Την αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα ώστε αυτή να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις προστασίας της διεθνούς ναυσιπλοΐας, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας...το πρωί της Πέμπτης
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο υπουργός «η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του κόλπου του Άντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους αποτελούν τεράστια απειλή ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών».
Τόνισε, δε, πως η Ελλάδα έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσίων οδών.
«Κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχο Ιωάννη Μούση, να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση για την προστασία των εμπορικών πλοίων» δήλωσε. Καταλήγοντας τόνισε πως «είναι αυτονόητο ότι η φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».
Θα συνεχιστούν οι επιθέσεις λένε οι Χούθι
Υπενθυμίζεται πως οι ,προσκείμενοι στο Ιράν, αντάρτες Χούθι της Υεμένης δήλωσανότι θα συνεχίσουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα
Οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά των Χούθι, αν και προτιμούν μια διπλωματική λύση στο πρόβλημα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συνεργάζεται με δυτικούς και Άραβες συμμάχους για να ενισχύσει τη ναυτική δύναμη κρούσης, που αποβλέπει στη διασφάλιση του διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας, μέσω της οποίας μεταφέρεται σχεδόν το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.
Πάνω από 100 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κάνουν τώρα το γύρο της Αφρικής παραπλέοντας το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας προκειμένου να αποφύγουν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα γεγονός που μεταφράζεται σε αυξημένα κόστη και καθυστερήσεις -ο χρόνος του ταξιδιού επιμηκύνεται κατά μία έως δύο εβδομάδες – σύμφωνα με την ελβετική εταιρεία μεταφορών και logistics Kuehne + Nagel International.
Οι επιθέσεις των Χούθι «δεν ζημιώνουν την διεθνή ναυσιπλοϊα», αλλά αποβλέπουν μόνον να βλάψουν το Ισραήλ, υποστήριξε ο ηγέτης τους.
Η οργάνωση έχει εντείνει τις επιθέσεις με πυραύλους και drones που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα κατά ξένων πλοίων ως απάντηση στην επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.