Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη εξαιρούνται από το προβλεπόμενο τεκμήριο τα καφενεία σε χωριά κάτω από 500 κατοίκους και τα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, καθώς όπως είπε τα έσοδα θα ήταν περιορισμένα.
Επίσης, θα υπάρξει ειδική εξαίρεση στα περίπτερα ως προς την επιβάρυνση λόγω τζίρου, επειδή «εμπορεύονται προϊόντα με χαμηλό κέρδος».
Για τα ταξί ο Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι όσοι έχουν μερίδιο μέχρι 25% θα έχουν μείωση 50% στο τεκμήριο που επιβάλλεται από το νόμο, ενώ εξαιρέσεις θα υπάρξουν εξαιρέσεις για τους ασφαλιστικούς συμβούλους που εργάζονται σε μέχρι δύο εταιρίες.
«Οι παρεμβάσεις αυτές θα μας φέρουν μέχρι το 2027 έσοδα έως 3 δις ευρώ», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και θέλησε να στέιλει παράλληλα το μήνυμα εντατικοποίησης των ελέγχων με στόχο τα «μεγάλα ψάρια».
Σε ότι αφορά στο λαθρεμπόριο καυσίμων, είπε ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά άσχημη» και θα αντιμετωπιστεί το θέμα με αυστηρότητα, ασκώντας πίεση όπου χρειάζεται για να προχωρήσει το σύστημα εισροών-εκροών.
«Το σύστημα δεν έχει ολοκληρωθεί, έχει κενά, εκνευρίζομαι, αγανακτώ αλλά δεν θα μείνω βέβαια με την αγανάκτηση», είπε.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση και ανοχή με την εγκατάσταση POS. Το έργο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με τον κ. Χατζηδάκη να αναφέρει πως έχει συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για να προχωρήσει το μέτρο και και δικαιολογίες τύπου «πονάει η μέση μου, η πλάτη μου, είναι Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά» δεν θα γίνουν ανεκτές.
«Η κυβέρνηση είναι αξιόπιστη, δεν χαϊδεύουμε καμία συγκεκριμένη κατηγορία, μας ενδιαφέρει να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αξιοποιώντας τεχνικά εργαλεία και πρακτικές άλλων χωρών ώστε να έχουμε ένα αποτέλεσμα, χωρίς θεωρίες και φιοριτούρες», υποστήριξε ο Κωστής Χατζηδάκης και εκτίμησε πως όταν κάτσει η σκόνη από τις αντιδράσεις κανένας δεν θα θυμάται την άδικη γκρίνια, αλλά ότι έγινε μια μεγάλη μεταρρύθμιση με έντονο χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης.