Latest News

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Black Friday: 130 εκατ. ευρώ ο τζίρος


 Στα 130 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ο τζίρος του τριημέρου (24-26/11) στην Αττική, οπότε και έφτασε στο αποκορύφωμα η γιορτή του καταναλωτή...όπως αποκαλείται η Black Friday.

Αυτές οι πρώτες εκτιμήσεις προκύπτουν από το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής (ΠΕΣΑ), με τον πρόεδρό του, Βασίλη Κορκίδη, να αναφέρει στον «Ε.Τ.» πως «περίπου 3 εκατ. πωλήσεις αγαθών υπολογίζεται σύμφωνα και με τα περσινά στοιχεία ότι πραγματοποιήθηκαν και το φετινό τριήμερο», με τον μέσο όρο απόδειξης να διαμορφώνεται πάνω από 100 ευρώ και την επισκεψιμότητα στα φυσικά καταστήματα να μην ευνοείται, ιδιαιτέρως, λόγω καιρικών συνθηκών.

Όσο για τον τζίρο των δύο τελευταίων εβδομάδων -καθώς η γιορτή του καταναλωτή διαρκεί τα τελευταία χρόνια πολύ περισσότερο από μία ημέρα ή ακόμη και από ένα τριήμερο-, εκτιμάται κοντά στα 300 εκατ. ευρώ.

Από τις μετρήσεις του ΠΕΣΑ προκύπτουν ακόμη τα εξής:

  • 8 στους 10 καταναλωτές (77%) αγόρασε κάποιο αγαθό σε προσφορά την Black Friday.
  • Η πλειονότητα των πελατών έδειξε ενδιαφέρον για: είδη τεχνολογίας, οικιακές συσκευές -εξοπλισμό, ένδυση-υπόδηση, καλλυντικά, στολίδια και οικογενειακά δώρα εν όψει εορτών.
  • Καταγράφηκε ετήσια αύξηση 22% στις online πωλήσεις.
  • Διαπιστώθηκε εξοικείωση με τις ηλεκτρονικές αγορές, καθώς περίπου 7/10 (66%) έκαναν τα ψώνια τους μέσω κινητών τηλεφώνων – tablet και περίπου 3/10 (34%) μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Σε γενικές γραμμές, «δεν παρατηρούνται ιδιαίτερες μεταβολές από πέρυσι, με μόνη παρατήρηση πως η σωστή κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων έστρεψε περισσότερο το ενδιαφέρον των καταναλωτών πριν τις γιορτές στις προσφορές Black Friday – Cyber Monday», πρόσθεσε ο κ. Κορκίδης.

Σημειώνεται πως η φετινή Black Friday ήταν την περασμένη Παρασκευή, στις 24 Νοεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά, αρκετές επιχειρήσεις (με είδη τεχνολογίας, ένδυσης και υπόδησης, με κοσμήματα, καλλυντικά, έπιπλα, αλλά και κομμωτήρια, φούρνοι, τράπεζες κ.λπ.) είχαν ξεκινήσει τις προσφορές αρκετές ημέρες πριν. «Σκυτάλη» παίρνει σήμερα (27/11) η Cyber Monday, η οποία αφορά σε διαδικτυακές προσφορές. 

Πρόστιμα

Αξίζει να επισημανθεί πως, ήδη, έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις από επιχειρήσεις για πλασματικές εκπτώσεις εν μέσω Black Friday και αναμένεται να επιβληθούν «τσουχτερά» πρόστιμα.

Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης, τα πρόστιμα θα αφορούν στον κανόνα των 30 ημερών. Στο πλαίσιο αυτού, προβλέπεται πως οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να παρουσιάζουν τις εκπτώσεις με συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή να δηλώνουν ως τιμή αναφοράς τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων 30 ημερών που πωλούνταν τα προϊόντα τους, είτε στο φυσικό είτε στο ηλεκτρονικό τους κατάστημα.

Στο μεταξύ, οι καταναλωτές που θεωρούν πως έχουν εξαπατηθεί, διαπιστώνοντας αισχροκέρδεια σε βάρος τους, μπορούν να υποβάλουν την καταγγελία τους στην εξειδικευμένη, ηλεκτρονική διεύθυνση (https://kataggelies.mindev.gov.gr/). Για καταγγελίες και περισσότερες πληροφορίες μπορούν να καλούν στο τετραψήφιο 1520.

Εορταστικό ωράριο και χειμερινές εκπτώσεις

Οσον αφορά στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοιχτά την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023, παραμονή Χριστουγέννων, και την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023, παραμονή Πρωτοχρονιάς, με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από τις 11 π.μ. το πρωί έως τις 8 μ.μ. Θα ακολουθήσουν οι χειμερινές εκπτώσεις, που θα πραγματοποιηθούν από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου έως και την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου. Τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν την πρώτη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, δηλαδή στις 14 Ιανουαρίου του 2024, με προτεινόμενο ωράριο από τις 11 π.μ. έως τις 6 μ.μ.