασίλη Καρρά, τόπο που ο ίδιος είχε επιλέξει να γίνει και η τελευταία του κατοικία...
Βουρκωμένοι οι κάτοικοι του χωριού, συγγενείς, φίλοι αλλά και θαυμαστές του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή, έχουν κατακλύσει από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (27/12) τον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου για να παραστούν στο Τρισάγιο και στην ταφή του, στις 12.00.
Δείτε LIVE το τελευταίο αντίο στον Βασίλη Καρρά
Ο Βασίλης Καρράς είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στο χωριό του, ενημερώνοντας μάλιστα τον πρόεδρο και φίλο του, Χρήστο Διαμαντίδη, να ετοιμάσει τον δρόμο προς το νεκροταφείο, όταν ένιωθε πως ήταν έτοιμος να φύγει
Χθες Τρίτη, η Θεσσαλονίκη τίμησε τη μνήμη του στον Ιερό Ναό Αγίας Σοφίας όπου τέθηκε η σορός του σε πολύωρο λαϊκό προσκύνημα. Το «παρών» έδωσαν παλιοί και νέοι καλλιτέχνες, όπως η Άντζελα Δημητρίου και ο Κωνσταντίνος Αργυρός, πολιτικά πρόσωπα, αλλά και χιλιάδες θαυμαστές του που τον ένιωθαν δικό τους άνθρωπο, μέσα από τη μουσική του.
Οδός Βασίλη Καρρά
Ο Βασίλης Καρράς ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο χωριό του, με τον ίδιο να μη ξεχνά την ιδιαίτερη πατρίδα του, ούτε όταν έγινε γνωστός, καθώς βοηθούσε τους πάντες, ενώ είχε δωρίσει και πολλά έργα αναβάθμισης.
Πλέον, ο κεντρικός δρόμος του Κοκκινοχωρίου θα φέρει το όνομα του Βασίλη Καρρά, ως ελάχιστο φόρο τιμής στον σπουδαίο άνθρωπο και καλλιτέχνη, μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Παγγαίου. Να σημειωθεί πως και η κεντρική πλατεία του χωριού φέρει το όνομα «Βασίλης Καρράς».
«Δεν μασάω πιτσιρίκο» - Τα τελευταία λόγια του στον μαέστρο του
O μαέστρος του μεγάλου τραγουδιστή, ο Γιάννης Γκιούρας αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Βασίλη Καρρά και στη μεγάλη απώλειά του.
«Μας ‘την έκανε’ ο Βασιλάκης με ελαφρά πηδηματάκια, μας έδινε την εντύπωση – γιατί έτσι ήθελε να τον θυμόμαστε – ότι θα είναι δυνατός και θα το ξεπεράσει αλλά δυστυχώς μας άφησε και είμαστε συντετριμμένοι. Τελευταία φορά τον είδα την προηγούμενη βδομάδα, πήγα από το σπίτι του για επίσκεψη και μου λέει: ‘μαέστρο, πιτσιρίκο, δεν το βάζω κάτω, δεν μασάω, είμαι πολύ καλά, θα το ξεπεράσω, σε έναν μήνα θα περπατήσω’. Μας έλεγε ότι είχε σκοπό να χτίσει ένα μοναστήρι στο κτήμα του, στο οποίο θα πήγαινε να ησυχάσει. Το πίστευε ή ήθελε να το πιστέψουμε εμείς. Δεν έδειχνε ότι ήταν ταλαιπωρημένος. Ήταν κλινήρης αλλά με απίστευτη διαύγεια νου. Δεν έδειξε ποτέ ότι περνάει δύσκολα, ότι πονάει», είπε αρχικά ο μαέστρος του Βασίλη Καρρά.
«Θυμάμαι χιλιάδες στιγμές. Μας υποστήριζε πάντα. Ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που κατέβασε Θεσσαλονικιούς στην Αθήνα για ορχήστρα του πριν από πολλά χρόνια. Μας καθιέρωσε, μας έβαλε στον κόσμο της μουσικής, στις εταιρείες. Και εμείς πιστεύω τον βγάλαμε ασπροπρόσωπο. Ο Βασίλης έχει βοηθήσει άπειρο κόσμο, και ποτέ δεν μας άφηνε να βγει αυτό προς τα έξω. Όποιος έμπαινε στο καμαρίνι του τον βοηθούσε. Είναι δύσκολα χωρίς τον Βασίλη Καρρά. Δεν μπορώ να σκεφτώ τον εαυτό του να πάω να δουλέψω, μαζί του έχω ζήσει μία ζωή μαζί του. Έχω βγει και στο όριο συνταξιοδότησης οπότε θα τον θυμάμαι και μάλλον έτσι θα τον θυμάμαι. Θα σταματήσω μάλλον, και θα βρισκω διέξοδο στο στούντιο ηχογράφησης που γράψαμε το 90% των τραγουδιών του», σημείωσε ο κ. Γκιούρας.
«Μου είπε να ετοιμάσω το νεκροταφείο, ήξερε ότι θα φύγει»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινότητας του Κοκκινοχωρίου Καβάλας, Χρήστος Διαμαντίδης ανέφερε:
«Είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για το χωριό μας, μας λείπει ένας συγχωριανός μας που έδωσε τα πάντα για το χωριό, δούλευε πολύ σκληρά για να κάνει το χωριό μας πιο όμορφο από ό,τι ήταν, και καθημερινά είχε να προσφέρει ερχόμενος από Θεσσαλονίκη. Ήταν ένας άνθρωπος που ενδιαφερόταν πάντα για τον κόσμο. Ποτέ δεν ήθελε να ξέρει κανείς ότι προσέφερε, όποιος είχε πρόβλημα ή υγείας ή να σπουδάσει ή ό,τι άλλο, ήταν παρών», είπε αρχικά.
«Με είχε πάρει τηλέφωνο πρόσφατα και μου είπε να ετοιμάσω το νεκροταφείο και τον δρόμο μέχρι εκεί. Είναι κάτι που το θυμάμαι και το «βλέπω μπροστά μου». Ήξερε ότι θα φύγει. Είχε σχέδια για το τι θα φτιάξουμε στο χωριό όταν τον είδα πριν από 20 μέρες. Έχει κάνει πολλά πεζοδρόμια με φωτισμό, δεντροφύτευση, πλατεία, δρόμους αγροτικούς και άλλα πράγματα που δεν ξέρω αν πρέπει να τα αναφέρω. Αν δεν ήταν ο Βασίλης μας δεν θα ήξερε κανείς το χωριό μας. Έχουμε κάνει ό,τι καλύτερο για εκείνον όπως το ζήτησε. Πιστεύω θα βουλιάξει το χωριό μας σήμερα», συμπλήρωσε ο κ. Διαμαντίδης.
«Τον γνώρισα το 1977 που ήρθε με τη γυναίκα του. Θυμάμαι ένα παλικάρι πάμπτωχο. Πήγαινα από το χωριό μου στη Δράμα με το τρακτέρ για να ακούσω Βασίλη Καρρά. Ήθελε να κάνει κάποια πράγματα που δεν μπορώ να τα αναφέρω. Η γυναίκα του Χριστίνα είναι πολύ καλός άνθρωπος, μας αγάπησε πολύ. Μου είχε πει ότι τα Χριστούγεννα θα είναι στο χωριό, πίστευε ότι θα γίνει καλά και θα το νικήσει», τόνισε ο πρόεδρος του Κοκκινοχωρίου.
«Πιτσιρίκο, αν φύγω πριν τη συναυλία μη με ξεχάσεις…»
Η πρόεδρος της οργάνωσης «Μ.Α.Ζ.Ι.», Αλεξάνδρα Γωγούση, μίλησε για τις επιθυμίες του Βασίλη Καρρά και την κοινωνική προσφορά του.
«Μια μέρα αρχές Μαΐου μου τηλεφώνησε ο μαέστρος της συμφωνικής ορχήστρας Νέων Ελλάδος, ο κ. Ευάγγελος Αραμπατζής και μου είπε ότι πάνε με το ΔΣ να συναντήσουν τον Βασίλη Καρρά. Πήρα την αντιπρόεδρο του συμβουλίου κ. Βαφειάδου, και έναν φίλο και χορηγό μας και πήγαμε στο καφενείο που μας έδωσε ραντεβού ο Βασίλης Καρράς, σε ένα καφενείο κοντά στο στούντιό του, στην Τούμπα. Ήταν μαζί με τον μαέστρο του, και μας είπε ότι είχε μιλήσει με τον κ. Αραμπατζή και ήθελε να διοργανώσουμε μια συναυλία που θα περάσουν όλοι οι τραγουδιστές που τραγούδησαν μαζί και αυτά που έγραψαν», ανέφερε η κ. Γωγούση.
«Το Μ.Α.Ζ.Ι. δηλαδή να έκανε μία τεράστια συναυλία στο Βελλίδειο με 1.000 άτομα μουσικούς και χορωδούς από Ελλάδα και Κύπρο. Θα γινόταν το 2024. Είπε ο Βασίλης Καρράς στον κ. Αραμπατζή: “πιτσιρίκο, αν φύγω πριν την συναυλία μη με ξεχάσεις. Πέντε μέρες μαζί ο φίλος μας είχε μία έκθεση στη Θεσσαλονίκη. Ο Βασίλης Καρράς είχε πει πως θα έρθει. Ήρθε και είχε άποψη για την καλλιτεχνική έκθεση και εκεί τον θαυμάσαμε. Είναι δύσκολο να γίνει αυτή η συναυλία γιατί έχουν μαζευτεί τελικά 3.000 άτομα, αλλά θα την κάνουμε», κατέληξε.