Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα (1/11/2023) πως εννιά μέλη του σκοτώθηκαν χθες Τρίτη σε μάχες στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της Χαμάς, δίνοντας στη δημοσιότητα τα ονόματά τους.
Οι απώλειες στις τάξεις του Τσαχάλ από την 7η Οκτωβρίου ανέρχονται πλέον σε 326, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Άλλοι δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σοβαρά χθες Τρίτη σε εχθροπραξίες στον παλαιστινιακό θύλακα, κατά την ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την 26η ημέρα του πολέμου.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Κόπηκαν οι τηλεπικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο
Ο βασικός τηλεπικοινωνιακός πάροχος στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες μέσω X (του πρώην Twitter) ότι διακόπηκε «πλήρως» η λειτουργία των δικτύων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο στον θύλακα, στον οποίο έχει επιβάλει πολιορκία ο ισραηλινός στρατός από την 9η Οκτωβρίου.
Η Palestine Telecommunication Company (Paltel) εξήγησε πως κόπηκαν ξανά διεθνείς συνδέσεις που είχαν αποκατασταθεί.
«Έχουμε τη λυπηρή υποχρέωση να ανακοινώσουμε την πλήρη διακοπή όλων των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών διαδικτύου στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η εταιρεία στην ανάρτηση που απηύθυνε στον «αγαπητό λαό της πατρίδας μας».
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου στη Γάζα επιβεβαίωσε τη διακοπή, διευκρινίζοντας πως έχει πρόσβαση σε δίκτυα τηλεπικοινωνιών μόνο μέσω διεθνούς κάρτας SIM που διαθέτει.
Οι τηλεπικοινωνίες και η πρόσβαση στο διαδίκτυο είχαν ήδη κοπεί στη Λωρίδα της Γάζας την Παρασκευή, όταν ο ισραηλινός στρατός εντατικοποίησε τους βομβαρδισμούς του στον παλαιστινιακό θύλακα, στερώντας κάθε δυνατότητα χρήσης τους από τα 2,4 εκατ. κατοίκους της. Άρχισαν να αποκαθίστανται σταδιακά από την Κυριακή.
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε όταν κόπηκε για πρώτη φορά η πρόσβαση στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και στο διαδίκτυο πως «έχασε κάθε επαφή με το κέντρο επιχειρήσεων και όλες τις ομάδες (του) στη Λωρίδα της Γάζας». Ομοίως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) είχε εκφράσει την ανησυχία της πως η διακοπή υπήρχε κίνδυνος «να χρησιμοποιηθεί ως προκάλυψη για τη διάπραξη μαζικών ωμοτήτων και να συμβάλει στην ατιμωρησία».
Πόλεμος στο Ισραήλ: Βαρόμετρο για τις εξελίξεις η Χεζμπολάχ
Από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και μετά στο Ισραήλ, οι Αμερικανοί περιφερειακοί και διεθνείς διπλωμάτες προσπάθησαν και προσπαθούν να αποτρέψουν τα εν εξελίξει αντίποινα του Ισραήλ στη Γάζα να επεκταθούν και να προκαλέσουν μια περιφερειακή και όχι μόνο «πυρκαγιά». Το αν οι προσπάθειές τους ευοδωθούν εξακολουθεί να είναι άγνωστο, αλλά το μέλλον και η πορεία της πολεμικής σύγκρουσης μπορεί κάλλιστα να καθοριστεί από τη λιβανική σιιτική εξτρεμιστική οργάνωση Χεζμπολάχ, τον πιο ισχυρό και πληρεξούσιο σύμμαχο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν. Προς το παρόν, η Χεζμπολάχ φαίνεται να επιχειρεί μέσω ανταλλαγών πυροβολικού, χρήσης φορητών όπλων, ένοπλων αποστολών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ως και περιορισμένων επιδρομών εδάφους, σκοπεύοντας να δεσμεύσει σημαντικό τμήμα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Πιθανώς, η Χεζμπολάχ υπολογίζει ότι κάτι τέτοιο θα εμποδίσει τη μαζική και σαρωτική χερσαία επίθεση του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Η Χεζμπολάχ δεν έχει προχωρήσει (μέχρι σήμερα) στο να «απελευθερώσει» το σημαντικό οπλοστάσιό της που τη προμήθευσε το Ιράν (με έως και 150.000 ρουκέτες και πυραύλους, πολλοί εκ των οποίων είναι αναβαθμισμένοι με ικανότητες καθοδήγησης ακριβείας, στοχεύοντας ισραηλινές πόλεις). Ούτε οι θρησκευτικοί και πολιτικοί ηγέτες της Χεζμπολάχ διέταξαν τις σκληραγωγημένες και επίλεκτες δυνάμεις τους (π.χ. RADWAN), που έχουν εξοπλιστεί εδώ και ένδεκα χρόνια και πολεμούν για λογαριασμό του καθεστώτος Ασαντ στη Συρία, να πραγματοποιήσουν μια μεγάλη χερσαία εισβολή στις κοινότητες και μεθοριακές πόλεις του Βόρειου Ισραήλ.
Ωστόσο, υπήρξαν ορισμένες κλιμακούμενες επιθέσεις. Π.χ. πριν 4 ημέρες ένας πύραυλος της Χεζμπολάχ διείσδυσε μέσα από τον «Σιδηρούν Θόλο» του Ισραήλ και έπληξε ένα κτίριο στην Κιριάτ Σιμόνα στο Βόρειο Ισραήλ. Μια πλήρης επίθεση από τη Χεζμπολάχ θα επηρέαζε αναμφίβολα την πορεία της σύγκρουσης οδηγώντας τις IDF να πολεμήσουν σε δύο μέτωπα ταυτόχρονα. Η Χεζμπολάχ έχει την ικανότητα να προκαλέσει σοβαρότατα πλήγματα στην ισραηλινή αντιπυραυλική άμυνα, συμπεριλαμβανομένου του Iron Dome, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τη Χαμάς.
Το Ιράν κατάφερε να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ (και τις Ηνωμένες Πολιτείες) διαφημίζοντας τη «χορηγία» του σε έναν ευρύ «άξονα αντίστασης», που αποτελείται από μια ποικιλία ένοπλων φατριών στα σύνορα του Ισραήλ, ως και αλλού στην ευρύτερη περιοχή. Τόσο η Χεζμπολάχ όσο και η Χαμάς είναι βασικοί πυλώνες του άξονα της αντίστασης και η απώλεια της Χαμάς θα αντιπροσώπευε οπισθοδρόμηση και για το Ιράν και για τη Χεζμπολάχ. Επιπλέον, μια απόφαση του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, να μείνει έξω από τις μάχες θα θέσει υπό αμφισβήτηση την ταυτότητα της Χεζμπολάχ ως «κινήματος αντίστασης» κατά του Ισραήλ (μια ταυτότητα που σφυρηλατήθηκε όταν οι ιδρυτές της Χεζμπολάχ πολέμησαν την εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο το 1982). Ο ισχυρισμός ότι εκπροσωπεί την αντίσταση του Λιβάνου στο Ισραήλ χρησιμεύει ως δικαιολογία για τη διατήρηση μιας ανεξάρτητης Πολιτοφυλακής ως αναγνωρισμένη «εξαίρεση» από τις Συμφωνίες του Ταΐφ του 1989 με τη διαμεσολάβηση της Σαουδικής Αραβίας, που απαιτούσαν τη διάλυση όλων των άλλων Πολιτοφυλακών στον Λίβανο.
Υπολογίζουν τις απειλές από τις ΗΠΑ
Στις 23 Οκτωβρίου, στην 50ή επέτειο της επίθεσης αυτοκτονίας της Χεζμπολάχ στους στρατώνες των πεζοναυτών των ΗΠΑ στη Βηρυτό, ο Νασράλα συναντήθηκε με ανώτερους ηγέτες της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ (PIJ). Σύμφωνα με δήλωση της Χεζμπολάχ, οι τρεις «συμφώνησαν στα επόμενα βήματα» που, μαζί με άλλους μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν, θα πρέπει να κάνουν σε αυτό το «ευαίσθητο στάδιο» στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η Χεζμπολάχ δεν διευκρίνισε ποια βήματα είχαν συμφωνήσει να αναλάβουν οι τρεις, υποδηλώνοντας ότι το κίνημα δεν ήθελε να εκδώσει απειλές που δεν είχε πρόθεση να εφαρμόσει.
Οι ηγέτες της Χεζμπολάχ εκλαμβάνουν σοβαρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ -υποστηριζόμενες από πρόσθετες αναπτύξεις αμερικανικών ομάδων κρούσης αεροπλανοφόρων, στρατευμάτων, δυνάμεων αεράμυνας και μαχητικών αεροσκαφών-ότι «οι αντι-ισραηλινοί παράγοντες της περιοχής δεν πρέπει να επιδιώξουν να επεκτείνουν τη σύγκρουση. Η μάχη με τον ισραηλινό στρατό θα κατέστρεφε μεγάλο μέρος της στρατιωτικής υποδομής της Χεζμπολάχ, ενώ μια μάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες -αν συνέβαινε- θα μπορούσε κάλλιστα να αποτρέψει τη Χεζμπολάχ να παραμείνει μια σημαντική δύναμη στον Λίβανο και στην περιοχή στο άμεσο μέλλον.
Δεν έχει στήριξη από τους σιίτες
Η Χεζμπολάχ «υποφέρει» επίσης από πολιτικές προκλήσεις που δεν ισχύουν απαραίτητα για τη Χαμάς. Εντός του Λιβάνου, η Χεζμπολάχ έχει γίνει ο κύριος εκπρόσωπος της σιιτικής μουσουλμανικής κοινότητας, η οποία συνδράμει σε έναν πλουραλισμό, αλλά δεν είναι η πλειονότητα του λιβανέζικου πληθυσμού.
Στη σιιτική κοινότητα, πολλοί απορρίπτουν τη Χεζμπολάχ ως εκπρόσωπό τους λόγω της στενής σχέσης της με το Ιράν, το οποίο είναι μη αραβικό.
Κατά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, πολλοί Λιβανέζοι αντιτάχθηκαν στην ενέργεια της Χεζμπολάχ -χωρίς ψήφο του Λιβανέζικου Κοινοβουλίου ή εξουσιοδότηση από τον πρόεδρο ή τον πρωθυπουργό- να προκαλέσει πόλεμο με το Ισραήλ, που είχε ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη καταστροφή των υποδομών και της οικονομικής ικανότητας του Λιβάνου.
ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Οι μάχες επεκτείνονται στα υπόγεια τούνελ
Στις υπόγειες σήραγγες της Λωρίδας της Γάζας έχει επεκταθεί πλέον η χερσαία επιχείρηση των ισραηλινών δυνάμεων, καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, απορρίπτει τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός εν μέσω της επιδεινούμενης μέρα με τη μέρα ανθρωπιστικής κρίσης.
Το Τελ Αβίβ ανακοίνωσε χθες πως οι δυνάμεις του επιτέθηκαν σε ενόπλους της Χαμάς μέσα στο δαιδαλώδες σύμπλεγμα τούνελ του παλαιστινιακού θύλακα, που θεωρείται κλειδί στην εξέλιξη της σύγκρουσης.
Εκεί πιστεύεται πως κρατούνται και κάποιοι από τους 240 ομήρους, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό, που απήχθησαν κατά την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτώβρη στο Νότιο Ισραήλ.
Κατά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που συνεχίζονται αδιάκοπα για 4η βδομάδα σκοτώθηκε χθες ο Νασέμ Αμπού Ατζίνα, έναν από τους «εγκεφάλους» των σφαγών στα κιμπούτς.
Ο φόρος αίματος μεταξύ των άμαχων Παλαιστινίων, ωστόσο, είναι πολλαπλάσιος. Πάνω από 8.000 νεκροί, εκ των οποίων περίπου 3.500 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Ενα παιδί χάνει τη ζωή του σχεδόν ανά 10λεπτο, όσο διαρκεί η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, επισημαίνει η ΜΚΟ Save The Children. Πρόκειται για αριθμό μεγαλύτερο των συνολικών απωλειών μεταξύ παιδιών σε εμπόλεμες ζώνες σε ετήσια βάση από το 2019 μέχρι σήμερα.
Οι επιζώντες μεταξύ των 2 εκατομμυρίων εγκλωβισμένων στο θύλακα παλεύουν να κρατηθούν στη ζωή σε «απάνθρωπες συνθήκες», όπως υπογραμμίζει η UNICEF σε χθεσινή ανακοίνωση, καθώς η ανθρωπιστική βοήθεια εισρέει ακόμη με ρυθμούς σταγόνας στον ωκεανό.
Ο Ισραηλινός ηγέτης, ωστόσο, επιμένει πως δεν ήρθε η ώρα της εκεχειρίας, διαφορετικά θα σταλεί λανθασμένο μήνυμα «παράδοσης στην τρομοκρατία». Είναι ακόμη η ώρα του πολέμου μέχρι την εξολόθρευση της Χαμάς, λέει και συγκρίνει τη συγκρουση με τον αγώνα των Συμμάχων εναντίον του ναζισμού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Και η RAF στην Κοπεγχάγη το 1944, αντί για το αρχηγείο της Γκεστάπο, βομβάρδισε κατά λάθος σχολείο με 125 νεκρούς… Ουδείς είπε στους Συμμάχους μην εξαλείψετε τον ναζισμό», είπε χθες ο Νετανιάχου, προσπαθώντας να αποκρούσει τις επικρίσεις για τον βαρύ απολογισμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων.
Το Ισραήλ δεν φαίνεται να έχει καταφέρει να πείσει για την ώρα ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και για το σχέδιο «προσωρινής φιλοξενίας» Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., η Αυστρία και η Τσεχία μετέφεραν την ιδέα να ασκηθούν πιέσεις στο Κάιρο, αλλά Παρίσι και Βερολίνο την απέρριψαν, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times».
Παράλληλα, δύσκολα θα πείσει και τους μετριοπαθείς της Παλαιστινιακής Αρχής να συνεργαστούν την επόμενη μέρα μετά την εξάλειψη της Χαμάς για τη διαχείριση της Γάζας, όταν και στη Δυτική Οχθη μετρούν νεκρούς και τραυματίες από ισραηλινές επιθέσεις επί ένα μήνα και συζητείται και οικονομικός στραγγαλισμός.
Στο εσωτερικό μέτωπο τα επιφωνήματα χαράς για την απελευθέρωση μιας νεαρής ομήρου στη διάρκεια επιχείρησης στη Γάζα προχθές πνίγηκαν στις φωνές για ανταλλαγή ομήρων με τους 6.000 Παλαιστίνιους κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές. Στο χορό των συγγενών απαχθέντων που έχουν κατασκηνώσει έξω από το υπουργείο Αμυνας με αυτό το αίτημα προστέθηκαν και ο πρώην επικεφαλής του Ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Γκιόρα Εϊλάντ, και η εφημερίδα «Haaretz».
ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΟΝ ΟΗΕ
Αναψε φωτιές το «κίτρινο αστέρι»
Με ένα κίτρινο αστέρι στο πέτο επέλεξε να κάνει την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο απεσταλμένος του Ισραήλ στον Οργανισμό, Γκιλάντ Ερντάν, προχθές, αλλά η κίνηση μάλλον επέστρεψε ως μπούμερανγκ.
Επιχειρώντας να παραλληλίσει με συμβολισμούς τη ναζιστική θηριωδία με τον σημερινό πόλεμο κατά της Χαμάς, καρφίτσωσε το αστέρι που υποχρεώνονταν να φορούν οι Εβραίοι πριν το Ολοκαύτωμα και δήλωσε πως ο ίδιος και όλη η αντιπροσωπεία θα το φορούν μέχρι να «ξυπνήσει το Συμβούλιο που κοιμάται και να καταδικάσει τις ωμότητες της Χαμάς».
«Κάποιοι δεν μάθατε το παραμικρό τα τελευταία 80 χρόνια. Ξεχάσατε γιατί ιδρύθηκε αυτό το Σώμα», είπε ο Ερντάν, επικρίνοντας την αποτυχία του διχασμένου Συμβουλίου να εκδώσει ψήφισμα για την 7η Οκτωβρίου.
Ωστόσο, μεταξύ των πρώτων που αντέδρασαν στο σόου Ερντάν ήταν ο επικεφαλής του μουσείου-μνημείου για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, Γιαντ Βασέμ. «Είναι ντροπή για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και το Ισραήλ», είπε ο Ντάνι Νταγιάν.
«Το κίτρινο αστέρι συμβόλιζε την αδυναμία των Εβραίων να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Σήμερα έχουμε μια ανεξάρτητη χώρα και έναν ισχυρό στρατό. Είμαστε κύριοι της μοίρας μας. Σήμερα τοποθετούμε μια γαλανόλευκη σημαία στο πέτο, όχι ένα κίτρινο μπάλωμα», σχολίασε.