Latest News

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023

ΕΟΠΥΥ: Πως στήθηκε η κομπίνα των 8 εκατ. ευρώ

Τα επιθέματα για έλκη, έρπητες, εγκαύματα και άλλες ασθένειες, άλλαζαν κατηγορία στο μητρώο του ΕΟΠΥΥ για... μεγαλύτερη αποζημίωση. 

Ενα «πάρτι» κερδοσκοπίας σε βάρος του Δημοσίου, από τουλάχιστον 227 εταιρίες εισαγωγής και προμήθειας ιατροτεχνολογικών υλικών, αποκάλυψε η έρευνα της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, μετά από ανώνυμη καταγγελία στις Αρχές.

Ακατάλληλα σκευάσματα, ακόμα και δυνητικά επιβλαβή για την υγεία ασθενών, διακινούνταν στην αγορά με μη νόμιμες διαδικασίες για μια ολόκληρη τριετία (2017-2019), προκειμένου να πολλαπλασιάζεται η προβλεπόμενη αποζημίωση. Οι εμπλεκόμενες στην απάτη εταιρίες, είχαν προβεί με αυτή τη μέθοδο σε περισσότερες από 71.000 παράνομες εκτελέσεις συνταγογραφήσεων, προκαλώντας ζημία στον ΕΟΠΥΥ, που ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια ευρώ.

Από το 2017

Η απάτη ξεκίνησε το 2017, όταν οι εταιρίες μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν την πίεση που δημιουργήθηκε κατά την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού μητρώου του ΕΟΠΥΥ. Δίνοντας σε συγκεκριμένα ιατροτεχνολογικά υλικά, χαρακτηριστικά που δεν διέθεταν, κατάφεραν να τα εντάξουν σε διαφορετικές υποκατηγορίες, για τις οποίες καταβάλλονταν από τον Οργανισμό σημαντικά μεγαλύτερες αποζημιώσεις. Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, συνολικά 40 από τα επιθέματα για τα οποία είχαν εκτελεστεί οι συνταγογραφήσεις, δεν είχαν προδιαγραφές για καμία υποκατηγορία του μητρώου αποζημιώσεων. Αλλα 101, είχαν με έναν… «μαγικό» τρόπο αλλάξει κατηγορία, αποκτώντας… επιπλέον χαρακτηριστικά.

Η μέθοδος

Ενα επίθεμα, έλκους, έρπητα ή εγκαύματος με χαρακτηριστικά της 1ης κατηγορίας ηλεκτρονικού μητρώου ιατροτεχνολογικών υλικών του ΕΟΠΥΥ, που κόστιζε για παράδειγμα 1 ευρώ, εντάσσονταν από τις εμπλεκόμενες εταιρίες στη 2η κατηγορία, χωρίς τις απαραίτητες προδιαγραφές, με αποτέλεσμα το κόστος να ανεβαίνει αυτόματα στα 2,5 ευρώ. Πρόκειται για κέρδος της τάξης του 150% ανά επίθεμα, το οποίο πολλαπλασιαζόταν σε δυσθεώρητα ύψη από την ευρεία κατανάλωσή τους.

ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ

Ακόμα μεγαλύτερο ήταν το μέγεθος της απάτης με τα ιατροτεχνολογικά υλικά που δεν είχαν προδιαγραφές για καμία κατηγορία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα στελέχη των εταιριών τα τοποθετούσαν στην υψηλότερη υποκατηγορία του μητρώου του ΕΟΠΥΥ, λαμβάνοντας αποζημίωση 16 ευρώ για το κάθε σκεύασμα, ενώ ουσιαστικά η αρχική αξία ήταν μηδενική. Για αυτά τα επιθέματα μάλιστα, δεν είχε δοθεί καμία έγκριση, ήταν αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και ίσως δυνητικά επιβλαβή για την υγεία των πολιτών. Συγκεκριμένες εταιρίες, κατάφεραν με αυτές τις απάτες να αποκομίσουν από 200.000 έως και 400.000 ευρώ επιπλέον κέρδος από το νόμιμο.

ΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ

Για την υπόθεση δεν έχουν πραγματοποιηθεί συλλήψεις, ενώ υποβλήθηκε στις εισαγγελικές Αρχές δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, σε βάρος των νόμιμων εκπροσώπων 227 εταιριών, που εξαπάτησαν τον Οργανισμό. «Οσοι προκαλούν ζημιά σε δημόσιους οργανισμούς, όσο κι αν προσπαθούν να μείνουν στο σκοτάδι, συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη. Το μήνυμα αυτό εκπέμπεται ξεκάθαρα και ηχηρά προς κάθε κατεύθυνση. Συγχαρητήρια στις γυναίκες και τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. που έφεραν εις πέρας με επιτυχία τη συγκεκριμένη υπόθεση», σημείωσε σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου.