Latest News

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

Η πανδημία της «υπερβολικής δόσης» στους διάσημους - Η «μεγάλη σφαγή» και τα σκάνδαλα από την χρήση οπιοειδών (BINTEO)

Ο θάνατος του Μάθιου Πέρι, έφερε στο προσκήνιο αρκετά σκάνδαλα αλλά και την μάχη που δίνουν πολλοί «ασθενείς», οι οποίοι συχνά χρησιμοποιούν διάφορες ουσίες για να «θεραπεύσουν» την ανησυχία που βιώνουν, συμπεριλαμβανομένου του αλκοόλ, των βενζοδιαζεπινών και... των ναρκωτικών.

Ο Μάθιου Πέρι που πέθανε σε ηλικία 54 ετών έδινε για χρόνια μάχη για να αποτοξινωθεί από τα αναλγητικά και από το αλκοόλ.

Η «μεγάλη σφαγή» και τα σκάνδαλα από την χρήση οπιοειδών. Κατά τη διάρκεια της ζωής του – και κυρίως στο απόγειο της καριέρας του- ο Μάθιου Πέρι, έκανε 12 χειρουργικές επεμβάσεις, 15 ταξίδια σε κλινικές αποτοξίνωσης και ξόδεψε 9 εκατομμύρια δολάρια προσπαθώντας να θεραπευτεί. Ο ηθοποιός είχε περιγράψει αναλυτικά τη μάχη του με τον εθισμό στα ναρκωτικά και το αλκοόλ στην αυτοβιογραφία «Friends, Lovers, And The Big Terrible Thing», που κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ο Μάθιου Πέρι και η Μάχη του με τα Ναρκωτικά

Συγκεκριμένα, το 2019 παραλίγο να πεθάνει μετά από έκρηξη του παχέος εντέρου του λόγω υπερβολικής χρήσης οπιοειδών. Περιέγραψε τη στιγμή που τα αγαπημένα του πρόσωπα πήγαν στο νοσοκομείο του Λος Άντζελες, όπου τους είπαν ότι ο τότε 49χρονος είχε μόνο 2% εκατό πιθανότητες να επιβιώσει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με το TMZ, πηγές ανέφεραν ότι οι πρώτες βοήθειες κλήθηκαν αμέσως στο σπίτι του με αναφορά για καρδιακή ανακοπή και επίσης αναφέρθηκε ότι δεν βρέθηκαν ναρκωτικά στο σημείο.

Ωστόσο σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το TMZ, οι αρχές βρήκαν στο σπίτι του Μάθιου Πέρι αντικαταθλιπτικά, φάρμακα κατά του άγχους και ένα φάρμακο για ΧΑΠ.

6 celebrities που πέθαναν από υπερβολική δόση οπιούχων παυσίπονων

1. Prince
Το είδωλο της pop, rock, και R&B μουσικής βύθισε τον κόσμο στο σκοτάδι όταν έφυγε από την ζωή στις 21 Απριλίου του 2016. Σε ηλικία μόλις 57 ετών, ο Prince πέθανε από υπερβολική δόση από fentanyl. Το fentanyl αποτελεί ισχυρό συνθετικό οπιοειδές παυσίπονο 50 φορές πιο δυνατό από την ηρωίνη. Χορηγείται νόμιμα με συνταγή γιατρού, ωστόσο τα τελευταία χρόνια έχει κατακλύσει την μαύρη αγορά, λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής του από παράνομα εργαστήρια.

Στην περίπτωση του Prince, ο τραγουδιστής είχε σκοπό να χρησιμοποιήσει μεγάλη δόση Vicodin (εξίσου εθιστικά οπιούχα παυσίπονα, μικρότερης ισχύς) τα οποία όμως προήλθαν από την μαύρη αγορά και ήταν ‘κομμένα’ με fentanyl. Λόγω της κακής ποιότητάς τους και της ισχυρής δράσης τους, ο pop star βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στην Minnesota.
Ο Prince ήταν γνωστός για τις εντυπωσιακές φιγούρες του στις ζωντανές του εμφανίσεις, γεγονός που του προκάλεσε χρόνιους πόνους, τους οποίους αντιμετώπιζε με δυνατά παυσίπονα, σε σημείο εξάρτησης.

2. Anna Nicole Smith
To γνωστό κουνελάκι του Playboy και τηλεοπτική προσωπικότητα, Anna Nicole Smith πέθανε στις 7 Φεβρουαρίου 2007, σε ηλικία μόλις 39 ετών. Σύμφωνα, με τον Τύπο της εποχής, το μοντέλο έπασχε από κατάθλιψη και πάλευε με τις καταχρήσεις της για χρόνια. Έτσι, όταν αρρώστησε με γρίπη, αποφάσισε να την αντιμετωπίσει με ένα πολύ ισχυρό κοκτέιλ παυσίπονων: με chloral hydrate, lorazepam, και diazepam. Ο οργανισμός της δεν άντεξε το σοκ από την τεράστια δόση φαρμάκων και υπέκυψε.



3. Heath Ledger
O αυστραλιανός ηθοποιός που μας εντυπωσίασε στις ερμηνείες του – μεταξύ άλλων αυτή του τζόκερ στο The Dark Knight του 2008, έχασε επίσης την ζωή του λόγω OD (overdose – υπερβολική δόση) φαρμάκων. Πέθανε στις 22 Ιανουαρίου του 2008, λόγω του θανατηφόρου συνδυασμού φαρμάκων που πήρε, ο οποίος περιείχε oxycodone, hydrocodone, και diazepam. Σύμφωνα με την The Telegraph, ο Ledger υπέφερε και από εξάρτηση σε άλλα ναρκωτικά.

4. Michael Jackson
O Βασιλιάς της Ποπ έφυγε από την ζωή στις 25 Ιουνίου του 2009, αφού είχε καταναλώσει ένα θανατηφόρο κοκτέιλ από propofol, lorazepam, midazolam, και diazepam. Ο θάνατός του σε ηλικία 50, αποδόθηκε αργότερα σε ανθρώπινο λάθος και ο γιατρός του κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία, καθώς οι δόσεις που του είχαν χορηγηθεί με συνταγή γιατρού, ήταν πάνω του επιτρεπόμενου. Ο Jackson υπέφερε από χρόνια εξάρτηση σε παυσίπονα, λόγω των αναγκών των εμφανίσεών του. Ακόμη, τα φάρμακα αυτά προκαλούν αίσθηση χαλάρωσης, ζεστασιάς και ευφορίας στον οργανισμό.

5. Tom Petty
Ο θρυλικός μουσικός Tom Petty πέθανε στις 2 Οκτωβρίου 2017, από υπερβολική δόση παυσίπονων, ανάμεσα τους το fentanyl και το oxycodone. Ο 66χρονος φαίνεται να μην ήξερε πόση πραγματικά ποσότητα όπιου θα εισερχόταν στον οργανισμό του, λόγω και πάλι του fentanyl. Παρόλο που πάλευε με τις εξαρτήσεις του σε φάρμακα και ναρκωτικά για χρόνια, πήρε τα συγκεκριμένα φάρμακα λόγω οξύ πόνου στον γοφό του σύμφωνα με το NBC.

6. Mac Miller
Ο ταλαντούχος ράπερ – και πρώην σύντροφος της Ariana Grande, Malcolm McCormick, έχασε την ζωή του τον Σεπτέμβριο του 2019, μετά από υπερβολική δόση ναρκωτικών ουσιών. Στο αίμα του, βρέθηκε μεγάλη ποσότητα – you guessed it – του fentanyl. O Mac Miller έκανε συχνά χρήση κοκαίνης και οξυκοδώνης, όμως τα χάπια που πήρε την ημέρα του θανάτου ήταν και αυτά, όπως στην περίπτωση του Prince και του Petty, ‘κομμένα’ με fentanyl. Οι προμηθευτές του προσέφυγαν στην δικαιοσύνη και κινδυνεύουν με ισόβια κάθειρξη

Κρίση για τη δημόσια υγεία ο εθισμός σε αλκοόλ, ναρκωτικά

Η κρίση οπιούχων στην Αμερική όσο πάει και χειροτερεύει. Από τη μία πλευρά, έχουμε τα παρατεταμένα επακόλουθα της απρόσεκτης συνταγογράφησης οπιούχων για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας εντελώς νέος πληθυσμός τοξικομανών.

Από την άλλη, έχουμε τη σύνθεση αρνητικών συνεπειών που προέκυψαν από εξίσου απρόσεκτες πολιτικές σχεδιασμένες να αποκόψουν τους νέους εξαρτώμενους από τον γιατρό τους -τους προμηθευτές- με αποτέλεσμα συχνά να τους στέλνουν στην μαύρη αγορά των ναρκωτικών: την ηρωίνη.

Μόνο που εκείνοι που ψάχνονται να φτιαχτούν στη μαύρη αγορά, δεν έχουν κανένα είδος εγγύησης καθαρότητας ή (σχετικής) ασφάλειας. Παίρνουν ότι να’ ναι.

Μάλιστα, συχνά, οι γιατροί στα επείγοντα πρέπει να είναι έτοιμοι να δουν «μια αύξηση σε αυτό που φαινομενικά δείχνει να είναι υπερβολικές δόσεις ηρωίνης» αλλά στην πραγματικότητα είναι υπερβολικές δόσεις που συνδέονται με το ημι-νόμιμο οπιούχο ακετυλο-φεντανύλη.

Ο επιπρόσθετος κίνδυνος προέρχεται από το γεγονός ότι η ακετυλο-φεντανύλη φημίζεται ότι είναι 5-15 φορές πιο ισχυρή από την ηρωίνη (40 φορές, σύμφωνα με κάποιες πηγές), δηλαδή αυτό που μοιάζει με μια συνηθισμένη δόση ηρωίνης είναι στην πραγματικότητα κάτι σαν 10 αντίστοιχες δόσεις ηρωίνης.

Οι γιατροί μπορεί στην αρχή να αποδώσουν μια υπερβολική δόση ηρωίνης νοθευμένη με ακετυλο-φεντανύλη, αποκλειστικά στην ηρωίνη. Και θα μάθουν πραγματικά τον λόγο μόνο αφού αποτύχουν να αναστρέψουν τις συνέπειες του overdose με μια στάνταρ δόση ναλοξόνης και τα καταφέρουν με μια μέγα-δόση. Όμως αυτή η χρονική καθυστέρηση μπορεί να είναι μοιραία.

Οι υγειονομικές Αρχές κάνουν λόγο για «επιδημία» εκτός ελέγχου.

Ο συναγερμός ξεκίνησε όταν ανάμεσα στο 2010 και το 2012 άρχισαν να φτάνουν τα πρώτα ανησυχητικά στοιχεία για θανάτους από υπερβολική δόση, ένας εφιάλτης που είχε ξεχαστεί για χρόνια. Στην αρχή οι αναφορές έκαναν λόγο για λίγους νεκρούς, αλλά με τον καιρό γίνονταν περισσότεροι.

Αλλά και η ηρωίνη δεν είναι αυτό που ήταν παλαιότερα, συνώνυμο της εξαθλίωσης, της απελπισίας, η αποκρουστική εικόνα μιας σύριγγας στις φλέβες.

Η ηρωίνη σήμερα είναι «smart», δεν χρειάζεται κανείς να κάνει ενέσεις: την καπνίζει ή την εισπνέει. Κοστίζει πολύ λιγότερο και η διάδοσή της έχει επιστρέψει σε ανησυχητικά επίπεδα.
Ο παράγοντας όμως που έχει αλλάξει το σκηνικό και ευθύνεται για τα περισσότερα θύματα από υπερβολική δόση είναι τα οπιοειδή αναλγητικά.

Η χρήση τους, από χρόνια εξαιρετικά διαδεδομένη στις ΗΠΑ, εκτινάχθηκε όταν η Purdue Pharma (μία από τις φαρμακευτικές-κολοσσούς των ΗΠΑ) μετέτρεψε την οξυκωδόνη (ένα ημισυνθετικό αναλγητικό, που γεννήθηκε στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου) σε επιτυχημένο εμπορικό προϊόν (χρησιμοποιείται σε φάρμακα όπως τα Vicodin, Percocet και κυρίως το OxyContin), χάρη σε ένα σύστημα βραδείας έγχυσης της ουσίας.

Ο μεγαλύτερος «δολοφόνος» σήμερα ακούει στο όνομα Fentanyl, ένα νέο και πιο επικίνδυνο συνθετικό αναλγητικό, πολύ δημοφιλές στους τοξικομανείς και διαδεδομένο σε άτομα νεαρής ηλικίας. Τα νέα αυτά φάρμακα είναι πιο ισχυρά από την ηρωίνη και μπορούν εύκολα να προκαλέσουν συμπτώματα υπερβολικής δόσης, καθώς είναι εκατό φορές πιο ισχυρά από τη μορφίνη. Είναι ενδεικτικό, και παράλληλα τρομακτικό, ότι σε διάστημα τριών ετών οι νεκροί από υπερβολική δόση Fentanyl αυξήθηκαν από 100 σε 1.000 τον μήνα.

Η κρίση της φαιντανύλης «έρχεται» και στην Ευρώπη

Έχει πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής σε σύγκριση με την ηρωίνη από την οποία είναι όμως πολύ ισχυρότερη. Ενδεικτικά, μόνο μέσα σε έναν χρόνο, το 2022 εν προκειμένω, εκτιμάται ότι προκάλεσε 70.000 από τους συνολικά 106.000 θανάτους από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Ο λόγος για τη φαιντανύλη, αυτό το πανίσχυρο συνθετικό οπιοειδές το οποίο έχει ήδη πλημμυρίσει την αγορά των σκληρών ναρκωτικών στις ΗΠΑ προκαλώντας μια κρίση η οποία υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθεί το προσεχές διάστημα και στην Ευρώπη.

Η φαιντανύλη και τα άλλα συνθετικά ναρκωτικά δεν αποτελούν, προς το παρόν, κορυφαία ανησυχία για την ΕΕ. Εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, το πλέον διαδεδομένο ναρκωτικό είναι επί του παρόντος η κάνναβη και το ναρκωτικό η κατανάλωση του οποίου αυξάνεται ταχύτερα είναι η κοκαΐνη. Τα δεδομένα ωστόσο θα μπορούσαν να αλλάξουν στο μέλλον και η ΕΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένη, όπως δηλώνει η Ευρωπαία επίτροπος, επικαλούμενη μεταξύ άλλων και τις προειδοποιήσεις που έρχονται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η Ιλβα Γιόχανσον είχε σχετική συνομιλία με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος αναφέρθηκε στον κίνδυνο η κρίση της φαιντανύλης να μεταφερθεί στην Ευρώπη.

Ειδικοί του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου από πέρυσι, προειδοποιώντας για ενδεχόμενη αύξηση στην κυκλοφορία συνθετικών οπιοειδών εντός των ευρωπαϊκών συνόρων. «Η απαγόρευση των καλλιεργειών παπαρούνας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να μειώσει την προσφορά ηρωίνης στην Ευρώπη δημιουργώντας έτσι πιθανότητες ανόδου για τα συνθετικά οπιοειδή», αναφέρεται χαρακτηριστικά.