Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα εκφράζουν τη λύπη τους για την έλλειψη προόδου στις έρευνες των ελληνικών αρχών για τις συνθήκες υπό τις οποίες βυθίστηκε το πλοίο που μετέφερε μετανάστες και πρόσφυγες ανοιχτά της Πελοποννήσου, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 500... επιβαίνοντες.
Οι οργανώσεις Human Rights Watch (HRW) και Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις ότι «ενέργειες και παραλείψεις» της Ελληνικής Ακτοφυλακής συνέβαλαν στο ναυάγιο που έγινε στις 14 Ιουνίου.
Έξι μήνες μετά, με τις έρευνες να μην καταλήγουν κάπου, οι οργανώσεις εκφράζουν ανησυχία «για τις προοπτικές λογοδοσίας», εξαιτίας του τρόπου με τον οποίον διεξάγονται οι έρευνες.
«Παραιτήθηκαν οι ελληνικές αρχές από τις ευθύνες τους»
«Το ναυάγιο της Πύλου φαίνεται πως είναι άλλο ένα τραγικό παράδειγμα της παραίτησης των ελληνικών αρχών από τις ευθύνες τους για τη διάσωση ζωών στην θάλασσα», δήλωσε στο Guadrian η Τζούντιθ Σάντερλαντ, διευθύντρια της HRW για υποθέσεις Ευρώπης και κεντρικής Ασίας.
«Η πλήρης λογοδοσία για όσα συνέβησαν είναι σημαντική για να προκύψει η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη για τους διασωθέντες και τις οικογένειες των θυμάτων και να αποφευχθούν άλλοι θάνατοι στο μέλλον», πρόσθεσε.
Ο Guardian χαρακτηρίζει χαοτικές τις ενέργειες διάσωσης που έκανε η Ελληνική Ακτοφυλακή και υπενθυμίζει τις αντικρουόμενες πληροφορίες για το τι ακριβώς είχε συμβεί πριν ναυαγήσει το πλοίο.
Διεθνείς οργανώσεις αρωγής, τα Ηνωμένα Έθνη, η Διεθνής Αμνηστία και η Human Rights Watch, με βάση συνεντεύξεις από 21 εκ των διασωθέντων και από πέντε συγγενείς αγνοουμένων, υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές αρχές όχι μόνο απέτυχαν να κινητοποιήσουν «τις απαραίτητες δυνάμεις για διάσωση», αλλά και «αγνόησαν ή ανακατεύθυναν» τη βοήθεια που πρόσφερε η Frontex.
Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφέρουν ότι παρόλο που οι αξιωματούχοι είχαν ενημερωθεί για την παρουσία παιδιών στο πλοίο και είχαν πληροφορίες ότι αρκετοί επιβαίνοντες «ήταν πολύ άρρωστοι», η ακτοφυλακή δεν έκανε τίποτα, παρά μόνο όταν ήταν πλέον πολύ αργά.
Μέχρι στιγμής οι ελληνικές αρχές δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο για το δημοσίευμα.
Από τις συνεντεύξεις που έδωσαν διασωθέντες προκύπτει ότι «ένα περιπολικό της ακτοφυλακής έδεσε σχοινί στο πλοίο Adriana και το ρυμούλκησε, προκαλώντας την ανατροπή του σκάφους».
Οι επιζώντες είπαν επίσης ότι «μετά την ανατροπή του σκάφους η ακτοφυλακή άργησε να ενεργοποιήσει την επιχείρηση διάσωσης, με συνέπεια να μην αυξηθεί κατά το δυνατό ο αριθμός των διασωθέντων, ενώ (παράλληλα) έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς».
Οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστηρίζουν ότι οι χειρισμοί των ελληνικών αρχών στην υπόθεση είναι ενδεικτικοί επιχείρησης επαναπροώθησης, με στόχο την εκδίωξη των προσφύγων και μεταναστών σε γειτονικές χώρες και στη συγκεκριμένη περίπτωση σε περιοχή ελέγχου των ιταλικών αρχών.
Πάνω από τους μισούς διασωθέντες έχουν προσφύγει νομικά εναντίον του ελληνικού κράτους
Ο Guardian σημειώνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κατ΄ επανάληψη διαψεύσει ότι κάνει επαναπροωθήσεις μεταναστών και προσφύγων και παραδέχεται μόνον ότι εφαρμόζει «σκληρές, αλλά δίκαιες» πολιτικές διαχείρισης του προβλήματος.
Στο μεταξύ πάνω από τους μισούς από τους 40 διασωθέντες οι οποίοι έχουν προσφύγει νομικά εναντίον του ελληνικού κράτους, το οποίο κατηγορούν για αποτρεπτική πολιτική που βασίζεται στην ποινικοποίηση των μεταναστών, ακόμα δεν έχουν κληθεί να δώσουν καταθέσεις.
Ούτε έχει αρχίσει η δίκη των 9 Αιγύπτιων που κατηγορούνται για συμμετοχή στο δίκτυο των διακινητών στο συγκεκριμένο σκάφος.
Η Ελληνική Ακτοφυλακή δεν απάντησε στα όσα αναφέρουν οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επικαλούμενη την συνεχιζόμενη έρευνα.
Παπαγιαννάκης: «Κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει μετά τα ναυάγια στην Ελλάδα»
Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, επισήμανε ότι «κάποιος πρέπει να λογοδοτήσει μετά τα ναυάγια στην Ελλάδα».
Μιλώντας στον Guardian, επισήμανε ότι «οι διασωθέντες, οι οικογένειες των θυμάτων, όλοι θέλουν την απόδοση δικαιοσύνης. Χάθηκαν τόσοι άνθρωποι.. Βρίσκονται στον βυθό της θάλασσας και αυτό που προκαλεί σπαραγμό είναι πως ποτέ δεν θα μάθουμε ποιοι ήταν, ή πόσοι ήταν».