Η παρέμβαση Σαμαρά και η σφοδρή κριτική του προς την κυβέρνηση για την επίμαχη τροπολογία, την οποία χαρακτηρίζει λανθασμένη και ζητάει την απόσυρσή της, καθώς η χώρα «θα γίνει φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών», βάζει κυριολεκτικά φωτιά στο γαλάζιο στρατόπεδο.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να καταπραΰνει τις αντιδράσεις, ενώ ο Δημήτρης Καιρίδης σχολίασε πως «τροποποιήσαμε ρύθμιση της κυβέρνησης Σαμαρά του 2014», υπενθυμίζοντας πως και η κυβέρνησή του είχε φέρει αντίστοιχη ρύθμιση. Από την πλευρά του, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε πως πρόκειται για μια διάταξη που θα εφαρμοστεί εφάπαξ. «Δεν αλλάζει το καθεστώς άδειας διαμονής. Παραμένουν τα επτά έτη». Στο Μαξίμου είναι έξαλλοι με τον πρώην πρωθυπουργό και ξεκαθαρίζουν πως δεν σκοπεύουν να αποσύρουν την τροπολογία, ενώ τα αρμόδια υπουργεία διευκρινίζουν πως η άδεια θα δίνεται μόνον σε όσους έχουν προσφορά εργασίας.
Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε στην αντιπολίτευση η μετωπική Σαμαρά.
«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”, είναι λανθασμένη», αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός, δηλώνοντας «αδυναμία» να κατανοήσει γιατί η κυβέρνηση ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες, «ακόμη και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα».
Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρεται στη γραπτή του δήλωση καρφώνει περαιτέρω την κυβέρνηση, αναφερόμενος στην πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του και την οποία -όπως σημειώνει- διατήρησε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνησή μας το 2012-2014 ίχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει.
Ο κ. Σαμαράς υποστηρίζει ότι η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού «κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο ν ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα».
Είχε προηγηθεί η απολογία του Άδωνι Γεωργιάδη προς το ακροδεξιό ακροατήριο του στην αρμόδια επιτροπή επιτροπή της Βουλής.
Ο υπουργός Εργασίας σε μια προσπάθεια να πείσει ότι δεν έχει αλλάξει η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης ανέφερε πως «δεν θα πάρουν άδεια εργασίας και δεν θα πληρώνουν ΕΦΚΑ οι μαχητές Χεζμπολάχ, της Φατάχ και της Χαμάς» και πως η τροπολογία «συνεχίζει να μας κρατά στις σκληρές χώρες σε σχέση με το μεταναστευτικό».
Ο Αδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε τη ρύθμιση σωστή και ισορροπημένη που ‘διατηρεί τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική και βάζει τάξη στο χάος» με τον Χρήστο Κατσώτη από το ΚΚΕ να αναρωτιέται αν «είναι πολλοί αυτοί που αντιδρούν στη ΝΔ». «Σε καμία περίπτωση δεν νομιμοποιούμε παράνομους μετανάστες», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης και πρόσθεσε οτι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση «δεν παρέχεται κανένα άλλο δικαίωμα στους ωφελούμενους, ούτε αυτό της οικογενειακής επανένωσης, ούτε της μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, ούτε βεβαίως της ιθαγένειας».
Αναλυτικά η δήλωση Σαμαρά
«Η αιφνιδιαστική κατάθεση τροπολογίας που χορηγεί “νέου τύπου άδεια διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών”, είναι λανθασμένη. Στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια! Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική!
Αδυνατώ να καταλάβω γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες. Ακόμα και σε αυτούς που έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου! Ακόμη και αν έχουν διαβατήριο, “έστω κι αν αυτό έχει λήξει”… Και οι χορηγήσεις των αδειών γίνονται υποχρεωτικές, και δεν είναι στην διακριτική ευχέρεια των αρμοδίων Αρχών, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
Υπενθυμίζω ότι η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ… Η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών.
Η ανάγκη λύσης του προβλήματος εργατικών χεριών μπορεί να γίνει μέσω του εγχώριου δυναμικού. Κι ασφαλώς με τη νόμιμη μετανάστευση και τις διακρατικές συμφωνίες ορισμένου χρόνου όπου οι μετανάστες θα επιστρέφουν στις χώρες τους. Και είναι τελείως άστοχο να ακούγεται ότι η λύση του δημογραφικού προβλήματος μπορεί να είναι η νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών! Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα.»
Άδωνις Γεωργιάδης: Καμία αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής
Να καταπραΰνει τις αντιδράσεις του Αντώνη Σαμαρά θέλησε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια λίγο μετά τη σκληρή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι δεν αντιδικεί με τον κ. Σαμαρά και διαβεβαίωσε ότι δεν αλλάζει η μεταναστευτική πολιτική της χώρας.
«Με προβληματίζει η δήλωση του Αντώνη Σαμαρά και είναι σεβαστή, έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα εθνικής ταυτότητας και είναι λογικό να εκφράζει την ανησυχία και την άποψή του», είπε για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση νομοθετεί αυτό που πιστεύει ότι είναι προς το καλό του λαού.
Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε άδικο να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ως οπαδός των ανοιχτών συνόρων και διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν αντιδικεί με τον κ. Σαμαρά και ότι είναι στη διάθεσή του προκειμένου να συζητήσουν για τη ρύθμιση.
«Σήμερα στους 6 μήνες οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να πάρουν άδεια και να δουλεύουν, τώρα μπορούν στους 2 μήνες», ανέφερε υπεραμυνόμενος της τροπολογίας και σημείωσε ότι δίνεται μια άπαξ ευκαιρία σε όσους έχουν συμπληρώσει 3 χρόνια παράνομης διαμονής, που έχουν βεβαία διαμονή να πάρουν άδεια διαμονής και άδεια εργασίας, που συνδέεται με το ότι έχουν εργασία. «Αν πάψουν να έχουν εργασία, ανακαλείται η άδεια διαμονής και άδεια εργασίας», είπε. «Με την υπερψήφιση της τροπολογίας, λύνεται το πρόβλημα της παράνομης διαμονής και εργασίας, με τη φοροαποφυγή και εισφοροδιαφυγή, ενώ δεν στερούνται εργατικά χέρια από την οικονομία, ενώ εστίασε και στην ανάγκη να υπάρξουν εργάτες γης», ανέφερε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας πλέον οι αρχές θα έχουν εικόνα για όλους κι ο μετανάστης δεν θα παράνομος και γκρίζος. «Η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Δεν ισχυρίζομαι ότι η διάταξη θα λύσει το πρόβλημα. Μια ασπιρίνη είναι. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο με μόνιμες μετακλήσεις εργαζομένων από το εξωτερικό με χώρες που θα συνάψουμε διακρατικές συμφωνίες», ανέφερε ακόμη και εξήγησε ότι η ρύθμιση αφορά περίπου 28.000 άτομα.
Στη συνέχεια ανέφερε πως δεν αντιδικεί με τον Αντώνη Σαμαρά για προφανείς λόγους. Όπως είπε, του έχει «μεγάλη λατρεία», ενώ σχετικά με την τροπολογία εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης «λαθρομεταναστών». Σε επισήμανση του Νίκου Χατζηνικολάου για την μη αναφορά του κ. Γεωργιάδη σε παράτυπους μετανάστες, απάντησε πως «και ο λαθρεπιβάτης είναι άνθρωπος και ο λαθρέμπορος είναι άνθρωπος». Επιπλέον σημείωσε πως ο Αντώνης Σαμαράς «έχει μια ευαισθησία στα εθνικά θέματα».
Απάντηση Μαρινάκη
Από την πλευρά του, ο Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στον ALPHA, σημείωσε πως πρόκειται για μια διάταξη που θα εφαρμοστεί εφάπαξ. «Δεν αλλάζει το καθεστώς άδειας διαμονής. Παραμένουν τα επτά έτη», τονίζει, σημειώνοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο καταγράφονται και ταυτοποιούνται άνθρωποι που βρίσκονται στη χώρα μας και δεν είναι καταγεγραμμένοι, κάτι που βοηθάει στην ασφάλεια της χώρας και τη δημόσια τάξη».
«Γίνεται σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, έχει γίνει και πολλές φορές και στη χώρα μας για πολλούς περισσότερους ανθρώπους και όχι με τόσο αυστηρά κριτήρια», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτιμώντας ότι η ρύθμιση αφορά σε περίπου 28.000 μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας.
Σπόντα Καιρίδη
Υπεραμύνθηκε της τροπολογίας που έφερε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, παρά τις αντιδράσεις που προκάλεσε από μέρος της αντιπολίτευσης αλλά και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ζήτησε από την κυβέρνηση να την αποσύρει.
Ο κ. Καιρίδης είπε πως «οι ροές μειώθηκαν, καταφέραμε και τις ελέγξαμε. Δεν υπάρχει αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο ωστόσο άπαξ και για κάποιους μήνες δίνουμε το δικαίωμα σε αυτούς που ήδη υπάρχουν στην Ελλάδα, οι οποίοι επί το πλείστον δεν ήρθαν παράνομα, απλά έληξαν οι άδειες διαμονής τους. Εμείς ερχόμαστε και λέμε σε αυτούς τους ανθρώπους αφού ήταν εδώ επί τρία χρόνια να εργαστούν. Γίνεται ενδελεχής έλεγχος σε αυτά τα άτομα. Χρειάζεται να μπει τάξη, να γυρίσουμε σελίδα, να ταυτοποιήσουμε όσους είναι εδώ και να ενισχύσουμε την αγορά εργασίας που πάσχει».
Απαντώντας εμμέσως στην ανακοίνωση Σαμαρά με την οποία ζητά την απόσυρση της τροπολογίας, ο κ. Καιρίδης σχολίασε πως «τροποποιήσαμε ρύθμιση της κυβέρνησης Σαμαρά του 2014», υπενθυμίζοντας πως και η κυβέρνησή του είχε φέρει αντίστοιχη ρύθμιση.
«Δεν νομιμοποιούμε κανέναν. Βάζουμε στο δρόμο όλους αυτούς τους ανθρώπους αν πληρούν τις προϋποθέσεις να παραμείνουν. Είναι λάθος η έκφραση νομιμοποίηση. Δεν δίνουμε ιθαγένεια ή μόνιμη διαμονή, ούτε να φέρουν τις οικογένειές τους εδώ. Υπάρχει πρόβλημα με τους εργάτες γης και γενικά. Δεν θέλουμε αδήλωτη εργασία για αυτούς τους ανθρώπους, να τους καταγράψουμε και να ξέρουμε ποιοι είναι», ανέφερε ο κύριος Καιρίδης.
«Υπάρχει φάρος προσέγγισης μεταναστών. Είναι η βόρεια Ευρώπη. Η χώρα μας είναι πέρασμα. Έρχονται εδώ όχι γιατί θέλουν να μείνουν αλλά γιατί θέλουν να πάνε στην Γερμανία», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, απαντώντας στις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά.
Η τροπολογία κατατέθηκε σήμερα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, και με το άρθρο 4 απλοποιούνται οι προϋποθέσεις και όσοι έχουν μπει παράτυπα έως 30.11.23 και έχουν 3 αντί για 7 έτη αποκτούν ειδική άδεια διαμονής, τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειές τους.
Υπέρ ο ΣΥΡΙΖΑ
Υπέρ πρόκειται να ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τον Νίκο Παππά να δηλώνει στην Ολομέλεια ότι «λύνει προβλήματα και είναι στην σωστή κατεύθυνση», διερωτώμενος «αν υπάρχει πλειοψηφία» και ζήτησε από την κυβέρνηση να μην την αποσύρει. Για «ντροπιαστική τροπολογία» έκαναν λόγο η Ελληνική Λύση και η Νίκη.
Όπως δήλωσε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεοδώρα Τζάκρη στο Περιστύλιο της Βουλής, «η κυβέρνηση της ΝΔ απλά επειδή αποδείχτηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει το μεγάλο προβλημα της έλλειψης εργατών γης αναγκάστηκε να ακολουθήσει την προταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που ειχε κατατεθεί πριν τις εθνικές εκλογες και τότε την λοιδορούσε, και προχωρά στην ταχεία νομιμοποίηση της παραμονής και εργασίας των παράτυπων μεταναστών στην χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ παρά το γεγονός ότι η τροπολογία δεν προβλέπει ασφαλιστικές δικλείδες και είναι ένα τυφλό οριζόντιο μέτρο, εντούτοις υπερψηφίζει την τροπολογία διότι υπηρετεί τρέχουσες παραγωγικές και κοινωνικές ανάγκες της Ελλάδας. Ελπίζουμε η ΝΔ να μην υποκύψει στις ακροδεξιές κραυγές και την αποσύρει».
«Καλούμε την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει και να προχωρήσει με την τροπολογία» δηλώνοντας ότι είναι στην σωστή κατεύθυνση. Για τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού, ο κ. Παππάς αναρωτήθηκε αν υπάρχει πλειοψηφία αυτής της άποψης και δήλωσε ότι περιμένει μια απάντηση από τα κυβερνητικά έδρανα.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Κατρίνης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε να μην δοθεί λάθος μήνυμα ότι η διέλευση είναι ελεύθερη στη χώρα. Να δοθεί λύση χωρίς φοβικότητα και με κανόνες όπως ζητούν οι παραγωγικές περιοχές, συμπλήρωσε. Ακόμη, ο Παύλος Χρηστίδης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, είπε μεταξύ άλλων «οι δηλώσεις του κυρίου Σαμαρά για την τροπολογία την οποία έφερε η κυβέρνησή σας δείχνει ότι πήρατε ακροδεξιούς ανέμους και θερίζετε εσωκομματικές θύελλες. Καλά ξεμπερδέματα σας εύχομαι».
Θετικά διακείμενο στην τροπολογία για την άδεια διαμονής αλλά υπό την προϋπόθεση να μην υπάρξει νέα Μανωλάδα, είναι και το ΚΚΕ.
Ο Νίκος Καραθανασόπουλος σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και ότι δεν θα υπάρξει εργοδοτική αυθαιρεσία.
«Η “τροπολογία της ντροπής” του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη σκανδαλώδη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών ισοδυναμεί με εθνική προδοσία. Εντός τριών ετών, κάθε λογής παράνομος μετανάστης, ακόμα και κακούργος, που μπορεί να είναι εν δυνάμει ισλαμιστής τρομοκράτης, ο οποίος εισήλθε με πλαστά χαρτιά ή καθόλου χαρτιά στην Ελλάδα, θα αποκτήσει το δικαίωμα διαμονής, φέρνοντας μάλιστα και την υποτιθέμενη “οικογένεια” του!», τονίζει η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωσή της.
«Θέλετε να έχετε φθηνό εργατικό», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρότεινε να αφαιρεθεί η αναφορά ότι εάν ο μετανάστης χάσει τη σύμβαση εργασίας, χάνει και την άδεια διαμονής. «Είναι βούτυρο στο ψωμί των εργοδοτών και η αυθαιρεσία των εργοδοτών θα εκτοξευτεί».
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του κόμματος «πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια αλλοίωσης του ελληνικού πληθυσμού, πρόκειται για μία κερκόπορτα που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε έναν εφιάλτη άνευ προηγουμένου». «Όποιος στηρίξει με την ψήφο του τη συγκεκριμένη τροπολογία, είναι συνειδητά εχθρός της πατρίδας και της κοινωνίας», καταλήγει η Ελληνική Λύση.
Ο πρόεδρος του κόμματος, «Νίκη», Δημήτρης Νατσιός, σε δήλωση του τονίζει ότι «το μήνυμα του κ. Καιρίδη θα φτάσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Η πατρίδα μας καθίσταται η πιο ελκυστική χώρα για τους λαθρομετανάστες. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά ακυρώνει την Επανάσταση του ΄21». Ο βουλευτής του κόμματος, Νίκος Βρεττός έκανε λόγο για «ντροπιαστική τροπολογία».
Τι προβλέπει η τροπολογία
Η τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με τίτλο «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις» και αφορά ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Όπως αναφέρεται στην τροπολογία, με απόφαση του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης χορηγείται άδεια παραμονής με δικαίωμα πρόσβασης στην εξαρτημένη εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών που:
· Διαθέτουν δήλωση προσφοράς εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας ή παροχής υπηρεσιών ή έργου,
· Διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023 χωρίς άδεια διαμονής,
· Συνεχίζουν να διαμένουν στην Ελλάδα, και,
· Συμπληρώνουν τουλάχιστον 3 συνεχή έτη παραμονής στην Ελλάδα πριν από την υποβολή της αίτησης, σύμφωνα με έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.
Η τροπολογία σύμφωνα με την κυβέρνηση βάζει τάξη στο καθεστώς όσων αλλοδαπών διαμένουν στην Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, και εργάζονται ενώ διασφαλίζει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, καθώς επιτρέπει στις αρχές την πλήρη καταγραφή και ταυτοποίηση των πολιτών τρίτων χωρών.
Στη ρύθμιση αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ο Δημήτρης Καιρίδης. «Κάνουμε τους παράνομους, νόμιμους; Όπως θα έλεγε και ένα πρωτοσέλιδο προβοκατόρικο; Όχι», είπε και συμπλήρωσε: «Δίνουμε απλώς ένα δικαίωμα πρόσβασης σε όσους θέλουν και μπορούν να εργαστούν και δεν δίνουμε κανένα άλλο δικαίωμα». Σύμφωνα με την κυβέρνηση θα υπόκεινται σε συνεχή έλεγχο. «Δεν δίνουμε δικαίωμα μόνιμης διαμονής ή ιθαγένειας», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Δεν θα έκανα εγώ εκπτώσεις στη μεταναστευτική πολιτική για να είναι η χώρα μπάτε σκύλοι αλέστε», ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης για τη ρύθμιση και υποστήριξε ότι στόχος είναι η επίλυση της παντελούς έλλειψης εργατικών χεριών. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας η τροπολογία «δεν έρχεται να επιβραβεύσει τη λαθρομετανάστευση, ενώ δεν έχει πρόθεση να ανοίξει τα σύνορα για να μπουν δεκάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες». «Η ρύθμιση είναι σωστή και ισορροπημένη, δίνει απαντήσεις στα προβλήματα και βάζει τάξη στο χάος» είπε.