Ο σεισμός έγινε αισθητός στην Αττική τη Βοιωτία, ακόμη και στην Κορινθία και την Αργολίδα.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και την τελική αναθεωρημένη λύση, ο σεισμός είχε επίκεντρο 8 χιλιόμετρα ανατολικά από το Προκόπι Ευβοίας και το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 10,7 χιλιόμετρα.
Επτά λεπτά αργότερα σημειώθηκε μετασεισμός 3,7 Ρίχτερ. Ακολούθησαν κι άλλοι μικρότεροι μετασεισμοί 2,6 και 3 Ρίχτερ.
Κατολισθήσεις και μικροζημιές
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός επεσήμανε ότι υπάρχουν κάποιες κατολισθήσεις στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας υπάρχουν ζημιές σε καταστήματα που έπεσαν ράφια και κάποιες καταπτώσεις σε δρόμους κοντά στο επίκεντρο, στο χωριό Πύλι, το χωριό Προκόπι.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή. Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχουν υπάρξει κλήσεις ούτε έχουν αναφερθεί ζημιές.
Υπάρχουν αναφορές για μικρές κατολισθήσεις σε σημεία από το Προκόπι προς το Πήλι χωρίς όμως να έχει κλείσει ο δρόμος ή να έχει εγκλωβιστεί κάποιο άτομο.
Τι λένε οι σεισμολόγοι
Ο Ευθύμιος Λέκκας είπε ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή.
«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση».
Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. ‘Οπως είπε ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.
«Από το ιστορικό της περιοχής ίσως είναι η οροφή του μεγέθους σεισμών. Αλλά χρειάζεται προσοχή μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Επίσης τόνισε ότι δεν μπορεί με τέτοιο μέγεθος να ενεργοποιηθούν αλλά ρήγματα.