Latest News

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Σχεδόν 10.500 οι νεκροί κι από τις δύο πλευρές - 242 οι όμηροι


 Σε νέα ανακοίνωση για τον αριθμό των ομήρων προέβησαν οι ισραηλινές δυνάμεις, ενώ ο νέος απολογισμός των θυμάτων στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ανέρχεται πλέον σε σχεδόν... 10.500. 

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία για τον πόλεμο στο Ισραήλ από το λεγόμενο υπουργείο Υγείας στη Γάζα, το οποίο ελέγχεται από την Χαμάς, τουλάχιστον 9.061 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς.  Το υπουργείο λέει ότι 3.760 από όσους σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας είναι παιδιά. Επίσης έγινε λόγος για 32.000 τραυματίες. Οι ανεξάρτητοι οργανισμοί μέσων ενημέρωσης δεν μπόρεσαν να επαληθεύσουν τον αριθμό των θυμάτων που ανακοινώθηκαν από τη Γάζα. Επίσης πρόσφατα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αμφισβήτησε τον αριθμό των νεκρών στη Γάζα.

Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει ανακοινώσει τουλάχιστον 1.400 νεκρούς. 

Επίσης το Ισραήλ ανέφερε στη νεότερη ενημέρωση ότι η Χαμάς πήρε 242 ομήρους. Στην καθημερινή ενημέρωση των IDF, ο εκπρόσωπος Ντανιέλ Χαγκάρι είπε ότι ο στρατός επικοινώνησε με τις οικογένειες των 242 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα. Ο τελευταίος αναφερόμενος αριθμός ήταν 239. Σε προηγούμενη ενημέρωση ο Χαγκάρι είχε εξηγήσει πως ο αριθμός των ομήρων αλλάζει καθώς κάποιοι από αυτούς δεν είναι πολίτες του Ισραήλ, οπότε η ταυτοποίηση είναι πιο περίπλοκη και χρειάζεται χρόνος. 


Χθες σύμφωνα με το AFP η Χαμάς είπε ότι θα απελευθερώσει ξένους ομήρους «τις επόμενες μέρες». Σύμφωνα με το BBC η Χαμάς υποστηρίζει ότι έχει κρύψει τους ομήρους σε όλη τη Γάζα, μεταξύ άλλων και σε τούνελ. Την περασμένη εβδομάδα είπαν ότι τουλάχιστον 50 όμηροι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, αριθμός που δεν μπορεί να επαληθευτεί. Και χθες, η Χαμάς δήλωσε ότι επτά όμηροι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια.

Στην σημερινή ενημέρωση των ισραηλινών δυνάμεων αναφέρθηκε επιπλέον πως: «Οι IDF επιτέθηκαν πρόσφατα σε μια ομάδα που προσπάθησε να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους από το λιβανέζικο προς το ισραηλινό έδαφος στην περιοχή Λίβνα. Εντοπίστηκε ένα χτύπημα. Επιπλέον, οι δυνάμεις επιτέθηκαν σε δύο θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων στο λιβανέζικο έδαφος. Επίσης, τρομοκράτες εκτόξευσαν έναν αντιαρματικό πύραυλο εναντίον μιας θέσης των IDF στην περιοχή της Μανάρα. Δεν υπάρχουν θύματα».

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Περισσότεροι πέρασαν από τη Ράφα 

Νέα ομάδα ατόμων με διπλή υπηκοότητα έφυγε σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο μέσω της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, η οποία άνοιξε χθες, Τετάρτη, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ώστε να επιτραπεί στους κατόχους ξένων διαβατηρίων να εγκαταλείψουν τον παλαιστινιακό θύλακα που βομβαρδίζεται από το Ισραήλ.

Ο Ουάιλ Αμπού Μόχσεν, εκπρόσωπος της διοίκησης στην παλαιστινιακή πλευρά της μεθοριακής διάβασης της Ράφα, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι δύο λεωφορεία που μετέφεραν συνολικά «100 ταξιδιώτες ξένων υπηκοοτήτων» διέσχισαν το μεθοριακό πέρασμα προς την Αίγυπτο σήμερα το πρωί.

Αιγύπτιος αξιωματούχος στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα, το μόνο που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, δήλωσε παράλληλα ότι «400 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων αναμένεται να περάσουν σήμερα, όπως και 60 τραυματίες», σημειώνοντας ότι οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αλλάξουν.

Ο επικεφαλής της διοίκησης στην παλαιστινιακή πλευρά της διάβασης Χίσαμ Άντουαν δήλωσε επίσης ότι 400 αλλοδαποί και πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα αναμένεται να διασχίσουν σήμερα το μεθοριακό πέρασμα, όπως και περίπου 100 τραυματίες.

Χθες 76 Παλαιστίνιοι σε ασθενοφόρα και πάνω από 300 αλλοδαποί και πρόσωπα με διπλή υπηκοότητα απομακρύνθηκαν μέσω του περάσματος της Ράφα για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.