Latest News

Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Σε ισχύ η εκεχειρία στη Γάζα μετά από 49 μέρες πολέμου - Η απελευθέρωση των 13 πρώτων ομήρων


Ξεκίνησε η κατάπαυση του πυρός από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρκάτι και επιβεβαίωσαν οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ο στρατιωτικός βραχίονας... της Χαμάς.

«Θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες» και «περιλαμβάνει πλήρη παύση στρατιωτικών δραστηριοτήτων», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Κατά τη διάρκεια της ανακωχής, «50 σιωνιστές αιχμάλωτοι (σ.σ. όπως αποκαλεί τους ομήρους), γυναίκες και παιδιά κάτω των 19 ετών, θα απελευθερωθούν», αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση, όπου υπενθυμίζεται πως για κάθε όμηρο θα αποφυλακίζονται «τρεις παλαιστίνιοι κρατούμενοι», (επίσης) γυναίκες και παιδιά.

Στην πρώτη απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς που κρατούνται στη Γάζα, που έχει προγραμματιστεί για τις 4 το απόγευμα, 13 γυναίκες και παιδιά θα απελευθερωθούν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζέντ Αλ-Ανσαρί.

Την ίδια ώρα συνολικά 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν ως μέρος της συμφωνίας. Οι κρατούμενοι θα οδηγηθούν από δύο φυλακές - ο Damon και ο Megiddo, και οι δύο νοτιοανατολικά της Χάιφα - και θα οδηγηθούν στη φυλακή Ofer, νότια της Ραμάλα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για τελικούς ελέγχους από τον Ερυθρό Σταυρό. Πρόκειται για γυναίκες και έφηβους έως 18 ετών. Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανέφερε χθες ότι δεν έχει λάβει ακόμη λίστα με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν από τις ισραηλινές φυλακές.

Οι όμηροι θα εισέλθουν στο Ισραήλ σε δύο τοποθεσίες, το συνοριακό πέρασμα Nitzana με την Αίγυπτο και απευθείας μέσω του περάσματος Kerem Shalom από τη Γάζα, γνωστοποίησε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Μόλις επιστρέψουν στο ισραηλινό έδαφος, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν με ελικόπτερο σε δύο νοσοκομεία κοντά στο Τελ Αβίβ.

Υπό την επίβλεψη του Κατάρ

To γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπένιαμιν Νετανιάχου, από πλευράς του ανακοίνωσε ότι έχει στη διάθεσή του έναν «πρώτο κατάλογο ονομάτων» ομήρων υπό απελευθέρωση και ότι βρίσκεται σε επαφή με τις οικογένειές τους. Κέντρο επιχειρήσεων στη Ντόχα του Κατάρ θα επιβλέπει την τήρηση της παύσης των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων. Για τον σκοπό αυτό, θα διατηρεί ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας με το Ισραήλ, το πολιτικό γραφείο της Χαμάς στο Κατάρ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Eπιπλέον, η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε πως θα παραδίδονται 130.000 πετρελαίου ντίζελ και θα εισέρχονται τέσσερα φορτηγά με αέριο ημερησίως στη Λωρίδα της Γάζας αφότου τεθεί σε ισχύ η ανακωχή.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανέφερε ακόμη σκοπός είναι να περνούν τα σύνορα στη Ράφα κάπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια ημερησίως.

Το τηλεφώνημα Μπάιντεν

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ισραηλινό δίκτυο Channel 13, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Νετανιάχου το Ισραήλ να ενεργήσει για «να ηρεμήσει το βόρειο μέτωπο» στον πόλεμο κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης τετραήμερης εκεχειρίας. Επικαλούμενο ανώνυμη πηγή, που γνωρίζει τις λεπτομέρειες της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δυο ανδρών, το δίκτυο ανέφερε ότι ο Νετανιάχου δεν έδωσε καμία υπόσχεση για το θέμα, ωστόσο, πλέον είναι εμφανές ότι η Ουάσινγκτον δίνει τεράστιο βάρος στην ομαλή εξέλιξη της εκεχειρίας και στην τήρηση των όρων της και από τις δύο πλευρές.

Κάλεσμα για κλιμάκωση

Εντούτοις, παρά την -πολυαναμενόμενη- παύση του πολέμου, και οι δύο πλευρές δείχνουν αμετακίνητες στις θέσεις τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο «παρά πέντε» της έναρξής της, ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ -του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς- απηύθυνε κάλεσμα για κλιμάκωση της σύγκρουσης με το Ισραήλ. Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, o Αμπού Ουμπέιντα χαιρέτησε τους «αδελφούς στην Υεμένη, στον Λίβανο, στο Ιράκ και αλλού» και απηύθυνε κάλεσμα για κλιμάκωση της σύγκρουσης με τις ισραηλινές δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα. Επίσης, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι χτύπησε με ρουκέτες στρατιωτικούς στόχους στο Ισραήλ.

Ωστόσο, και το Ισραήλ δεν φάνηκε να «αλλάζει ρότα», καθώς ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γιοάβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι μόλις λήξει η «σύντομη» εκεχειρία με την Χαμάς, ο στρατός θα συνεχίσει τις μάχες «με ένταση» για τουλάχιστον δύο ακόμη μήνες. «Αυτό που θα δείτε τις επόμενες ημέρες είναι πρώτα η απελευθέρωση των ομήρων. Αυτή η ανάπαυλα θα είναι σύντομη» τόνισε ο Γιοάβ Γκάλαντ απευθυνόμενος σε στρατιώτες. «Αυτό που απαιτείται από εσάς σε αυτή την ανάπαυλα είναι να οργανωθείτε, να ετοιμαστείτε, να ερευνήσετε, να ανεφοδιάσετε τα όπλα και να ετοιμαστείτε να συνεχίσετε. Θα υπάρξει συνέχεια, γιατί πρέπει να ολοκληρώσουμε τη νίκη και να δημιουργήσουμε την ώθηση για τις επόμενες ομάδες ομήρων, οι οποίοι θα επιστρέψουν μόνο ως αποτέλεσμα της πίεσης», συμπλήρωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων δήλωσε ότι ο έλεγχος επί του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας θα είναι μόνο το πρώτο στάδιο των επιχειρήσεων του Ισραήλ με στόχο την καταστροφή της Χαμάς. «Ο έλεγχος του Ισραήλ στη βόρεια Γάζα είναι το πρώτο βήμα ενός μακρύ πολέμου», είπε ο Χαγκάρι, προσθέτοντας, μάλιστα ότι «προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα στάδια, τις επόμενες ημέρες θα επικεντρωθούμε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση των επόμενων σταδίων του πολέμου». Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατοχής της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό για απροσδιόριστο διάστημα.