Παράλληλα εκτός από το ναυάγιο, σαν σήμερα συμπληρώνονται και 54 χρόνια από την πτώση αεροσκάφους της Ολυμπιακής Αεροπορίας, στο όρος Κερατέα, όπου έχασαν τη ζωή τους 90 άτομα. Η σημερινή ημέρα έχει, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης που ελήφθη στις 9 Δεκεμβρίου του 1969, χαρακτηρίζεται ως αποφράδα ημέρα για τα Χανιά λόγω των δύο τραγωδιών, στις οποίες πέθαναν συνολικά 314 άνθρωποι.
Στη μνήμη των θυμάτων από τις δύο τραγωδίες τελέστηκε το πρωί μνημόσυνο στο εκκλησάκι του Αγίου Ποταπίου στα Χανιά και τελετή μνήμης για τα θύματα του ναυαγίου στο μνημείο που στην πλατεία Τάλως, στο δυτικό τμήμα του παλιού λιμανιού των Χανίων.
Το χρονικό του ναυαγίου της Φαλκονέρας και της πτώσης του αεροσκάφους
Ήταν 8 Δεκεμβρίου του 1966, όταν το πλοίο «Ηράκλειον», βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες κοντά στην βραχονησίδα Φαλκονέρα. Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο από το λιμάνι της Σούδας στον Πειραιά, και βυθίστηκε λόγω μετατόπισης φορτίου και εισροής υδάτων από την μπουκαπόρτα.
Αποτέλεσμα ήταν να βρουν τον θάνατο 224 άνθρωποι ενώ διασώθηκαν 47. Ο αριθμός των νεκρών ωστόσο μέχρι και σήμερα παραμένει άγνωστος, καθώς τότε εκδίδοντο εισιτήρια και μέσα στο πλοίο. Σύμφωνα λοιπόν με τις μαρτυρίες όσων κατάφεραν να επιζήσουν, υπήρχαν και άλλοι επιβάτες, οι οποίοι δεν έχουν καταγραφεί πουθενά.
Τρία χρόνια μετά, στις 8 Δεκεμβρίου 1969, το αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας, «Νήσος Κέρκυρα», που εκτελούσε το δρομολόγιο Χανιά-Αθήνα κατέπεσε στο όρος Κερατέα. Αποτέλεσμα ήταν να χάσουν τη ζωή τους 85 επιβάτες και τα πέντε μέλη του πληρώματος. Το αεροσκάφος συνετρίβη στο βουνό που βρίσκεται πάνω από την Κερατέα, 21 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του αεροδρομίου του Ελληνικού, λίγα λεπτά πριν από την προσγείωσή του.