Latest News

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Γιορτές με «κοκτέιλ» ιώσεων και έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού - Τι λένε οι ειδικοί

 Μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση δέχονται για μια ακόμη χρονιά οι πολίτες μέσα στις γιορτές, με εποχικές ιώσεις, γρίπη και μεγάλη διασπορά του... κορωνοϊού. 

Στο «στόχαστρο» των νοσηλειών της γρίπης και της νόσου COVID-19 βρίσκονται κυρίως οι ηλικιωμένοι άνω των 70 - 75 ετών και όσοι έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω υποκείμενων νοσημάτων, ενώ όλοι οι υπόλοιποι και τα παιδιά παρουσιάζουν πιο ελαφριά συμπτώματα που δεν διαρκούν περισσότερες από 3 έως 5 ημέρες. 

Ο κορωνοϊός, ωστόσο, έχει προβληματίσει τους επιστήμονες κυρίως λόγω της μεγάλης διασποράς, για την οποία κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν οφείλεται στη νέα παραλλαγή JN1. Tα εβδομαδιαία κρούσματα στη χώρα μας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, είναι 36.379, όμως, ο αριθμός θεωρείται υποτιμημένος, καθώς οι νέες διαγνώσεις γίνονται στο σπίτι με self test και δεν δηλώνονται στις υγειονομικές Αρχές.

Προβληματίζουν κυρίως οι αυξημένες εισαγωγές σε νοσοκομείο. Οι νέες νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 200 την προηγούμενη εβδομάδα και άγγιξαν τις 1.372, ενώ οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 62 και οι εβδομαδιαίοι θάνατοι τους 60.

Αναμένεται αύξηση στους θανάτους

Επιδημιολογικά μοντέλα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης δείχνουν πως τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες, οι θάνατοι λόγω COVID-19 θα αυξηθούν σημαντικά.

«Αυτές τις μέρες έχουμε ξεπεράσει τους 60 θανάτους και ενδεχομένως θα προσεγγίσουμε τους 80 εβδομαδιαίως στα μέσα Ιανουαρίου», δηλώνει  ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και προσθέτει πως εκτός από τους θανάτους, θα έχουμε αύξηση και στους διασωληνωμένους. Ωστόσο, προσθέτει πως δεν θα υπάρξει πίεση στο υγειονομικό σύστημα, γιατί πολλοί πολίτες έχουν ανοσία και χορηγούνται πολλά αντιιικά φάρμακα.

Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες ζητούν από τους ηλικιωμένους και τους ευάλωτους συνανθρώπους μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά της γρίπης και της COVID-19, εάν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Εάν δεν χορηγούνταν καθημερινά περισσότερα από 1.200 αντιιικά φάρμακα, ο αριθμός των νοσηλειών σε νοσοκομεία, αλλά και των θανάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος, όπως λένε.

Σύγχυση με τη χορήγηση των αντιιικών


Αυτές τις ημέρες, οι γιατροί δεν προλαβαίνουν να συνταγογραφούν το αντιιικό φάρμακο Paxlovit, το οποίο αναστέλλει την εξέλιξη των συμπτωμάτων της νόσου COVID-19, αποτρέπει τις επιπλοκές και «φρενάρει» τις νοσηλείες και τους θανάτους στους ηλικιωμένους και τους ανθρώπους με βαριές συνοδές χρόνιες νόσους.

Ωστόσο, εντός των προηγούμενων ημερών παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες στη χορήγηση των αντιιικών, σύμφωνα με μαρτυρίες ασθενών στον «Ε.Τ».

Ασθενής 53 ετών με υποκείμενα νοσήματα που διαγνώστηκε με COVID-19 ανήμερα τα Χριστούγεννα και έλαβε έγκριση για τη λήψη αντιιικής θεραπείας, ακόμη δεν έχει λάβει τα φάρμακά του.

Ενημερώθηκε από σχετικό sms στο κινητό του, πως «η παραλαβή της θεραπείας κατά τις μέρες των αργιών θα γίνεται από τα εφημερεύοντα νοσοκομεία του ΕΣΥ, καθώς δεν πραγματοποιούνται αποστολές από τον ΕΟΠΥΥ», ωστόσο, σε κανένα από τα τρία νοσοκομεία στα οποία απευθύνθηκε δεν κατάφερε να βγει την αντιιική θεραπεία.

Το φάρμακο, ωστόσο, θα πρέπει να λαμβάνεται τα πρώτα 24ωρα μετά τη διάγνωση. 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΛΟΥΚΙΔΗΣ: Εχει σταματήσει η αποστολή αντιιικών με κούριερ

Ο «Ε.Τ.» επικοινώνησε με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και υπεύθυνο για τη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων, Στέλιο Λουκίδη, ο οποίος διευκρίνισε ότι η αποστολή αντιιικών θεραπειών στο σπίτι από τον ΕΟΠΥΥ έχει σταματήσει από το καλοκαίρι.

«Οι γιατροί και οι ενδιαφερόμενοι ασθενείς αν μπουν στη σελίδα του υπουργείου Υγείας μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες για το πώς χορηγούνται τα αντιιικά, σε ποιο νοσοκομείο και ποιες ώρες. Πρέπει, όμως, να πάει κάποιος να τα παραλάβει από το νοσοκομείο. Υπήρχαν καθυστερήσεις με τις εταιρίες ταχυμεταφορών και χανόταν πολύτιμος χρόνος, ενώ τα αντιιικά πρέπει να χορηγούνται εντός ενός 24ωρου», σημειώνει ο γιατρός.

Ο κ. Λουκίδης επισημαίνει πως δεν υπάρχει έλλειψη αντιιικών φαρμάκων, όμως, η έξαρση του κορονοϊού μέσα στις γιορτές φέρνει καθυστερήσεις στην έγκριση των θεραπειών από τους γιατρούς. Ζητά δε από το υπουργείο Υγείας, να απλοποιήσει τις διαδικασίες χορήγησης για ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού.

«Χορηγήσαμε μέσα στο τριήμερο 1.700 αντιιικά. Εχει πάρα πολύ διασπορά και πολύς κόσμος τα χρειάζεται. Είναι πολύ χρονοβόρες οι διαδικασίες της έγκρισης και δεν προλαβαίνουμε. Ζητάμε από το υπουργείο να απλοποιήσει τη διαδικασία έγκρισης για ορισμένες κατηγορίες ασθενών, π.χ. για όσους έχουν σοβαρά νοσήματα ή σε όσους είναι πάνω από 75 ετών, ώστε να παίρνουν αμέσως τα φάρμακα», καταλήγει ο καθηγητής.