Latest News

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Έρχεται η μητέρα των μαχών στη Γάζα - Στήνει ενέδρες η Χαμάς - Απειλεί με γενίκευση της σύρραξης η Χεζμπολάχ [βίντεο]

 Οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι έχουν περικυκλώσει την πόλη της Γάζας από τρεις πλευρές και, πλέον, επιχειρούν εντός... της πόλης.

Όπως τόνισε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού, Χέρτσι Χαλέβι, «βρισκόμαστε στην καρδιά της Γάζας με τον εκπρόσωπο των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι, να υπογραμμίζει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται κατά φυλακίων, αρχηγείων και άλλων υποδομών που χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς.

Πριν την έναρξη του πολέμου, η πόλη της Γάζας ήταν το πιο πυκνοκατοικημένο σημείο στη Λωρίδα όμως, ο ισραηλινός στρατός από τις 13 Οκτωβρίου επαναλαμβάνει την εντολή οι πολίτες της να κατευθυνθούν προς τον νότο. Αυτή τη στιγμή άγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των αμάχων που παραμένουν σε αυτό το σημείο του χάρτη με τις εικόνες που φτάνουν από τη γεμάτη από ερείπια πόλη της Γάζας να μαρτυρούν την καταστροφή.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με γραπτή του ανακοίνωση, επiσήμανε ότι «βρισκόμαστε στο απόγειο της μάχης» καταγράφοντας «εντυπωσιακές επιτυχίες».

Κατά τους αναλυτές, οι ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις ξεκίνησαν με αργό ρυθμό την προέλασή τους εντός της Λωρίδας της Γάζας. Όπως σημειώνουν, πριν την έναρξη του πολέμου 15 λεπτά ήταν αρκετά για να κινηθεί κανείς από τον βορρά, στα σύνορα με το Ισραήλ, μέχρι το κέντρο της πόλης της Γάζας. Ωστόσο, με τις εχθροπραξίες σε πλήρη εξέλιξη χρειάστηκε περίπου μία εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής, οι IDF μετρούν 17 Ισραηλινούς στρατιώτες νεκρούς στο πεδίο έπειτα από αντιαρματικούς πυραύλους που έπληξαν θέσεις τους ενώ, την ίδια στιγμή, δίνουν στη δημοσιότητα βίντεο με τις επιχειρήσεις τους σε άγνωστες τοποθεσίες.


Απαντώντας στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού σχετικά με την περικύκλωση της πόλης της Γάζας, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς προειδοποίησε ότι η Γάζα θα αποδειχθεί «συμφορά» για το Ισραήλ και οι στρατιώτες του θα βγουν από τον παλαιστινιακό θύλακα νεκροί, «σε μαύρους σάκους».


Απέλπιδα προσπάθεια από τα ΗΑΕ 

Η διπλωματία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προειδοποίησε σήμερα ότι υπάρχει αληθινός κίνδυνος εξάπλωσης στην περιφέρεια του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τονίζοντας πως εργάζεται «με επιμονή» για να εξασφαλίσει την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός.

«Καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προκειμένου να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το ευρύτερο πλαίσιο και την ανάγκη να κατέβει η θερμοκρασία στην περιοχή, που πλησιάζει σε σημείο βρασμού», τόνισε η Νούρα αλ Καάμπι, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ, που εκφράστηκε σε σύνοδο στην πρωτεύουσα Αμπού Ντάμπι.

«Υπάρχει αληθινός κίνδυνος διάχυσης στην περιφέρεια και περαιτέρω κλιμάκωσης, καθώς και ο κίνδυνος εξτρεμιστικές οργανώσεις να επωφεληθούν από την κατάσταση για να προωθήσουν ιδεολογίες που θα μας παγιδεύσουν σε κύκλους βίας», πρόσθεσε η κυρία αλ Καάμπι.


Το Ισραήλ στέλνει πίσω όλους τους εργαζόμενους από τη Λωρίδα της Γάζας

Η κυβέρνηση του Ισραήλ διεμήνυσε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι θα προχωρήσει στην επαναπροώθηση όλων των εργαζόμενων από τη Γάζα που βρίσκονταν στο έδαφός του όταν εξαπολύθηκε η επίθεση της Χαμάς σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου καθώς «κόβει όλους τους δεσμούς» με τον θύλακα, όπου κυβερνά το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Οι εργαζόμενοι από τη Γάζα που βρίσκονταν στο Ισραήλ την ημέρα της έναρξης του πολέμου θα σταλούν πίσω», ανέφερε το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας σε ανακοίνωσή του.

Γενικότερα, «το Ισραήλ κόβει όλους τους δεσμούς με τη Γάζα, δεν θα υπάρχουν πλέον παλαιστίνιοι εργαζόμενοι» από τον θύλακα στη χώρα, πρόσθεσε.

Περίπου 18.500 Γαζαίοι διέθεταν άδειες εργασίας στο Ισραήλ τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος, σύμφωνα με το COGAT, όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας αρμόδιο για τις πολιτικές υποθέσεις στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, το COGAT δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει πόσοι ακριβώς εργαζόμενοι από τη Γάζα βρίσκονταν στο Ισραήλ την ημέρα που άρχισε ο πόλεμος. Ισραηλινά ΜΜΕ υπολογίζουν πως ήταν ως και 4.000.

Η Λωρίδα της Γάζας υφίσταται ασταμάτητους βομβαρδισμούς από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, με πάνω από 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, την 7η Οκτωβρίου, κατά τους αριθμούς των ισραηλινών αρχών.

Τα ισραηλινά πλήγματα στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 9.000 ανθρώπους, επίσης στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, και ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν χθες πως πλέον ο παλαιστινιακός πληθυσμός διατρέχει «σοβαρό κίνδυνο» να υποστεί «γενοκτονία».

Ανεβαίνει το θερμόμετρο με Χεζμπολάχ

Την ίδια ώρα, από τον Λίβανο, η Χεζμπολάχ ανακοινώνει ότι επιτέθηκε σε 19 στόχους στο Ισραήλ ταυτόχρονα. Πρόκειται για την πιο σοβαρή και έντονη επίθεση από τη λιβανέζικη πλευρά στο Ισραήλ από τη μέρα της τρομοκρατικής επίθεσης.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ως απάντηση στις επιθέσεις, χτύπησε μια σειρά στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες πληροφορίες. Το κλίμα θερμαίνεται επικίνδυνα μόλις μια μέρα πριν από το πολυαναμενόμενο διάγγελμα του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα- την πρώτη δημόσια εμφάνισή του από τότε που ξέσπασε η σύγκρουση στο Ισραήλ.

Ο Νασράλα θα απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα: Θα αλλάξει η κατάσταση μεταξύ των δύο πλευρών, με τις μεταξύ τους αψιμαχίες να περιορίζονται στα σύνορα Λιβάνου- Ισραήλ και θα επιβεβαιωθούν οι φόβοι ότι στην περιοχή θα ανοίξει ένα ακόμα πολεμικό μέτωπο; Ο λόγος του επικεφαλής της Χεζμπολάχ θα σηματοδοτήσει τις επόμενες κινήσεις της οργάνωσης, με τον Λίβανο να βρίσκεται σε «βρασμό» από την 7η Οκτωβρίου, κρεμώμενος ουσιαστικά από την οργάνωση.