Η αιτία εμφάνισης του φαινομένου που έχει κοινά χαρακτηριστικά με το Βόρειο Σέλας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων, είναι μια εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθεί μία ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από το βόρειο ημισφαίριο.
Πάντως, στατιστικά, πρακτικά και επιστημονικά θεωρείται αδύνατον το Βόρειο Σέλας να καταλήξει μέχρι τα νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου, σύμφωνα με το forecastweather.gr.
«Βόρειο Σέλας»: Πού οφείλεται το φαινόμενο
Το κόκκινο χρώμα του Βορείου Σέλαος οφείλεται σε συγκρούσεις σωματιδίων μικρότερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε μεγάλα υψόμετρα (240 χιλιόμετρα), ύστερα από έντονη ηλιακή δραστηριότητα που προκαλεί μία τεράστια εκτόξευση ηλιακού πλάσματος από την επιφάνεια του ήλιου η οποία κατευθύνεται προς την Γη, σύμφωνα με το forecastweather.
Όταν όμως το χρώμα του Βορείου Σέλαος είναι πράσινο, αυτό οφείλεται στη σύγκρουση σωματιδίων μεγαλύτερης ενέργειας με άτομα οξυγόνου σε χαμηλότερα υψόμετρα, με αποτέλεσμα να παράγονται φωτόνια τα οποία εκπέμπουν πράσινο χρώμα.
Η ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά για το «Βόρειο Σέλας»
Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, μιλά για το σπάνιο φαινόμενο εξηγώντας πως έγινε από μία ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G3 που επηρέασε την Ευρώπη.
«Μια ισχυρή γεωμαγνητικη καταιγίδα επιπέδου G3 επηρέασε την Ευρώπη προκαλώντας φαινόμενα σέλαος ακόμη και σε Ιταλία και Βουλγαρία. Περισσότερα σε άρθρο» έγραψε σχετικά.