Σε κρίση εισέρχεται η Γαλλία μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για... τη μετανάστευση.
Το σχέδιο νόμου πέρασε και από την Γερουσία και από την Εθνοσυνέλευση, έπειτα από συμβιβασμό του κόμματος Μακρόν με τους συντηρητικούς, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη στήριξης από την Μαρίν Λε Πεν. Πάντως το νομοσχέδιο εμπεριέχει τόσο σκληρά μέτρα για τους μετανάστες που έδωσε αφορμή στην ακροδεξιά ηγέτη να κάνει λόγο για «ιδεολογική νίκη».
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Υγείας Ορελιέν Ρουσό υπέβαλε την παραίτησή του σε ένδειξη διαμαρτυρίας, την οποία όμως δεν έκανε δεκτή η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.
Το νομοσχέδιο είχε αρχικά στόχο να δείξει ότι ο Μακρόν θα μπορούσε να λάβει σκληρά μέτρα για τη μετανάστευση, ενώ θα κρατούσε τη Γαλλία ανοιχτή σε ξένους εργαζόμενους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την οικονομία σε τομείς που παρουσιάζουν έλλειψη εργαζομένων.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Gérald Darmanin είχε υποστηρίξει ότι το νομοσχέδιο «προστάτευε τους Γάλλους», λέγοντας ότι η κυβέρνηση έπρεπε να λάβει σκληρά μέτρα για τη μετανάστευση προκειμένου να ανακόψει την άνοδο του ακροδεξιού αντιμεταναστευτικού κόμματος Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν, το οποίο είναι η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική ομάδα στη γαλλική Εθνοσυνέλευση. Οι δημοσκοπήσεις μάλιστα το δίνουν πρώτο στις ευρωεκλογές του Ιουνίου.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα να συζητήσουν το νομοσχέδιο στη Βουλή, επομένως συντάχθηκε αμέσως από μια ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.
Ως αποτέλεσμα, η κεντρώα κυβέρνηση πρότεινε ένα πολύ πιο σκληρό, δεξιό νομοσχέδιο που μείωσε την πρόσβαση σε προνοιακά επιδόματα για τους αλλοδαπούς, αυστηροποίησε τους κανόνες για τους αλλοδαπούς φοιτητές, εισήγαγε ποσοστώσεις μετανάστευσης, δυσκόλευε τα παιδιά αλλοδαπών που γεννήθηκαν στη Γαλλία να λάβουν υπηκοοτητα και αποφάσισε ότι οι διπλής υπηκοότητας που καταδικάστηκαν για σοβαρά εγκλήματα κατά της αστυνομίας θα μπορούσαν να χάσουν τη γαλλική υπηκοότητα, σε μια προσπάθεια να λάβουν την θετική ψήφο των Συντηρητικών.
Μέσα στην κεντρώα ομάδα του Μακρόν, δεκάδες βουλευτές ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου ή απείχαν, αποκαλύπτοντας βαθιές διαιρέσεις ιδιαίτερα στην «αριστερή πτέρυγα» του κεντρώου κόμματος Μακρόν. Ο Σάσα Χουλιέ, βασικό στέλεχος στα αριστερά του κόμματος του Μακρόν, ο οποίος είχε ηγηθεί της ειδικής επιτροπής για το νόμο, το καταψήφισε.
Η Λεπέν, ηγέτης του αντιμεταναστευτικού, ακροδεξιού κόμματος National Rally, υπερψήφισε επίσης το νομοσχέδιο ενώ έκανε λόγο για «ιδεολογική νίκη». Ο ακροδεξιός βουλευτής Edwige Diaz περιέγραψε το νομοσχέδιο ως «αδιαμφισβήτητα εμπνευσμένο από τη Marine Le Pen».
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο
Βασικό μέρος του νομοσχεδίου ήταν ότι ορισμένα επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης για αλλοδαπούς θα πρέπει να εξαρτώνται από την παραμονή πέντε ετών στη Γαλλία ή 30 μηνών για όσους έχουν εργασία. Η αριστερή αντιπολίτευση είπε ότι αυτό ισοδυναμεί με την αντιγραφή του επίμαχου κεντρικού μανιφέστου της δέσμευσης της ακροδεξιάς πολιτικής δεκαετιών υπό τον Ζαν-Μαρί Λεπέν και την κόρη του Μαρίν Λεπέν: η έννοια της «εθνικής προτίμησης» στην οποία τα επιδόματα και η στέγαση πρέπει να «για τους Γάλλους πρώτα».
Η Elsa Faucillon, βουλευτής του κομμουνιστικού κόμματος, είπε ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις ίδιες λέξεις και ιδέες με την ακροδεξιά, και προχωρά πιο μακριά και από την Giorgia Meloni στην Ιταλία.
Είναι «το πιο οπισθοδρομικό νομοσχέδιο των τελευταίων 40 ετών για τα δικαιώματα και τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται εδώ και καιρό στη Γαλλία», ανέφεραν σε κοινή δήλωση περίπου 50 ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Γαλλικού Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο περιείχε επίσης φιλελεύθερα μέτρα όπως η νομιμοποίηση των εργαζομένων χωρίς έγγραφα σε τομείς με ελλείψεις εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένης της οικοδομικής βιομηχανίας, της υγείας και περίθαλψης και των ξενοδοχείων και εστιατορίων.
Η Borne έγραψε στο X ότι ήταν: «ένα απαραίτητο, χρήσιμο νομοσχέδιο» που ήθελαν οι Γάλλοι. Είπε ότι ήταν «αποτελεσματικό και σύμφωνο με τις αξίες της Δημοκρατίας» και ότι το «γενικό συμφέρον» είχε κερδίσει.
Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από βουλευτές του κόμματος του Μακρόν μαζί με τους Συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους. Παρόλο που οι ακροδεξιοί βουλευτές της Λεπέν ψήφισαν επίσης υπέρ, η κυβέρνηση είχε αρκετές ψήφους και χωρίς αυτούς.
Η Cyrielle Chatelain, βουλευτής των Πρασίνων, είπε στο κοινοβούλιο ότι υπήρχε ένα αίσθημα «ντροπής και προδοσίας» καθώς ο Μακρόν με αυτό το νομοσχέδιο εισάγει ακροδεξιές ιδέες στην γαλλική Εθνοσυνέλευση.