Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής. Το χρησιμοποιούμε χιλιάδες χιλιάδες χρόνια, όχι μόνο στη διατροφή, αλλά και σε θεραπείες, με τον πρώτο που το εφάρμοζε...τον Ιπποκράτη.
Τα οφέλη του για την υγεία είναι αρκετά. Περιέχει υψηλές ποσότητες μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, μεγάλης σπουδαιότητας για την καλή υγεία της καρδιάς και για άλλα όργανα του σώματος, όταν καταναλώνεται σε καθημερινή βάση.
Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι η μεσογειακή δίαιτα, πλούσια σε ελαιόλαδο, μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άλλες δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Επίσης, το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την υγεία των οστών και την αίσθηση ευεξίας. Επιπλέον βοηθά στην απώλεια βάρους και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ανακουφίζει από τις ακανόνιστες κινήσεις του εντέρου και ελαχιστοποιεί το άγχος.
Τι είναι το νοθευμένο ελαιόλαδο και πόσο διαδεδομένη είναι η κυκλοφορία του;
Είναι μια μείξη 2 ελαίων, του παρθένου ελαιολάδου και συνήθως ηλιελαίου. Αυτό το είδος της νοθείας μπορεί να χαρακτηριστεί ως έξτρα παρθένο ελαιόλαδο από κάποιες μάρκες.
Μπορεί να υποβαθμιστεί περαιτέρω όταν αναμιγνύεται με διάφορα αμφίβολης ποιότητας ελαιόλαδα από διάφορες χώρες του κόσμου. Στην χειρότερη περίπτωση είναι μίξη σογιέλαιου και ηλιελαίου, στα οποία προστίθενται ουσίες χλωροφύλλης, και βήτα καροτίνης. Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν ελέγχετε τις ετικέτες αυτών των ελαιολάδων.