Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή. Βομβαρδίστηκε νοσοκομείο Παίδων στη Γάζα, το οποίο πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά νοσοκομεία της χώρας. Οι γιατροί κάνουν δραματική έκκληση για τους ασθενείς. Εκτός από το λουτρό αίματος το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού είναι σοβαρά υποσιτισμένο... σύμφωνα με όσα δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Ο διευθυντής του παιδιατρικού νοσοκομείου Αλ-Νασρ μίλησε για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείο από τις ισραηλινές δυνάμεις, που το έβγαλε εκτός λειτουργίας. Ο Μουσταφά Καχλούτ ανέφερε στο Al Jazeera: «Το νοσοκομείο είναι ένα από τα πιο σημαντικά νοσοκομεία της χώρας. Αυτό είναι ένα μήνυμα SOS από το εσωτερικό του νοσοκομείου παίδων al-Nasr. Οι εγκαταστάσεις μας δέχθηκαν επίθεση δύο φορές σήμερα. Η πρώτη στόχευσε την πύλη, ενώ η δεύτερη ήταν ένα άμεσο χτύπημα στους θαλάμους του νοσοκομείου».
Τεράστιες ζημιές σε ΜΕΘ, χωρίς οξυγόνο οι θερμοκοιτίδες, στο σκοτάδι σχεδόν όλο το νοσοκομείο
Ο διευθυντής συνέχισε λέγοντας πως «Οι μονάδες εντατικής θεραπείας και οι θερμοκοιτίδες νεογέννητων είναι πλέον χωρίς παροχή οξυγόνου. Όλο το νοσοκομείο είναι χωρίς ρεύμα, εκτός από τη ΜΕΘ, όπου βρίσκομαι τώρα. Επί του παρόντος, παρακολουθώ οκτώ ασθενείς. Αν το ρεύμα κοπεί ανά πάσα στιγμή, θα πεθάνουν σίγουρα».
«Πριν από λίγες ημέρες, λόγω των ανελέητων βομβαρδισμών, το ρεύμα έπεσε για λίγα λεπτά και χάσαμε έναν ασθενή σε αυτή τη ΜΕΘ. Η κατάσταση είναι πέρα για πέρα άσχημη. Είμαστε εγκλωβισμένοι εδώ. Κανένα ασθενοφόρο ή οποιοδήποτε άλλο όχημα δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις».
«Κάθε ασθενοφόρο που κατευθύνεται προς το νοσοκομείο γίνεται στόχος των ισραηλινών πολεμικών αεροσκαφών. Επί του παρόντος, υπάρχει ένα θύμα με σοβαρή αιμορραγία στη μονάδα επειγόντων περιστατικών. Δεν μπορούμε καν να τον στείλουμε σε άλλο νοσοκομείο» είπε.
Το παιδικό νοσοκομείο Αλ-Νασρ θεωρείται το κύριο κεντρικό νοσοκομείο που παρέχει περίθαλψη σε μικρά μωρά και νεογέννητα που έχουν τεράστια ανάγκη ιατρικής φροντίδας.
Κάθε άτομο που εισέρχεται ή εξέρχεται από το νοσοκομείο στοχοποιείται. Και πάλι, αυτό είναι ένα μήνυμα SOS προς τον Ερυθρό Σταυρό, την Ερυθρά Ημισέληνο και όλους τους διεθνείς οργανισμούς να δράσουν γρήγορα όχι μόνο για να σώσουν τους ετοιμοθάνατους ασθενείς και τα θύματα που παραμένουν στη ΜΕΘ αλλά και το ιατρικό προσωπικό» τόνισε.
Η Human Rights Watch «ανησυχεί σοβαρά» για ασθενείς και χιλιάδες πολίτες στο νοσοκομείο al-Shifa
Την ώρα που διαδραματίζονται όλα αυτά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι τα παιδιά είναι μεταξύ των χιλιάδων ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, μεταξύ άλλων σε σκηνές που έχουν στηθεί σε μια αυλή δίπλα στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών της εγκατάστασης.
«Βίντεο και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν τις τελευταίες ημέρες δείχνουν πολίτες και εργαζόμενους στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης να φέρνουν εκατοντάδες τραυματίες και νεκρούς στο νοσοκομείο μέρα και νύχτα, με ασθενοφόρο, με αυτοκίνητο, με τα πόδια και με κάρο γαϊδουριών. Οι άνθρωποι μπαινοβγαίνουν τακτικά στην κύρια είσοδο του νοσοκομείου», δήλωσε η οργάνωση.
«Οι άμαχοι που παραμένουν στη θέση τους μετά από μια προειδοποίηση εκκένωσης – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν μπορούν να φύγουν, φοβούνται να μετακινηθούν ή δεν θέλουν να εκτοπιστούν – δεν χάνουν την προστασία τους ως άμαχοι σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου», δήλωσε η ομάδα δικαιωμάτων.
Σημειώνεται επίσης ότι δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μετά τους ολονύχτιους βομβαρδισμούς στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα, που συνεχίζει να αποτελεί καθημερινό στόχο του Ισραήλ, στη Σάμπρα στα δυτικά και την Καν Γιουνίς στα νότια. Στη Δυτική Όχθη οι νεκροί υπολογίζονται σε 160 από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ συνεχίζονται οι ισραηλινές επιδρομές και οι συλλήψεις.Η ανακοίνωση των Χούτι για την επίθεση στο Εϊλάτ
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος του στρατού των Χούτι στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για τους πυροβολισμούς εναντίον του Ισραήλ και δήλωσε ότι «οι δυνάμεις μας εκτόξευσαν έναν αριθμό βαλλιστικών πυραύλων εναντίον διαφόρων και ευαίσθητων στόχων στο νότιο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων στόχων στο Εϊλάτ».
Διαδηλωτές έξω από το σπίτι του Νετανιάχου
Παράλληλα, περίπου εκατό άτομα διαμαρτύρονται κοντά στο σπίτι του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, ζητώντας «να επιστρέψουν οι απαχθέντες τώρα». Οι διαδηλωτές έστησαν αντ’ αυτού ένα παρκοκρέβατο και τραγούδησαν νανουρίσματα «για τα απαχθέντα παιδιά». Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την άρνηση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.
Συγκεκριμένα, νωρίτερα από το γραφείο του Νετανιάχου ανακοινώθηκε ότι η τετράωρη καθημερινή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, δεν ισχύει.
Τι γνωρίζουμε για τις 4ωρες παύσεις πυρός που είναι στον πάγο
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε καθημερινές τετράωρες παύσεις πυρός στη βόρεια Γάζα, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή ως ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το Ισραήλ, είπε ο Τζον Κίρμπι, θα ανοίξει δύο οδούς διαφυγής για τους Παλαιστίνιους της βόρειας Γάζας.
Σχεδόν αμέσως το Ισραήλ απάντησε ότι δεν πρόκειται για κάποιου είδους κατάπαυση του πυρός αλλά για τακτική που ακολουθεί ήδη ο ισραηλινός στρατός για να φύγουν οι άμαχοι από τη βόρεια Γάζα, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι δεν θα υπάρξει καμία εκεχειρία εάν πρώτα δεν επιστρέψουν όλοι οι όμηροι.
Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Ισραήλ, Richard Hecht τις χαρακτήρισε «τακτικές, τοπικές παύσεις για ανθρωπιστική βοήθεια» και ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant είπε ότι πρόκειται για «τοπικά, στοχευμένα μέτρα».
Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir δήλωσε ότι οι 4ωρες παύσεις είναι λάθος, και είπε ότι θα φέρει το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο καθώς δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία διακοπή των εχθροπραξιών χωρίς την επιστροφή των ομήρων.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε πάνω από 3ήμερες παύσεις πυρός από τον Νετανιάχου, υποβάθμισε τις ανησυχίες σχετικά με το αν ο ισραηλινός πρωθυπουργός ακούει τις ΗΠΑ, αλλά αναγνώρισε ότι η διαδικασία παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο από ό,τι ήλπιζε.
Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι όποιες ανθρωπιστικές παύσεις δεν μπορούν να γίνουν χωρίς τον συντονισμό με τον ΟΗΕ και τη συμφωνία όλων των μερών.
Αξιωματούχος της Χαμάς διέψευσε ότι έχει υπάρξει συμφωνία με το Ισραήλ για εκεχειρία.
Ανθρωπιστικές οργανώσεις τονίζουν ότι αυτό που χρειάζεται είναι κατάπαυση του πυρός και όχι παύσεις.
Αντιμέτωποι με τον υποσιτισμό όλοι οι κάτοικοι της Γάζας» – Νέα δραματική έκκληση
Και ενω το λουτρό αίματος δεν έχει τέλος, όλοι οι κάτοικοι της Γάζας, 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν έχουν αρκετά τρόφιμα και βρίσκονται αντιμέτωποι με την πείνα, ένα μήνα αφότου ξεκίνησε η πολιορκία του θύλακα από το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ένα στέλεχος του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP).
Υπενθυμίζεται ότι Τουλάχιστον 10.812 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου ενώ στο Ισραήλ, ο αριθμός των νεκρών την ίδια περίοδο ανέρχεται σε περισσότερους από 1.400.