Latest News

Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Συνεχίζονται με σφοδρότητα οι μάχες στη νότια Λωρίδα της Γάζας

 Σφοδρές μάχες μαίνονται μέσα και γύρω από μεγάλες πόλεις της Λωρίδας της Γάζας, δυο μήνες και πλέον μετά την επίθεση της Χαμάς σε νότιους τομείς της... ισραηλινής επικράτειας. 

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως επεκτείνει τη δράση του στον νότο, όπου κατέφυγαν σχεδόν δυο εκατομμύρια άμαχοι και πλέον βρίσκονται παγιδευμένοι στην περιοχή. Σήμερα νωρίς το πρωί, το υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς έκανε λόγο για 40 νεκρούς κοντά στην πόλη της Γάζας και «δεκάδες» άλλους στην Τζαμπάλια (βόρεια) και στη Χαν Γιούνις (νότια).

Χτες, ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα που εικονίζουν δεκάδες ημίγυμνους Παλαιστίνιους, με τα εσώρουχα, με τα μάτια σφαλισμένα, φρουρούμενους από στρατιώτες, προκαλώντας πολεμική στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο απολογισμός των θυμάτων έγινε ακόμα πιο βαρύς στη Λωρίδα της Γάζας, έφθασε τους 17.177 νεκρούς, το 70% εκ των οποίων ήταν γυναίκες, παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Από την πλευρά του Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί 1.200 άτομα από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. 

Ακόμη, ο Παλαιστίνιος ποιητής Ρεφαάτ Αλαρίρ σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας, γνωστοποίησαν φίλοι του τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Πρόκειται από τα πιο γνωστά μέλη νέας γενιάς λογοτεχνών, που έγραφε συχνά στα αγγλικά για να αφηγηθεί τις ιστορίες των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας σε ευρύτερο κοινό. 

Μερικές ημέρες αφότου ο ισραηλινός στρατός άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις, ο Ρεφαάτ Αλαρίρ έκανε γνωστό πως δεν θα έφευγε από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, επίκεντρο των εχθροπραξιών τότε.

Λωρίδα της Γάζας: Ο Μπλίνκεν ασκεί κριτική στο Ισραήλ

Χθες το βράδυ, μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντείβιντ Κάμερον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν άσκησε την πιο έντονη δημόσια κριτική του μέχρι στιγμής στους χειρισμούς του Ισραήλ σε αυτό το στάδιο του πολέμου.

«Εξακολουθεί να είναι επιτακτική ανάγκη το Ισραήλ να θέσει ως προτεραιότητα την προστασία των αμάχων», είπε.

Το Ισραήλ επιμένει ότι λαμβάνει μέτρα για την ελαχιστοποίηση της βλάβης των αμάχων. Αλλά τις τελευταίες ημέρες, εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί, μεταξύ άλλων και σε περιοχές όπου προηγουμένως είχε ειδοποιηθεί ο κόσμος να αναζητήσει ασφάλεια.

Σε μια εξέλιξη που αναμένεται να βοηθήσει να εξομαλυνθεί ο δρόμος για να φτάσει περισσότερη βοήθεια σε αυτούς που στερούνται απελπιστικά βασικές προμήθειες, το Ισραήλ συμφώνησε επίσης να ανοίξει το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ για να ελέγχει τα αγαθά που μεταφέρονται στη Γάζα από την Αίγυπτο.