Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας, που ελέγχεται από τη Χαμάς, έως τώρα ο πόλεμος στο Ισραήλ έχει κοστίσει τη ζωή 10.812 ανθρώπων στον θύλακα. Μεταξύ των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας περιλαμβάνονται 4.412 παιδιά και 2.918 γυναίκες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Επίσης, ανάμεσά τους είναι 36 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι, οι οποίοι σκοτώθηκαν από αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ την ίδια ώρα η μη κυβερνητική οργάνωση «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα» (RSF) ζητά την προστασία όσων συναδέλφων τους βρίσκονται ακόμα εκεί.
Υπενθυμίζεται ότι οι ένοπλοι της Χαμάς, όταν εισέβαλαν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκότωσαν τουλάχιστον 1.400 ανθρώπους.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Συνάντηση Μητσοτάκη - Μακρόν
Σημειώνεται, ότι νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο περιθώριο της Διάσκεψης για τη Γάζα στο Παρίσι είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο συζητήθηκε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς κι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και η ανάγκη ανθρωπιστικών παύσεων και αποκατάστασης συνεχούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Συζητήθηκε ακόμη η πρόταση για τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου δια θαλάσσης, αναγνωρίζοντας τις επιχειρησιακές δυσκολίες του εγχειρήματος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τάχθηκε επίσης υπέρ της κυπριακής πρότασης περί δημιουργίας ενός θαλάσσιου διαδρόμου για την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στη Γάζα και σημείωσε πως η Ελλάδα προτίθεται να συμμετάσχει ενεργά στο εγχείρημα. Τέλος ο πρωθυπουργός την αναγκαιότητα «να ξεκινήσουμε την συζήτηση για πολιτική λύση στη σύγκρουση αυτή, που είναι και ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή».
Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι «πρέπει να εργαστούμε πιο άμεσα για την προστασία των αμάχων. Γι’ αυτό χρειάζεται μια ανθρωπιστική παύση πολύ γρήγορα», ενώ αμέσως μετά ο Εμανουέλ Μακρόν υπογράμμισε πως «αυτό θα πρέπει να καταστεί δυνατό».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους αμάχους λέγοντας πως είναι «απολύτως απαραίτητο» να προστατευθούν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά αναφορικά με την προστασία των ανθρώπινων ζωών. «Δεν είναι διαπραγματεύσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Εμανουέλ Μακρόν.