Latest News

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Φρίκη στο Κερατσίνι: Βία, σεξ, διαστροφή σε ζωντανή μετάδοση - Σοκάρουν οι «σκοτεινοί» Youtuber - Ο «τιμοκατάλογος» των βασανισμών


Βασανισμοί, ξυλοδαρμοί, εξευτελισμοί, σεξουαλική κακοποίηση και κάθε λογής διεστραμμένες δοκιμασίες, σε ζωντανή μετάδοση, με αντάλλαγμα τα χρήματα των συνδρομητών.

Η φρίκη του «σκοτεινού» Κυβερνοχώρου και των «κλειστών δωματίων» του Διαδικτύου βρίσκει πλέον θέση και θεατές στις δημοφιλείς πλατφόρμες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τη δράση των «πρωταγωνιστών» αυτής της ιντερνετικής «μόδας», που αποκτά ανησυχητικές διαστάσεις και κατευθύνσεις, έχουν βάλει στο… μικροσκόπιο οι Αρχές, μετά τη δημοσιοποίηση της σοκαριστικής υπόθεσης διαδικτυακής διαπόμπευσης στο Κερατσίνι, με θύματα δύο νεαρούς με νοητική υστέρηση. Οπως σημειώνουν στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, «πρόκειται για μια πρωτοφανή διεστραμμένη δραστηριότητα, που συναντάται σπάνια σε εμφανή ιστό και όχι σε κάποιο σε “σκοτεινό δωμάτιο” του Διαδικτύου».

Εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές εξετάζουν την παράλληλη δραστηριότητα του 42χρονου, κυβερνο-βασανιστή σε «κρυφά» διαδικτυακά δωμάτια, χωρίς να αποκλείεται να ασκηθούν διώξεις και σε άλλα πρόσωπα με αντίστοιχη δράση, ακόμα και σε συνδρομητές, που πλήρωναν αδρά, «παραγγέλνοντας» τη διαπόμπευση των δύο θυμάτων. Από τις έρευνες, έχουν εντοπίσει δύο κανάλια με συνδρομητές σε «σκοτεινές» πλατφόρμες, στα οποία «πρωταγωνιστούν» τα θύματα του 42χρονου. Μάλιστα, στο ίδιο μπάνιο με αυτό που έχει αποτυπωθεί στα βίντεο του YouTube από το σπίτι της οδού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, έχει καταγραφεί η 21 ετών κοπέλα με τη νοητική υστέρηση να ερωτοτροπεί σε ζωντανή μετάδοση, ακολουθώντας τις online επί πληρωμή οδηγίες των συνδρομητών.

Περίπου μία υπόθεση τον χρόνο σοκαριστικής δραστηριότητας σε ζωντανές μεταδόσεις γνωστών εφαρμογών, καναλιών του YouTube και δημοφιλών social media διαχειρίζονται τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Συνήθως η παράνομη δραστηριότητα αφορά υποθέσεις πορνογραφίας και όχι εικόνες όμοιες με αυτές που αντίκρισαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας να μεταδίδονται από το κολαστήριο της οδού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Τις περισσότερες φορές, για τον εντοπισμό του δράστη οι αστυνομικοί χρειάζεται να εισχωρήσουν ως συνδρομητές στα «κλειστά δωμάτια» εφαρμογών του «σκοτεινού» Διαδικτύου, όπως για παράδειγμα το Discord, όπου συνήθως βρίσκουν ασφαλή χώρο οι παράνομες διαδικτυακές δραστηριότητες. Αυτό όμως φαίνεται σταδιακά να αλλάζει, με τη φρίκη να μεταφέρεται σε κάθε λογής ανοιχτή πλατφόρμα, με αντάλλαγμα τα πολυπόθητα… views (θεάσεις).

Ο απαγορευμένος ιστότοπος

Στην περίπτωση του 42χρονου YouTuber, υπήρξε ένας σπάνιος συνδυασμός «σκοτεινού» και «φανερού» Διαδικτύου, με τις ζωντανές μεταδόσεις να καταλήγουν σε ένα κανάλι με περισσότερους από 20.000 ελεύθερους συνδρομητές! Τα live των βασανισμών και των εξευτελισμών, μεταδίδονταν εκτός από το YouTube και σε μια απαγορευμένη στην Ελλάδα πλατφόρμα ζωντανής ροής, η οποία έδινε τη δυνατότητα online πληρωμών στους θεατές των μεταδόσεων. Οι ακόλουθοι της αρρωστημένης δράσης πλήρωναν διαφορετικά χρηματικά ποσά προκειμένου να δουν συγκεκριμένες δοκιμασίες, που συνήθως οδηγούσαν στον εξευτελισμό των δύο νεαρών ΑμεΑ (21 και 25 ετών). Αντίστοιχη πρόσβαση στα βίντεο είχαν και οι χρήστες του YouTube μέσω καναλιού του 42χρονου. Μάλιστα, ο προφυλακισμένος άνδρας είχε αναρτήσει ειδικά βίντεο, τα οποία έδιναν οδηγίες στους συνδρομητές του για να συνδεθούν στην απαγορευμένη ιστοσελίδα όπου λάμβανε χώρα η φρίκη. Σε μία μετάδοσή του στο YouTube, όπου παρενοχλεί έναν από τους πρωταγωνιστές των διεστραμμένων «παιχνιδιών» του, εκτός στούντιο, προαναγγέλλει ένα ακόμα live, το οποίο όμως αυτήν τη φορά θα είναι ορατό μόνο στο «σκοτεινό» Διαδίκτυο.

Ο αλγόριθμος δεν ανιχνεύει

«Οι πλατφόρμες έχουν αλγόριθμους ανίχνευσης που συνήθως εντοπίζουν υλικό πορνογραφίας ή σε άλλες περιπτώσεις αν υπάρχουν ενδείξεις ρατσισμού ή ξενοφοβίας. Ενδεχομένως, σε αυτήν την περίπτωση ο αλγόριθμος δεν μπόρεσε να ανιχνεύσει τη δραστηριότητα», σημειώνουν στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. Οπως τονίζουν, δεν είναι πάντα δεδομένο ότι η ίδια η πλατφόρμα θα αποβάλει αυτήν τη δράση και θα διαγράψει τα βίντεο. «Ισως μία άλλη εφαρμογή, όπως το Facebook, θα το είχε βρει και θα είχε κατεβάσει τα βίντεο», αναφέρουν έμπειροι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει γνώση για τον τρόπο που λειτουργούν οι συγκεκριμένοι αλγόριθμοι. Την ίδια ώρα, χιλιάδες συνδρομητές και εκατομμύρια θεατές επέλεξαν να μη μιλήσουν, αφήνοντας με τον τρόπο αυτόν την αρρωστημένη δράση και τη φρίκη να αποκτήσουν τρομακτικές διαστάσεις.

ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΙ ΜΕ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟ  

Προσφορά 1.000€ για ευθανασία κάποιου θύματος

Περισσότερα από 550 βίντεο βασανισμού. Σχεδόν 23.000 συνδρομητές και πάνω από 12.000.000 θεατές της φρίκης. Πρόκειται για μερικούς από τους τρομακτικούς αριθμούς που αποτυπώνουν τον εφιάλτη που ζούσαν καθημερινά στα χέρια του 42χρονου άνδρα τα δύο θύματά του, ηλικίας 21 και 25 ετών. Είναι ενδεικτικό ότι οι συνδρομητές είχαν… τιμοκατάλογο για τις διεστραμμένες δοκιμασίες και πλήρωναν διαφορετικά ποσά για το κάθε βασανιστήριο. Ενας από τους διαδικτυακούς ακολούθους έδωσε 30 ευρώ για ένα γιαούρτωμα, άλλος πλήρωσε 200 ευρώ για χτυπήματα με taser, ενώ ένας συνδρομητής φέρεται να προσέφερε 1.000 ευρώ για… ευθανασία ενός εκ των δύο θυμάτων. Κάθε λογής κακοποίηση, σωματική και λεκτική, είχε μετατραπεί σε ένα αρρωστημένο παιχνίδι για τον 42χρονο, που, αναζητώντας επιπλέον θεάσεις και διαδικτυακούς συνδρομητές, βασάνιζε καθημερινά live τα δύο θύματά του στο κολαστήριο της οδού Παύλου Φύσσα.

Οι εισαγγελικές Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν διώξεις και σε άλλα πρόσωπα, που εμπλέκονται με τις σοκαριστικές μεταδόσεις, ενώ δεν αποκλείεται να μπουν στο «κάδρο» ακόμα και χρήστες του καναλιού, οι οποίοι πλήρωναν για να βλέπουν τα βίντεο της ντροπής. Εις βάρος του 42χρονου, που κρίθηκε προφυλακιστέος μετά την απολογία του στον ανακριτή, έχει σχηματιστεί δικογραφία για σωματική βλάβη, εξύβριση, μαστροπεία, έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, καθώς και για παράβαση του νόμου περί όπλων.

«Πονάω» αναφωνούσε σε ένα από τα βίντεο της φρίκης η νεαρή κοπέλα, μην μπορώντας να αντέξει τους πόνους από τα χτυπήματα του 42χρονου. «Πέσε στα γόνατα σαν να προσκυνάς. Θέλουν να δουν, δεν γίνεται να μη θες», της απάντησε ο βασανιστής, προσθέτοντας: «Αν δεν το κάνεις, δεν παίρνεις λεφτά». Το περιεχόμενο όλων των βιντεοσκοπημένων μεταδόσεων προκαλεί αποστροφή. Σε ένα από αυτά ο 42χρονος την εξαναγκάζει να ξυρίσει τα φρύδια της και το κεφάλι, σε ένα άλλο χτυπάει τα θύματά του με taser, ενώ σε κάποιο από τα live video, θέλοντας να εξευτελίσει τον 25χρονο, βάζει το κεφάλι του μέσα σε λεκάνη τουαλέτας. «Δώσ’ του, ρίξ’ του, μπράβο», φωνάζει σε μία εγγραφή ο 42χρονος, που έχει αναλάβει τον ρόλο διαιτητή, βάζοντας τα δύο θύματά του να παλέψουν. Η νεαρή κοπέλα, που ήταν ημίγυμνη, ξέσπασε σε λυγμούς λίγο πριν από τη διακοπή της μετάδοσης, έπειτα από αλλεπάλληλα χτυπήματα.