Στοιχεία
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, έως τις 10/12/2023, οι εμβολιασμοί κατά του ιού της γρίπης άγγιξαν στην Ελλάδα τα 2.592.428 βολές και το μέσο ημερήσιο πλήθος εμβολιασμών είναι 37.035. Το 62,2% των εμβολιασμένων είναι άτομα άνω των 60 ετών. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία εμβολιασμένων με ποσοστό 13,9% είναι τα άτομα που φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα που έχουν υποκείμενο νόσημα.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι για την καλύτερη θωράκιση του πληθυσμού ιδανικά θα πρέπει να φτάσουμε τα 4 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια. Η ταυτόχρονη επικράτηση πολλών ιών από τον Δεκέμβριο και μετά, δηλαδή της γρίπης, του κορονοϊού, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) κ.ά, σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας και το συγχρωτισμό μας σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους λόγω των εορτών, αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά το πρόβλημα.
Υπάρχουν περισσότεροι από 200 αναπνευστικοί ιοί που προκαλούν λοιμώξεις και έχουν συμπτώματα που θυμίζουν το κοινό κρυολόγημα.
Ξεκινά η επιδημία
Στην Ελλάδα ο ενδεδειγμένος μήνας για εμβολιασμό είναι ο Νοέμβριος, καθώς το εμβόλιο χρειάζεται δύο εβδομάδες να δράσει και η έξαρση της επιδημίας της γρίπης διαρκεί έως τον Φεβρουάριο – Μάρτιο.
Φέτος ειδικά, εκτός από τα τέσσερα καθιερωμένα ετήσια εμβόλια κατά της γρίπης, στη φαρέτρα των γιατρών προστέθηκαν δύο ακόμη «όπλα», τα ενισχυμένα και πιο ακριβά εμβόλια της γρίπης, τα οποία το κράτος χορηγεί δωρεάν στους πολίτες άνω των 60-65 ετών μόνο με συνταγογράφηση γιατρού.
Ολα τα υπόλοιπα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν χωρίς συνταγή γιατρού, με απλή επίδειξη ΑΜΚΑ του πολίτη στον φαρμακοποιό της γειτονιάς.
Οι επιστήμονες ζητούν από τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν και κατά του κορονοϊού, αλλά και του πνευμονιόκοκκου, για να προστατευθούν από σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη του κατώτερου αναπνευστικού.