Latest News

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023

«Iερό» σκάνδαλο κρύβεται στην αγοραπωλησία μονής στην Κρήτη - Τι θα ψάξει ο εισαγγελέας

 Αγοραπωλησία γης που φέρεται να έγινε παρακάμπτοντας την Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων, ήταν η αιτία για τις αναταράξεις που βίωσε το τελευταίο διάστημα η τοπική εκκλησία στα Χανιά, με την υπόθεση να φτάνει να απασχολεί και το... Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η απόφαση της Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης για τοποθέτηση νέας διοίκησης (αποκαλείται Ηγουμενοσυμβούλιο) στη μονή, σε συνδυασμό με την αποστολή στοιχείων στον εισαγγελέα, κλείνει το εκκλησιαστικό σκέλος της υπόθεσης, δεν αποκλείεται όμως να ανοίξει τον δρόμο στο ποινικό.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το neakriti.gr, 175 στρέμματα ιδιοκτησίας της Μονής Αγίας Τριάδος φέρονται να έχουν πουληθεί από πρόσωπο που δεν εκπροσωπεί τη Μονή, σε εταιρία ισραηλινών συμφερόντων με τίμημα άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.


Οι εκτάσεις, για τις οποίες η Μονή φέρεται να είχε τίτλους ιδιοκτησίας, βρίσκονται στον Σταυρό Ακρωτηρίου. Ωστόσο, ένας διεκδικητής, κάτοικος της περιοχής είχε ξεκινήσει δικαστική διαμάχη και εντέλει φέρεται να κατάφερε να κατοχυρώσει την επίμαχη έκταση μέσω χρησικτησίας, ενώ η Μονή φέρεται να μην υπερασπίστηκε τα συμφέροντά της, με επακόλουθο την αγοραπωλησία που δεν απέφερε χρήματα στη Μονή.

Ακολούθησε η παύση του πρώην ηγούμενου της Μονής και επισκόπου Δορυλαίου και η προσωρινή επιτροπή που όρισε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου ερεύνησε την υπόθεση αυτή, όπως άλλωστε ξεκαθάρισε στην ανακοίνωσή της την Τρίτη η Εκκλησία της Κρήτης.

Τα αποτελέσματα έχουν αποσταλεί στον εισαγγελέα, ο οποίος καλείται να κρίνει αν στα στοιχεία αυτά, εντοπίζεται κάποιο αδίκημα.