Η αιτιολογία ότι η ελληνική πλευρά ξεπέρασε τα όρια στην προσπάθειά της να θέσει το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, βάζει μεν φωτιά στις διμερείς σχέσεις και στη σύγκρουση της βρετανικής κυβέρνησης με τους Εργατικούς, αλλά ταυτόχρονα σε πολλούς δεν μοιάζει επαρκής από μόνη της για να δικαιολογήσει την ακύρωση μίας συνάντηση πρωθυπουργών.
Ορισμένες πλευρές συνδέουν το χθεσινό επεισόδιο με τις συζητήσεις Βρετανίας και Τουρκίας για την αγορά από την Άγκυρα τουλάχιστον 24 Eurofighter σε μία συμφωνία που φτάνει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ουδείς γνωρίζει εάν ο Σούνακ ήθελε να στείλει μήνυμα στην Τουρκία ή εντάσσεται η κίνησή του αποκλειστικά στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, ενόψει των εκλογών του 2024 στη Βρετανία.
Σε κάθε περίπτωση, η απρεπής ενέργεια του Σούνακ, πέρα από την έντονη αντίδραση και διάχυτη δυσφορία που προκάλεσε στην Αθήνα, αλλά και την ενόχληση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος απέρριψε ακόμα και την υποψία ιδέας να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης Όλιβερ Ντάουντεν, όπως φάνηκε να του προτείνει η Ντάνουνιγκ Στρίτ, έχει πυροδοτήσει μία άνευ προηγούμενου πολιτική σύγκρουση στο Λονδίνο.
Ακόμα και στο X (πρώην twitter) και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπήρχε διχασμός στην βρετανική κοινή γνώμη.
Κάποιοι υποστήριζαν ότι η Ντάουνινγκ Στριτ «τα έκανε θάλασσα σνομπάροντας τους Έλληνες», ενώ άλλοι σημείωναν ότι το λάθος ήταν των Εργατικών, οι οποίοι «έπεσαν σε μια παγίδα εμφανιζόμενοι αναποφάσιστοι πάνω από τα Μάρμαρα» – αναφέρονται στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης συνάντησε χθες τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κιρ Στάρμερ, ο οποίος είναι θετικός στη συζήτηση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.
Ωστόσο, υπάρχει και μία Τρίτη ομάδα, που εκλαμβάνει την κίνηση Σούνακ, ως αντιπερισπασμό.
Η σύγκρουση των Τόρις με τους Εργατικούς
Από χθες, μετά την ακύρωση της συνάντησης, οι Εργατικοί που προπορεύονται σταθερά στις δημοσκοπήσεις επέκριναν σφόδρα τον Ρίσι Σούνακ.
«Εάν ο πρωθυπουργός δεν είναι σε θέση να συναντηθεί με έναν Ευρωπαίο σύμμαχο με τον οποίο η Βρετανία έχει σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς, αυτό είναι μια ακόμη απόδειξη ότι δεν είναι σε θέση να προσφέρει τη σοβαρή οικονομική ηγεσία απαιτεί η χώρα μας», δήλωσε εκπρόσωπος των Εργατικών.
Κατά τους Εργατικούς, ακυρώνοντας τη συνάντηση, ο Σούνακ έχασε την ευκαιρία να συζητήσει το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης με έναν βασικό σύμμαχο της Ευρώπης.
Από την πλευρά τους οι Συντηρητικοί τονίζουν ότι ο Στάρμερ είναι «ανοιχτός» στην επιστροφή των μαρμάρων και κατηγορούν τον ηγέτη των Εργατικών ότι «ξεπουλήθηκε για να εξασφαλίσει μια συνάντηση.
Είναι αφελές από την πλευρά του, και δείχνει πόσο λίγο σέβεται τους Βρετανούς φορολογούμενους που τα φρόντισαν (τα Γλυπτά) για γενιές. Ο Στάρμερ επανέρχεται στα παλιά του κόλπα να λέει στο άτομο που είναι απέναντί του αυτό που θέλει να ακούσει».