Latest News

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Κακοκαιρία Bettina: Οι ριπές ανέμων ξεπέρασαν τα 160 χλμ.

 
Η κακοκαιρία Bettina εξασθενεί με το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό να κινείται πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν προς τη Βορειοδυτική Μαύρη Θάλασσα, με εκτιμώμενη ελάχιστη ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του τα... 972 hPa.

Συνέπεια της κίνησης αυτού του βαθέως βαρομετρικού χαμηλού που έφερε η κακοκαιρία Bettina ήταν η επικράτηση θυελλωδών ανέμων σε αρκετές περιοχές, όπου τοπικά οι ριπές ξεπέρασαν τα 160 km/h, καθώς και οι σημαντικές βροχοπτώσεις κυρίως στα δυτικά. 

Στην παρακάτω εικόνα συνοψίζονται οι 8 υψηλότερες ριπές ανέμου και τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και έως το πρωί της Κυριακής. 

Κακοκαιρία Bettina: Ριπές ανέμων ξεπέρασαν τα 160 χλμ- Πώς θα εξελιχθεί

Κατά την πορεία του από τη Νότια Αδριατική Θάλασσα, όπου βρισκόταν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με εκτιμώμενη ελάχιστη ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του τα 993 hPa, το βαρομετρικό χαμηλό βάθυνε σημαντικά κινούμενο προς το Βόρειο Αιγαίο.

Τις βραδινές ώρες του Σαββάτου, στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου σύμφωνα με μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς σταθμούς του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών η ελάχιστη ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του βαρομετρικού χαμηλού εκτιμάται ότι ήταν τα 976 hPa.

Κακοκαιρία Bettina: Ριπές ανέμων ξεπέρασαν τα 160 χλμ- Πώς θα εξελιχθεί

Κακοκαιρία Bettina: Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Με βάση τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η κακοκαιρία Bettina υποχωρεί, αναφέρει η ΕΜΥ. Το βαρομετρικό χαμηλό που επηρέασε την Ελλάδα έχει ήδη κινηθεί βορειοανατολικά και βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα. 

Λόγω της υποχώρησης του βαρομετρικού χαμηλού, εξασθενούν τα φαινόμενα που έφερε η κακοκαιρία Bettina, σε ό,τι αφορά στις βροχές, τις καταιγίδες και τις χιονοπτώσεις. 

Σταδιακή εξασθένηση θα παρουσιάσουν και οι θυελλώδεις άνεμοι. Ο χρωματικός κώδικας του ευρωπαϊκού συστήματος MeteoAlarm για την κακοκαιρία γίνεται πορτοκαλί, σημειώνει η ΕΜΥ στο νέο έκτακτο δελτίο. 

Σήμερα, σύμφωνα με τα νέα προγνωστικά στοιχεία, αναμένονται πολύ θυελλώδεις άνεμοι: 

  • Στα δυτικά βορειοδυτικοί 8 τοπικά 9 μποφόρ, με εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες.
  • Στα ανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 8 τοπικά 9 μποφόρ, με εξασθένηση από το βράδυ.