Η καθαρή αξία της περιουσίας των 500 πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου εκτινάχθηκε κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στο 2023 – μια εντυπωσιακή αντιστροφή από τα 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια που έχασαν πέρσι όσοι βρίσκονταν στη... σχετική λίστα.
Πρωταγωνιστής – και το 2023 – ήταν ο μεγιστάνας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της τεχνολογίας, Έλον Μασκ, αφού είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, σύμφωνα με τον του δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Η περιουσία του αυξήθηκε κατά 95,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 232 δισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως χάρη στο 12,95% του μεριδίου του στην Tesla, η οποία γνώρισε τη δική της εντυπωσιακή άνοδο. Μάλιστα, η πολυτιμότερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο ολοκλήρωσε τη χρονιά με διαπραγμάτευση στα 248 δολάρια, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 130% σε σχέση με πέρσι.
Ο πλούτος του Έλον Μασκ αυξήθηκε παρά τις δυσκολίες στο X μιας και οι διαφημιστές των blue-chip εγκαταλείπουν την πλατφόρμα, προκαλώντας μια προβλεπόμενη πτώση κατά 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω ισχυρισμών ότι το αντισημιτικό περιεχόμενο πολλαπλασιάζεται στον ιστότοπο, ο οποίος ήταν γνωστός ως Twitter.
Η τεράστια ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα φέτος, η οποία τροφοδοτήθηκε από την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, συνετέλεσε στην αύξηση της περιουσίας και άλλων δισεκατομμυριούχων, όπως επισημαίνει η New York Post σε σχετικό δημοσίευμά της.
Τι έκαναν ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο Τζεφ Μπέζος και οι άλλοι…
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, το αφεντικό της Meta και ο αντίπαλος του Έλον Μασκ, είδε την καθαρή αξία της περιουσίας του να σκαρφαλώνει στα 84 δισεκατομμύρια δολάρια και να ολοκληρώνει τη χρονιά στην 6η θέση της λίστας με 130 εκατομμύρια δολάρια.
Ακόμα, ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, έβαλε… στο πορτοφόλι του με επιπλέον 71,3 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το 2023, ανεβαίνοντας στην 3η θέση στον κόσμο με καθαρή αξία πλούτου στα 178 δισεκατομμύρια δολάρια.
Οι επιδόσεις της Microsoft φέτος ήταν καλές για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλό της, Στιβ Μπάλμερ, ο οποίος εξακολουθεί να κατέχει περίπου το 4% του μεριδίου του τεχνολογικού κολοσσού, συμβάλλοντας στα κέρδη του ύψους 44,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος. Βέβαι ο ίδιος εγκατέλειψε τη Microsoft το 2015 για να ιδρύσει τη φιλανθρωπική επενδυτική εταιρεία Ballmer Group, αλλά κλείνει το 2023 ως ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με 131 δισεκατομμύρια δολάρια.
Επίσης, οι συνιδρυτές της μητρικής Alphabet της Google, Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριβ, κέρδισαν φέτος 43,9 δισ. δολάρια και 41 δισ. δολάρια, αντίστοιχα. Ο Λάρι Πέιτζ είναι έτοιμος να κλείσει τη χρονιά ως ο 7ος πλουσιότερος άνθρωπος χάρη στην περιουσία του ύψους 127 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο Σεργκέι Μπριν βρίσκεται στην 9η θέση, με 120 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, κέρδισε το 2023… μόλις 31,3 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία το Bloomberg αποδίδει στην ιδιοκτησία του 1,4% της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής λογισμικού στον κόσμο, καθώς και στον ελεγκτικό του ρόλο στην Cascade Investment – η οποία κατέχει μετοχές σε δεκάδες εισηγμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής εταιρείας του Καναδά, της Canadian National Railway.
Η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο είναι Γαλλίδα
Ο Μπερνάρ Αρνό της αυτοκρατορίας ειδών πολυτελείας LVMH, πρόσθεσε μόλις 16,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του και έμεινε πίσω από τον Έλον Μασκ, αφού ήταν πρώτος στη λίστα πέρσι. Η διαφορά μεταξύ του Έλον Μασκ και του 74χρονου Μπερνάρ Αρνό έχει διευρυνθεί κατά 53 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι μετοχές τεχνολογίας έχουν ξεπεράσει τον τομέα της πολυτέλειας, ο οποίος βιώνει «τις χειρότερες συνθήκες αγοράς από το 2008».
Ωστόσο, η κληρονόμος της γαλλικής μάρκας ομορφιάς L'Oreal, Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μεγέρ, διέψευσε την προαναφερθείσα τάση ως προς τα είδη πολυτέλειας, και πλέον είναι η 12η πλουσιότερη στον κόσμο – και πρώτη γυναίκα – προσθέτοντας 28,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία της κατά το 2023. Μάλιστα, έγινε και η πρώτη γυναίκα που έσπασε το φράγμα των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Επισημαίνεται ότι ο πλούτος της 70χρονης προέρχεται από το μερίδιό της στη μεγαλύτερη εταιρεία καλλυντικών στον κόσμο, που ιδρύθηκε από τον παππού της το 1909 και σήμερα αξίζει περισσότερα από 240 δισεκατομμύρια δολάρια, και το οποίο κληρονόμησε μετά τον θάνατο της μητέρας της, Λιλιάν Μπετανκούρ, το 2017.
Ποιος ήταν ο μεγαλύτερος χαμένος το 2023
Οι μεγαλύτεροι χαμένοι φέτος ήταν ο Ινδός δισεκατομμυριούχος Γκαουτάμ Αντάνι, ο οποίος έχασε 37,3 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων 21 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο στις 27 Ιανουαρίου μετά τη δημοσίευση μιας καυστικής έκθεσης από την εταιρεία επενδυτικών ερευνών Hindenburg Research, στην οποία υποστηρίζεται ότι «ο όμιλος Adani Group έχει εμπλακεί σε ένα θρασύτατο σύστημα χειραγώγησης μετοχών και λογιστικής απάτης κατά τη διάρκεια δεκαετιών».