Latest News

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Κατάληψη σε πλοίο ισραηλινών συμφερόντων ανοικτά της Υεμένης


 Νέο περιστατικό με κατάληψη πλοίου ισραηλινών συμφερόντων σημειώθηκε στα ανοιχτά των ακτών... της Υεμένης.

Η κατάληψη του πλοίου Central Park, που συνδέεται με το Ισραήλ, συνέβη στα ανοιχτά του λιμανιού της πόλης Άντεν της Υεμένης. Ένα άλλο εμπορικό πλοίο στην περιοχή ανέφερε ότι το εν λόγω δεξαμενόπλοιο «πλησίασαν οκτώ άτομα, φορώντας στρατιωτικές στολές, οι οποίο επέβαιναν σε δύο σκάφη», σύμφωνα με την Ambrey.

Η εταιρεία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών Ambrey τόνισε ότι «το συμβάν πιθανότατα συνδέεται με κρατικούς παράγοντες».

Πρόσθεσε ότι το πλοίο, το οποίο ανήκει σε εταιρεία που συνδέεται με το Ισραήλ και έχει έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είχε δεχθεί απειλές από τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης. Συμπλήρωσε επίσης πως οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις είναι ενήμερες για το περιστατικό. Ωστόσο η εταιρεία δεν διευκρίνισε αν οι αμερικανικές δυνάμεις επιχειρούν για να βοηθήσουν το πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ένα φορτηγό πλοίο που ανήκει σε Ισραηλινό επιχειρηματία δέχθηκε επίθεση από ιρανικής κατασκευής drone στον Ινδικό ωκεανό, ενώ την περασμένη Κυριακή οι Χούτι συνέλαβαν ένα φορτηγό πλοίο ισραηλινών συμφερόντων στη νότια Ερυθρά Θάλασσα.

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι, που στηρίζονται από το Ιράν, έχουν απειλήσει ότι θα εξαπολύουν επιθέσεις σε ισραηλινά ή συμμαχικά με το Ισραήλ πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ως αντίποινα για τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι αντάρτες έχουν εκτοξεύσει drones και πυραύλους προς το ισραηλινό έδαφος. Πολλούς από αυτούς έχουν αναχαιτιστεί από ισραηλινά συστήματα αεροπορικής άμυνας ή από αμερικανικά πολεμικά πλοία.