Latest News

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Σεισμός στο Νεπάλ: Τουλάχιστον 128 νεκροί, φόβοι για περισσότερους

 Μέχρι στιγμής 128 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που... έπληξε χθες την Τζάτζαρκοτ του δυτικού Νεπάλ.

Δεκάδες είναι οι τραυματίες, ενώ εκφρράζονται φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς δεν είναι δυνατή η επικοινωνία με την ορεινή περιοχή κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας Κατμαντού.

Η περιοχή έχει πληθυσμό 190.000 κατοίκων με χωριά να είναι διασκορπισμένα σε απομακρυσμένους λόφους, κάτι που δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

«Ο αριθμός των τραυματιών θα μπορούσε να είναι εκατοντάδες και οι θάνατοι μπορεί να επίσης να αυξηθούν. Πολλά σπίτια έχουν καταρρεύσει, πολλά άλλα έχουν ρωγμές. Χιλιάδες κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στο κρύο, στο ύπαιθρο, διότι φοβούνταν πολύ να μπουν στα σπίτια τους λόγω των μετασεισμών. Ούτε εγώ ο ίδιος δεν έχω καταφέρει να μπω», δήλωσε τηλεφωνικά στο Reuters ο Χαρίς Τσάντρα Σάρμα, αξιωματούχος της περιοχής Τζάτζαρκοτ.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 23.47 (τοπική ώρα, 20.02 ώρα Ελλάδας) με μέγεθος 6,4 βαθμών, σύμφωνα με το Εθνικό Σεισμολογικό Κέντρο του Νεπάλ, ωστόσο το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) εκτίμησε το μέγεθος του σεισμού σε 5,7 βαθμούς, αναθεωρώντας το από τους 6,2 βαθμούς που είχε ανακοινώσει νωρίτερα, ενώ το  αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS) αναφέρει πως είχε μέγεθος 5,6 βαθμών.


Τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης πρέπει να καθαρίσουν τους δρόμους που έχουν κλείσει λόγω των κατολισθήσεων που προκλήθηκαν από τον σεισμό προκειμένου να φθάσουν στις πληγείσες περιοχές, δήλωσε ο αξιωματικός της αστυνομίας Ναμαράτζ Μπαταράι.