Το συγκεκριμένο σχόλιο του Αμερικανού προέδρου ήρθε ως απάντηση στο ερώτημα μιας δημοσιογράφου που ήθελε να μάθει εάν ο Μπάιντεν θεωρεί ακόμα «δικτάτορα» τον Κινέζο ηγέτη, όπως είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος.
«Είναι δικτάτορας με την έννοια ότι κυβερνά μια χώρα, μια κομμουνιστική χώρα, όπου η μορφή διακυβέρνησης είναι εντελώς διαφορετική από τη δική μας», είπε ο αμερικανός πρόεδρος, ξαφνιάζοντας όσους περίμεναν να εστιάσει αποκλειστικά στα θετικά της συνόδου και να εξάρει τα αποτελέσματά της.
SEE THIS: Secretary of State Antony Blinken reacts to President Biden off-the-cuff remark calling China’s Xi Jinping a dictator. https://t.co/5RSY22R2J1 pic.twitter.com/zngQb02zcV
— Moshe Schwartz (@YWNReporter) November 16, 2023
Ένας από τους λόγους που έχει γίνει viral στο Twitter το συγκεκριμένο κλιπ είναι ο τρόπος που αντιδρά ο Μπλίνκεν στη δημόσια παραδοχή Μπάιντεν ότι εξακολουθεί να έχει την ίδια άποψη για τον Σι Τζινπίνγκ. Πολλοί σχολιαστές «είδαν» βαθιά απογοήτευση στο κατεβασμένο βλέμμα του Μπλίνκεν, εικάζοντας ότι η δήλωση του Αμερικανού προέδρου ήταν μια εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη για εκείνον μετά από πολλούς μήνες σκληρής δουλειάς για να γίνει αυτή η συνάντηση.
«Πεθαίνει από ντροπή», «μοιάζει να θέλει να πάει να κρυφτεί» είναι μερικά από τα σχόλια που περιγράφουν την «έκφραση αγωνίας» του Αμερικανού ΥΠΕΞ. «Το ύφος ενός ανθρώπου που ξέρει ότι τον περιμένει ξενύχτι στη δουλειά» σημειώνει ένας άλλος σχολιαστής.
Μπορεί η συνάντηση των δύο ηγετών να ήταν προσεκτικά χορογραφημένη από τις ομάδες τους ώστε να δώσει εικόνα αποκατάστασης της ηρεμίας στη σχέση τους (π.χ. εμφανίστηκαν για λίγο μπροστά στους φωτογράφους κάνοντας περίπατο σε περιποιημένο κήπο) ωστόσο κάποιος που δεν φάνηκε να ηρεμεί ούτε… λεπτό ήταν ο Μπλίνκεν.
Αρκετοί σχολιαστές επισήμαναν ότι η νευρικότητα του Αμερικανού ΥΠΕΞ ήταν ορατή σε πολλές φάσεις της συνάντησης αλλά και έπειτα.
Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση Μπάιντεν-Σι Τζινπίνγκ εισέφερε την επανέναρξη των επαφών υψηλού επιπέδου των στρατών των δυο μεγάλων δυνάμεων, που είχαν διακοπεί για πάνω από έναν χρόνο, εξαιτίας της επίσκεψης της τότε προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι στην Ταϊπέι.
Η τετράωρη σύνοδος, σε πολυτελή χώρο κάπου σαράντα χιλιόμετρα από το Σαν Φρανσίσκο, ήταν «εποικοδομητική και παραγωγική», σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν.