Latest News

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Πόλεμος Ισραήλ -Χαμάς: «Στα δύο» η Λωρίδα της Γάζας- Εντατικοί βομβαρδισμοί

 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται πως αποσκοπεί να «αφανίσει» το κέντρο διοίκησης της Χαμάς, αψηφώντας τις ολοένα πιο έντονες πιέσεις για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, ενώ μαίνονται οι άγριες μάχες στο βόρειο τμήμα... της Γάζας. 

«Πλήττουμε τη Χαμάς και προωθούμαστε, οχυρό το οχυρό, ακολουθώντας το σχέδιό μας, στο πλαίσιο συστηματικής προσπάθειας για να καταστρέψουμε τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς», δήλωσε ο Τζόναθαν Κόνρικους, εκπρόσωπος του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN χθες Κυριακή το βράδυ.

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί πλήττουν σκληρά τους αμάχους και στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα, όπου βρίσκονται 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι υπό πολιορκία, χωρίς νερό, τρόφιμα ούτε ρεύμα από την 9η Οκτωβρίου.

«Χρειαζόμαστε άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Πάνε 30 ημέρες. Αρκετά. Αυτό πρέπει να σταματήσει τώρα», υπογράμμισαν, οι επικεφαλής των κυριότερων υπηρεσιών του ΟΗΕ, καλώντας επίσης τη Χαμάς να αφήσει ελεύθερους τους 240 και πλέον ομήρους που πήρε και μετέφερε στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, όταν εξαπέλυσε την επίθεσή της στο ισραηλινό έδαφος, έναυσμα αυτού του πολέμου.

Οι σειρήνες της αεράμυνας για ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα ήχησαν αρκετές φορές χθες στο Τελ Αβίβ και σε πόλεις και κοινότητες κοντά στον θύλακα. Πολλές ρουκέτες αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.

Οι χερσαίες μάχες συνοδεύονται από «σημαντικά πλήγματα», πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, κάπου 2.500 από την 27η Οκτωβρίου.

Ισραήλ: Το μήνυμα Μπλίνκεν για ανθρωπιστική βοήθεια

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, η χώρα του οποίου εναντιώνεται στην κήρυξη εκεχειρίας διότι θα ωφελούσε, κατ’ αυτόν, μόνο τη Χαμάς, επανέλαβε χθες τη «δέσμευση των ΗΠΑ να παραδώσουν ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια» στη Λωρίδα της Γάζας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων στη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, που κατέλαβε ο στρατός του Ισραήλ το 1967.

Ο κ. Μπλίνκεν κάλεσε εξάλλου να σταματήσουν «οι βιαιότητες εξτρεμιστών» εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, όπου η διεθνής κοινότητα φοβάται επέκταση της σύρραξης. Πάνω από 150 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί εκεί από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή.


Χθες, με παρόντα τον αμερικανό ΥΠΕΞ, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε τον «πόλεμο γενοκτονία» που διεξάγει κατ’ αυτόν το Ισραήλ στη Γάζα.

Ο πιο πρόσφατος επίσημος απολογισμός του υπουργείου Υγείας της Χαμάς κάνει λόγο για 9.770 νεκρούς –σχεδόν οι μισοί ήταν παιδιά– στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, κατά πλειονότητα άμαχοι, οι περισσότεροι την ημέρα της επίθεσης της Χαμάς, εύρους άνευ προηγουμένου από καταβολής κράτους το 1948, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Παραμένει στο πλευρό της Χαμάς η Τουρκία 

Χθες Κυριακή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η κυβέρνησή του συνεργάζεται με συμμάχους της στην περιοχή για να υπάρξει απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Καταγγέλλοντας την «ανήθικη σφαγή» στη Λωρίδα της Γάζας, ο αρχηγός του τουρκικού κράτους έκοψε κάθε επαφή με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας του στο Ισραήλ στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις.

Αποφάσισε επίσης να μη συναντηθεί με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, τον κ. Μπλίνκεν, που βρίσκεται σήμερα για συνομιλίες στην Άγκυρα.