Η νέα αυτή περίπτωση «πειραγμένου» και παράνομου λογισμικού ήρθε στο φως, μετά από σχετική καταγγελία στην εφαρμογή Appodixi της ΑΑΔΕ. Μέσα σε διάστημα τριών χρόνων το παράνομο λογισμικό που χρησιμοποιούσε το εστιατόριο, είχε μειώσει κατά πάνω από 60% την αξία 18.300 αποδείξεων.
ΑΑΔΕ: Πώς λειτουργούσε το παράνομο λογισμικό
Οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων εντόπισαν εστιατόριο, το οποίο είχε «πειράξει» το λογισμικό τού φορολογικού μηχανισμού ως εξής:
Το σύστημα ERP, δηλαδή το λογισμικό εφαρμογής έκδοσης φορολογικών στοιχείων, έδινε την εντολή να σταλεί για καταγραφή στο Ζ το αρχείο που περιείχε μόνο το πρώτο είδος της παραγγελίας. Στη συνέχεια, έστελνε προς εκτύπωση ένα αρχείο με άλλο περιεχόμενο (με όλα τα παραγγελθέντα είδη), ώστε να δοθεί στον πελάτη και έτσι αυτός να βεβαιωθεί ότι πήρε απόδειξη.
Επιπλέον, για να ενισχυθεί η νομιμοφάνεια στην όλη διαδικασία και να μην υπάρχει η παραμικρή υποψία, το πειραγμένο λογισμικό έβγαζε στην απόδειξη και έναν ψεύτικο σειριακό αριθμό (γνωστός και ως ΠΑΗΨΣ). Το παράνομο, όμως, λογισμικό δεν σταματούσε μόνο στη διαγραφή των παραγγελθέντων ειδών, πλην του πρώτου. Διέγραφε στο επίσημο προς την εφορία αρχείο το 30% του συνολικού λογαριασμού.
Πρακτικά σε αριθμούς αυτό μεταφράζεται ως εξής: Το 2020, το 2021 και το 2022 το παράνομο λογισμικό είχε μειώσει κατά πάνω από 60% την αξία 18.300 αποδείξεων, με την επιχείρηση να αποκρύβει κατά αυτόν τον τρόπο τζίρο 440.000 ευρώ.
Τόσο στην επιχείρηση εστίασης όσο και στην εταιρεία που παρείχε το λογισμικό έκδοσης αποδείξεων θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω έλεγχος στην ευρύτερη φορολογική συμπεριφορά του εστιατορίου και των μετόχων αυτού.