Latest News

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Οπαδική βία: Στην ίδια ομάδα χούλιγκαν και Greek Mafia - Oι αποκαλυπτικές δικογραφίες

 
Ο «Ράμπο», ο «Θαμνάκιας» και το… «πρωτοπαλίκαρό» του συνδέουν GREEK MAFIA και οπαδική βία. «Πληρωμένοι» εκτελεστές συμβολαίων θανάτου, κατ’ εντολήν βομβιστές και εμπρηστές, κατά παραγγελία δράστες σωματικών βλαβών, «μπράβοι»-εκβιαστές καταστηματαρχών, διακινητές ναρκωτικών ουσιών, «απόφοιτοι» συνδέσμων οπαδών με… «πτυχίο» στα βίαια επεισόδια και τις άγριες επιθέσεις σε... αντίπαλα «στρατόπεδα».

Είναι συγκοινωνούντα δοχεία ανάμεσα στις σκληρές συμμορίες χούλιγκαν διαφορετικών χρωμάτων και το οργανωμένο έγκλημα. Πρόκειται για πρόσωπα με περίοπτη θέση σε τρεις από τις δικογραφίες, που παρέδωσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Γιάννης Οικονόμου και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, σε μια προσπάθεια να περιοριστούν τα φαινόμενα βίας στους αθλητικούς χώρους. Τα ίδια ονόματα εμφανίζονταν και στον φάκελο-υπόμνημα της αστυνομίας, με τα 500 πρόσωπα που… ανακυκλώνονται στην εγκληματογόνο «δεξαμενή» της GREEK MAFIA, τον οποίο είχε καταθέσει πριν από δύο χρόνια στον Αρειο Πάγο ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πυροβολισμοί στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021, Λεωφόρος Αλεξάνδρας. Ένας 32χρονος ομογενής από τη Γεωργία δέχεται βροχή πυροβολισμών έξω από το Κέντρο Υγείας. Το θύμα θα καταλήξει στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου και πρώτα θα του αφαιρεθεί η σπλήνα και μέρος από το πάγκρεας. Τη δολοφονική επίθεση είχαν πυροδοτήσει αντιπαλότητες επικυριαρχίας ανάμεσα σε οπαδούς της ίδιας ποδοσφαιρικής ομάδας.

Βιντεοληπτικό υλικό θα αποτυπώσει τους δράστες να φεύγουν από το σημείο της επίθεσης, με ψυχραιμία, χωρίς να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους. Ο ένας από αυτούς τοποθετεί το πιστόλι μέσα σε ένα τσαντάκι. Πρόκειται για έναν 47χρονο, παλιό γνώριμο των αρχών, φερόμενο ως μέλος εκβιαστικής ομάδας στην οποία ηγείτο ένας 51χρονος, γνωστός με το προσωνύμιο «Θαμνάκιας», «Μεγάλος» ή «Τρελός», με τον 47χρονο να έχει χώρο… ευθύνης του την περιοχή του Γκύζη, όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές.

Ο 47χρονος βασικός κατηγορούμενος της επίθεσης είχε απασχολήσει αρκετές φορές τις διωκτικές Αρχές. Στις 21 Δεκεμβρίου 2011 συνελήφθη από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης για διατάραξη κοινής ειρήνης, παράβαση νομοθεσίας περί αθλητισμού για επεισόδια σε ποδοσφαιρικό αγώνα και στις 30 Νοεμβρίου 2014 συνελήφθη από το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας για παράβαση περί όπλων καθώς είχε στην κατοχή του ένα στιλέτο. Επίσης, στις 31 Δεκεμβρίου 2015 συνελήφθη από το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών κατηγορούμενος για εγκληματική οργάνωση και εκβίαση καταστηματαρχών, στις 20 Απριλίου 2018 κατηγορήθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους για απόπειρα ανθρωποκτονίας, περί αθλητισμού, περί όπλων, όταν πυροβόλησε στα πόδια οπαδό του ΠΑΟ μέσα στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδρας, ενώ στις 27 Μαΐου 2019 συνελήφθη από το Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας για σωματική βλάβη και περί ενδοοικογενειακής βίας.

«Ενοικιαζόμενοι» μπράβοι με μεροκάματο 50 ευρώ

Μέλη συνδέσμων «ενοικιαζόμενοι» ως… μπράβοι με μεροκάματο 50 ευρώ. Πρόκειται για μια… συνηθισμένη πρακτική σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, η οποία αποτυπώνεται στις δικογραφίες που συνδέουν την GREEK MAFIA με την οπαδική βία. Σεσημασμένοι κακοποιοί με βαρύ ποινικό παρελθόν το οποίο δεν περιορίζεται στα γήπεδα, φαίνεται να στρατολογούν νεαρούς από τους συνδέσμους οπαδών και ως περιφερόμενοι «στρατοί» συμμετέχουν σε επεισόδια στα γήπεδα, σε επιθέσεις εναντίον αστυνομικών και σε άλλες παραβατικές ενέργειες. Από εκεί γίνεται και η «διαλογή» ικανότητας των στρατολογημένων για την πιθανή ανέλιξη στη διάπραξη σοβαρότερων αδικημάτων και ένταξή τους σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Πρόκειται για πρωταγωνιστές της αποκαλούμενης… ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ Α.Ε., μιας δεξαμενής εγκλήματος, με δραστηριότητες που αφορούν αδικήματα της Greek Mafia. Τα συγκεκριμένα 200 πρόσωπα ανακυκλώνονται τα τελευταία 16 χρόνια και αφορούν πέντε εγκληματικές οργανώσεις, από περίπου 40 άτομα η κάθε μία (ΟΣΦΠ, ΠΑΟ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΑΡΗΣ).

Ο «Ράμπο» έγινε… εκτελεστής παντός είδους συμβολαίων

«Ο “Ράμπο” από χούλιγκαν μεγάλης ομάδας έγινε μπράβος και από εκεί μετατράπηκε σε βομβιστή και αργότερα σε… εκτελεστή παντός είδους συμβολαίων». Αυτή την επικίνδυνη μετεξέλιξη οργανωμένου οπαδού σε σοβαρό ποινικό κακοποιό χρησιμοποιούν ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα έμπειροι αξιωματικοί της Αστυνομίας, οι οποίοι κάνουν λόγο για σεσημασμένους χούλιγκαν που εντάσσονται στο δολοφονικό «γαϊτανάκι» αντιμαχόμενων μελών της Greek Mafia το οποίο έχει αφήσει πίσω περισσότερους από 25 νεκρούς την τελευταία 5ετία.

Ο 38χρονος «Ράμπο» που δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στον Κορυδαλλό τον περασμένο Ιούνιο, ήταν ανάμεσα στους κατηγορούμενους της δολοφονίας του οπαδού του Παναθηναϊκού Μιχάλη Φιλόπουλου στη συμπλοκή της Λ. Λαυρίου τον Μάρτιο του 2007. Τον Ιανουάριο του 2013, ο Βασίλης Ρ., γνωστός ως «Ράμπο», είχε συλληφθεί από αστυνομικούς του Τμήματος Εκβιαστών στη Νίκαια καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών, συνολικής ποινής κάθειρξης 12 ετών, για το «αδίκημα της συνέργειας σε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» για την υπόθεση του Φιλόπουλου.

Στις φυλακές της Λάρισας, όπου εξέτιε ποινή για τη συγκεκριμένη υπόθεση, ο «Ράμπο» ήταν στο ίδιο κελί με τον έγκλειστο τότε Βασίλη Στεφανάκο και από εκεί ξεκίνησε η συνεργασία τους. Σε… άκουσμα που είχαν οι αστυνομικοί στο πλαίσιο διερεύνησης της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, ο «Ράμπο» φέρεται να ήταν το πρόσωπο που θα εκτελούσε δύο «συμβόλαια θανάτου», με το ένα να αφορά υψηλόβαθμο αξιωματικό της Ασφάλειας Αττικής, που είχε ερευνήσει τις υποθέσεις των τριών αρχηγών της Greek Mafia. Ο διαβόητος χούλιγκαν συνελήφθη τελικά ένα μήνα μετά την «υπογραφή» του συμβολαίου θανάτου, ύψους 250.000 ευρώ…

Στη Βρετανία οι ομάδες τιμωρούν τους παραβατικούς οπαδούς

Στην Αγγλία έχουν… καεί από τους χούλιγκαν και ξέρουν πλέον πώς να αντιμετωπίζουν όχι μόνο την οπαδική βία, αλλά και οποιαδήποτε μορφή παραβατικότητας στα γήπεδά τους.

Οι ίδιες οι ποδοσφαιρικές ομάδες παίρνουν τα μέτρα τους και τιμωρούν αυστηρά όσους δεν συμμορφώνονται, ακόμα και με απλούς κανόνες.

Η Νόριτς Σίτι, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας (σε αυτήν αγωνίζεται ο Δημήτρης Γιαννούλης από το 2020), έχει δημοσιοποιήσει λίστα με όλες τις ποινές που θα αντιμετωπίσει κάθε παραβάτης, ανάλογα με την πράξη του. Ολα έχουν προβλεφθεί από πριν και τηρούνται ευλαβικά. Κι όχι μόνο. Προβλέπεται ακόμα και η ένταξη των παραβατών σε εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Η λίστα κυρώσεων της Νόριτς για τη συμπεριφορά των οπαδών της είναι ένα κλιμακωτό σύστημα που αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα των παραβάσεων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Οι ποινές ξεκινούν από μια απλή γραπτή προειδοποίηση και μπορούν να φτάσουν έως και τον ισόβιο αποκλεισμό από το γήπεδο. Οι λιγότερο σοβαρές ενέργειες, όπως η μέθη μέσα ή γύρω από το γήπεδο, η άρνηση των φιλάθλων να ακολουθήσουν τις οδηγίες των ανδρών ασφαλείας του γηπέδου και το κάπνισμα, έχουν ως αποτέλεσμα γραπτές προειδοποιήσεις.

Αποβολές έως και δύο σεζόν

Η επανάληψη, όμως, αυτών των αδικημάτων, όπως επίσης η παράνομη πώληση εισιτηρίων και η επιθετική συμπεριφορά ή γλώσσα, μπορούν να επισύρουν αποβολές έως και δύο σεζόν. Ανεβαίνουν οι ποινές και κυμαίνονται από 2ετή αποκλεισμό που μπορεί να αυξηθεί ακόμα περισσότερο σε περιπτώσεις όπως: Η εισβολή στον αγωνιστικό χώρο, η πρόκληση ζημιάς σε χώρο του γηπέδου, η κατοχή ή η χρήση πυροτεχνημάτων χωρίς να πεταχτούν στο γήπεδο.

Οι πιο σοβαρές παραβάσεις, όπως η ρατσιστική ή ομοφοβική συμπεριφορά, η ρίψη πυροτεχνημάτων ή κροτίδων, οι επαναλαμβανόμενες ζημιές σε χώρους του γηπέδου, η κατοχή ναρκωτικών και η πρόκληση επεισοδίων με αστυνομικούς ή οπαδούς της αντίπαλης ομάδας, οδηγούν σε αποκλεισμούς που ξεκινούν από τα τρία χρόνια και φτάνουν στην απαγόρευση εισόδου στο γήπεδο ισοβίως.
Η λίστα παραβάσεων αναφέρεται ρητώς ότι είναι ενδεικτική και μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες παρόμοιου τύπου συμπεριφορές.

Επίσης υπάρχει πρόβλεψη και για τους εκτός έδρας αγώνες της ομάδας, αλλά και για τη χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Οποιος με τη συμπεριφορά του πλήττει το κύρος και το όνομα του συλλόγου (π.χ. αν συλληφθεί σε εκτός έδρας ματς) τιμωρείται επίσης κατά περίπτωση, ενώ ποινές επισύρουν και τα προσβλητικά σχόλια μέσω Διαδικτύου. Ακόμα, οι οπαδοί που κάνουν ρατσιστικές διακρίσεις θα συμπεριληφθούν σε ειδικά εκπαιδευτικά εργαστήρια, λαμβάνοντας μια ευκαιρία για «εξιλέωση» μέσω της εκπαίδευσης και της επανένταξής τους μετά από μια ελάχιστη περίοδο αναστολής. Η ευελιξία των κυρώσεων επιτρέπει στον σύλλογο να λάβει υπόψη του τις ατομικές περιστάσεις, την ιστορία και τους ελαφρυντικούς παράγοντες, αποδεικνύοντας τη δέσμευσή του για δικαιοσύνη και αναγνώριση ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες.