Latest News

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Αυτοί είναι οι 14 όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς (ΒΙΝΤΕΟ - ΕΙΚΟΝΕΣ)

 Ο Ερυθρός Σταυρός παρέλαβε μια νέα ομάδα 14 Ισραηλινών αιχμαλώτων που ελευθέρωσε η Χαμάς... σήμερα Κυριακή 26/11, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό (IDF).

Παράλληλα, αφέθηκαν ελεύθεροι ακόμα τρεις αιχμάλωτοι άλλων υπηκοοτήτων, ώστε να μεταφερθούν στα ισραηλινά εδάφη και να προχωρήσει και σήμερα η ανταλλαγή με τους 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Η παράδοση των ομήρων έγινε από δύο διαφορετικά σημεία, από τη Ράφα και από το βόρειο μέτωπο κοντά στο Ουρίν. Πλέον οι περισσότεροι οδηγούνται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ.

Μεταξύ των ατόμων που απελευθερώθηκαν βρίσκεται ένας 25χρονος άνδρας με τη Ρωσο-Ισραηλινή υπηκοότητα, ο οποίος επέστρεψε στο Ισραήλ «ως απάντηση στις επίμονες προσπάθειες του Βλαντιμίρ Πούτιν για εκεχειρία».

Το Σάββατο 25/11, το παλαιστινιακό κίνημα απελευθέρωσε 17 ομήρους και σε αντάλλαγμα το Ισραήλ άφησε ελεύθερους 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Ο Ynet μετέδωσε ότι αυτή τη φορά δεν θα χωριστούν μέλη οικογενειών, όπως συνέβη κατά τον δεύτερο γύρο απελευθερώσεων. Μετά την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδας ομήρων την Παρασκευή, η Χαμάς εξακολουθεί να κρατά περίπου 200 ομήρους.

Αυτοί είναι οι όμηροι που απελευθερώνονται σήμερα

Πληροφορίες για ορισμένους από τους ανθρώπους που απελευθέρωσε σήμερα η Χαμάς, έδωσαν στη δημοσιότητα οι Times of Israel.

- Abigail Idan, 4 ετών, Αμερικανο-Ισραηλινή, της οποίας οι γονείς δολοφονήθηκαν στις 7 Οκτωβρίου και έχει δύο επιζώντα αδέλφια, απήχθη με τους γείτονές της από το Kfar Aza.

- Ella Elyakim, 8 ετών και η αδερφή της Dafna 15 ετών, αιχμαλωτίστηκε από τον Ναχάλ Οζ μετά τη δολοφονία του πατέρα τους

- Hagar Brodetz Ama, 40 ετών και τα παιδιά της, Ofri 10 ετών, Yuval 9 ετών και Oriya 4 ετών, αιχμαλωτίστηκαν από το Kfar Aza, ενώ ο σύζυγός της Avihai πολεμούσε.

- Chen Goldstein και τα παιδιά της, 48 ετών και τα παιδιά της, Agam 17 ετών, ο Gal 11 ετών και ο Tal 9 ετών, απήχθησαν από το Kfar Aza. Ο σύζυγός της Nadav και η κόρη τους Yam σκοτώθηκαν στην επίθεση.

- Alma Avraham, 84 ετών, όμηρος από τον Ναχάλ Οζ.

- Adrian Aviva Siegel, 63 ετών με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, αιχμαλωτίστηκε από το Kfar Aza μαζί με τον σύζυγό της, τον Αμερικανό υπήκοο Keith Siegel, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται ακόμα στη Γάζα.

- Roni Krivoi, 25 ετών, Ρωσο-Ισραηλινός, εργαζόταν στο μουσικό φεστιβάλ Supernova όταν τον απήγαγαν.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε την απελευθέρωση ακόμη ενός ομήρου με ρωσο-ισραηλινή υπηκοότητα

Νωρίτερα, η Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της, ότι απελευθέρωσε έναν όμηρο με ρωσική υπηκοότητα, ο οποίος βρίσκεται εκτός της λίστας με τους 13 απαχθέντες που θα επιστρέψουν σήμερα στο Ισραήλ.

Όπως σημείωσε, η κίνηση έρχεται «σε απάντηση στις προσπάθειες του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και σε εκτίμηση της ρωσικής θέσης για υποστήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης».

Η ανάρτηση του Ντάνιελ Χαγκάρι για την απελευθέρωση των 17 ομήρων

«Πριν από λίγο, εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού παρέδωσαν 12 ομήρους που είχαν επιστρέψει στο Ισραήλ σε μια δύναμη μιας επίλεκτης μονάδας του IDF και μια δύναμη της Shin Bet κοντά στον συνοριακό φράχτη στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

Μετά από αυτό θα πάρουν το δρόμο τους προς τις εγκαταστάσεις της βάσης. Ένας όμηρος που επέστρεψε στο Ισραήλ στάλθηκε απευθείας στο νοσοκομείο», έγραψε σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), ο εκπρόσωπος των αμυντικών δυνάμεων του Ισραήλ Ντάνιελ Χαγκάρι.

Ταυτόχρονα, τέσσερις όμηροι επέστρεψαν στο Ισραήλ μέσω του περάσματος της Ράφα προς την Αίγυπτο, από όπου θα πάρουν το δρόμο για το σημείο συνάντησης με τις δυνάμεις μας στο ισραηλινό έδαφος. Οι εκπρόσωποι των IDF ενημερώνουν τακτικά τις οικογένειες των ομήρων.

Η πρώτη αντίδραση Μπάιντεν για την απελευθέρωση της 4χρονης Αμερικανής

«Είναι ελεύθερη και τώρα βρίσκεται στο Ισραήλ», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν για την 4χρονη Avigail Idan, διπλή υπήκοο ΗΠΑ-Ισραήλ, η οποία ελευθερώθηκε από τη Χαμάς σήμερα Κυριακή μαζί με άλλους 16 ομήρους.

«Αυτό που υπέμεινε είναι αδιανόητο», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και πρόσθεσε ότι αναμένει να απελευθερωθούν και άλλοι Αμερικανοί πολίτες από τη Χαμάς.

«Δεν θα σταματήσουμε να εργαζόμαστε μέχρι να γυρίσουν όλοι στις οικογένειές τους», συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις του