Latest News

Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

Η ιστορία της 4χρονης Avigail που ήταν όμηρος της Χαμάς

 Η 4χρονη Avigail Ισραηλινοαμερικανίδα όμηρος, που απήχθη από τη Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ ήταν μεταξύ των 17 ομήρων που απελευθερώθηκαν την Κυριακή, κατά την τρίτη ημέρα... της εκεχειρίας.

Η Avigail Idan ήταν μόλις τριών όταν η Χαμάς την πήρε όμηρο από το σπίτι της. Η Χαμάς δολοφόνησε τους γονείς της την ίδια ημέρα. Εκείνη έκλεισε τα τέσσερα ενώ ήταν όμηρος στη Γάζα.

Η Avigail βρισκόταν στο κιμπούτς Kfar Aza στις 7 Οκτωβρίου. Μόλις η Χαμάς δολοφόνησε τους γονείς της εκείνη κατάφερε να  δραπετεύσει από το σπίτι στο οποίο βρισκόταν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων. Την παρέλαβαν οι γείτονές της, η οικογένεια Brodutch, αλλά απήχθησαν τελικά όλοι μαζί λίγο αργότερα από τη Χαμάς. Μαζί της απελευθερώθηκαν από την οικογένεια Brodutch, οι Hagar (40 ετών), Ofri (10 ετών), Yuval (8 ετών) και Oria (4 ετών).

Η οικογένεια της τετράχρονης Ισραηλινοαμερικανίδας Avigail Idan δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν λόγια για να εκφράσουμε την ανακούφιση και την ευγνωμοσύνη μας» μετά την απελευθέρωσή της.


Η θεία της και η ξαδελφή της  Liz Hirsh Naftali and Noa Naftali, αντίστοιχα, ανέφεραν σε δήλωσή τους ότι «η σημερινή απελευθέρωση αποδεικνύει ότι είναι δυνατή (η απελευθέρωση ομήρων). Μπορούμε να πάρουμε όλους τους ομήρους πίσω στα σπίτια μας. Πρέπει να συνεχίσουμε να πιέζουμε. Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στις οικογένειες όλων των ομήρων που κρατούνται ακόμη και παραμένουμε αφοσιωμένοι όπως πάντα στην ασφαλή και γρήγορη επιστροφή τους».

Ευχαρίστησαν επίσης τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, την ομάδα του, την κυβέρνηση του Κατάρ και όλους όσους ενεπλάκησαν στην εξασφάλιση της απελευθέρωσης της Avigail και των άλλων ομήρων.

«Είμαι ευγνώμων στον Μπάιντεν. Τον αγαπάμε για όλη τη βοήθεια που μας δίνει και επίσης σε όλους τους Αμερικανούς, σας ευχαριστούμε πολύ. Σας αγαπάμε. Συνεχίστε να μας στηρίζετε. Είμαστε δημοκρατία», είπε ο παππούς της μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω μέχρι να το δω. Για μια στιγμή, δεν το πίστευα», είπε ενώ περίμενε τη μικρή να επιστρέψει στο Ισραήλ, μετά την απελευθέρωσή της στη Γάζα. Παρά τη χαρά του για την επιστροφή της 4χρονςη ωστόσο, θρηνεί για τους γονείς της, που σκοτώθηκαν από τη Χαμάς.

«Υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι που ακόμη δεν έχουν επιστρέψει. Θέλω πολύ να επιστρέψουν και ο στρατός να τελειώσει την αποστολή του όπως υποσχέθηκε», πρόσθεσε ο παππούς της 4χρονης, αναφερόμενος στην δέσμευση της ισραηλινής κυβέρνησης για την επιστροφή όλων των ομήρων και την εξάλειψη της Χαμάς.

Μπάιντεν για την απελευθέρωση της 4χρονης όμηρου

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε για την απελευθέρωση των ομήρων και για την περίπτωση της 4χρονης είπε ότι είχε περάσει ένα «τρομερό τραύμα». Μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι η οικογένεια της Avigail θα την περιβάλλει με «αγάπη και φροντίδα».

«Σήμερα είναι ελεύθερη και η Τζίλι (πρώτη κυρία των ΗΠΑ Τζιλ Μπάιντεν) κι εγώ, μαζί με τόσους πολλούς Αμερικανούς, προσευχόμαστε ότι θα είναι καλά», είπε.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι οι σημερινές απελευθερώσεις ομήρων ήταν αποτέλεσμα «εντατικής διπλωματίας των ΗΠΑ», προσθέτοντας ότι ελπίζει ότι περισσότεροι Αμερικανοί όμηροι θα απελευθερωθούν τις επόμενες ημέρες.

«Συνεχίζουμε να πιέζουμε και αναμένουμε ότι θα απελευθερωθούν και άλλοι Αμερικανοί», είπε, προσθέτοντας πως «δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε μέχρι κάθε όμηρος να γυρίσει στα αγαπημένα του πρόσωπα».

Δεκατέσσερις από τους 17 ομήρους που απελευθερώθηκαν σήμερα ήταν Ισραηλινοί και τρεις από αυτούς ήταν υπήκοοι Ταϊλάνδης. Μεταξύ των 14 Ισραηλινών εννέα ήταν παιδιά.