Latest News

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023

Άγνωστη διέκοψε πρώτο ραντεβού, αποκάλυψε ότι ο άνδρας ήταν άπιστος- Αυτή η τάση υπάρχει και online

 Η Σάρα βγήκε πρώτο ραντεβού της με τον Μαξ, σε ένα κοκτέιλ μπαρ στην Αυστραλία. Είχαν γνωριστεί στο διαδίκτυο, μίλησαν για σειρές και ταινίες και μετά επέλεξαν πότε και πού θα... συναντηθούν. 

Εκείνη σκεφτόταν ότι ένα δεύτερο ραντεβού μπορεί να είναι πιθανό. Και τότε ένιωσε κάποιον να την αγγίζει στον ώμο. «Ήταν μια ψηλή, εντυπωσιακή ξανθιά γυναίκα. Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι θα μου έλεγε πως κλείνει η κουζίνα», λέει η Σάρα.

Όχι, η γυναίκα αυτή ήθελε να της πει κάτι άλλο. «Συγγνώμη που διακόπτω, αλλά ο τύπος απέναντι σου… έβγαινα μαζί του μέχρι πρόσφατα… κι ενώ βγαίναμε, είχε σχέση και με κάποια άλλη», της είπε η άγνωστη. «Γεια Μαξ, καλή τύχη», συμπλήρωσε και εξαφανίστηκε. 

Η Άναμπελ (σ.σ. τα ονόματα όλων των πρωταγωνιστών της ιστορίας είναι αλλαγμένα) είχε σχέση με τον Μαξ για περίπου τρεις μήνες προτού τον χωρίσει. Ανακάλυψε ότι είχε παράλληλη σχέση. Εκείνο το βράδυ είχε βγει με κάποιο φίλο στην ίδια περιοχή. «Είδα το μπαρ, θυμήθηκα ότι ο Μαξ με είχε πάει εκεί στο ίδιο ραντεβού. Και ξαφνικά τον είδα να κάθεται στο ίδιο τραπέζι και δεν ήταν μόνος», περιέγραψε. Η Άναμπελ λέει ότι ένιωσε μια «αίσθηση καθήκοντος» και ότι έπρεπε να κάνει αυτό που θεωρούσε δίκαιο, για αυτό πλησίασε τη Σάρα και τον Μαξ. 

Γυναίκες στρέφονται στο διαδίκτυο για να προστατευθούν

Δεν είναι η μόνη που θέλει να κάνει το σωστό για κάποια άλλη γυναίκα, για να τη γλιτώσει από αυτό που πέρασε η ίδια. Κάτι τέτοιο γίνεται ολοένα και πιο συχνά στο διαδίκτυο. 

Τα social media είναι γεμάτα λογαριασμούς που είναι αφιερωμένοι στο να αποκαλύπτονται οι άπιστοι και όχι μόνο. Γυναίκες αναρτούν φωτογραφίες ανδρών, συνήθως δημοσιεύοντας το μικρό όνομά τους και κάποιες φορές το πού δουλεύουν. 

Προσπαθούν να ανακαλύψουν αν κινδυνεύουν να υποστούν βία ή κάποιου είδους κακοποίηση. Συχνά με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν αν ο άνδρας με τον οποίο βγαίνουν ραντεβού συνηθίζει να κάνει ghosting (να εξαφανίζεται ξαφνικά) ή gaslighting (ψυχολογική χειραγώγηση που κάνει τον άλλον να αμφισβητεί τις σκέψεις του ή την αντίληψη της πραγματικότητας). 

«Ξέρει κανείς τον Ντάνιελ; Κανένα κουτσομπολιό;», «Ξέρετε τίποτα για τον Μπεν;», ρωτούν για παράδειγμα αυτές οι γυναίκες. Οι απαντήσεις ποικίλουν. Κάποιες τις διαβεβαιώνουν πως βγαίνουν με έναν «καλό τύπο», άλλες τις ενημερώνουν ότι ο άνδρας αυτός έχει κατηγορηθεί για ενδοοικογενειακή βία, χειριστική συμπεριφορά, ψέματα, απιστία κτλ. Σε μια περίπτωση, γυναίκα στην Αυστραλία δημοσιοποίησε το πλήρες όνομα του άνδρα με τον οποίο έβγαινε και τις κατηγορίες που αυτός αντιμετωπίζει «για την περίπτωση που επιστρέψει στο Tinder». 

Οι γυναίκες χρησιμοποιούν αυτές τις σελίδες για να νιώσουν ασφαλείς, να ελέγξουν αν κάποια άλλη έχει δει προειδοποιητικά σημάδια για τον άνδρα με τον οποίο σκέφτονται να βγουν ραντεβού. Υπάρχουν δεκάδες τέτοιες σελίδες στην Αυστραλία με χιλιάδες μέλη και σε κάποιες περιπτώσεις εγείρονται ερωτήματα για τα προσωπικά δεδομένα και τη δυσφήμηση. 

Κάποιοι άνδρες, στην περίπτωση που ανακαλύψουν αυτές αναρτήσεις που τους αφορούν, προσπαθούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Κάποιοι- επειδή δεν έχουν πρόσβαση στις συγκεκριμένες σελίδες του Facebook- στρέφονται στο Reddit και αναφέρουν ότι πρόκειται για κατασκευασμένες ιστορίες σε βάρος τους και για ισχυρισμούς που διατυπώνονται ως εκδίκηση για σχέση που δεν εξελίχθηκε καλά. 

Συχνές οι περιπτώσεις σεξουαλικής βίας στις εφαρμογές για ραντεβού

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εγκληματολογίας της Αυστραλίας, 3 στους 4 που χρησιμοποιούν εφαρμογές γνωριμιών βιώνουν κάποιας μορφής σεξουαλική βία, την οποία διευκολύνει το app. Οι περιπτώσεις αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων σεξουαλική παρενόχληση, κακοποιητική ή απειλητική γλώσσα και σεξουαλική κακοποίηση μέσω εικόνας. 

Οι γυναίκες χρησιμοποιούν αυτές τις σελίδες στα social media προκειμένου να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τονίζει η Κάρλα Γουίλσαϊρ, διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης Social Policy Group.

«Νιώθουν την ανάγκη να το κάνουν αυτό, επειδή οι πλατφόρμες τις έχουν απογοητεύσει σε ό,τι αφορά την ασφάλειά τους», συμπληρώνει. Όμως, σημειώνει και τα προβλήματα που υπάρχουν σε αυτή την πρακτική. 

«Δεν μπορείς να ξέρεις ποτέ πραγματικά την πρόθεση του άλλου χρήστη. Μπορεί να θέλει να προστατεύσουν άλλες γυναίκες, από κάποιον με κακοποιητική συμπεριφορά, ή να πρόκειται για σχέση που χάλασε επειδή το άλλο άτομο δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες». 

Παράλληλα, η Γουίλσαϊρ τονίζει πως οι εφαρμογές γνωριμιών θα έπρεπε να χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη, προκειμένου να εντοπίζουν τους κατά συρροή παραβάτες και να προστατεύουν καλύτερα τους ευάλωτους χρήστες τους