Latest News

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Οργή για τον άδικο θάνατο του εργάτη στον Πειραιά - Ποιοι ευθύνονται για το έργο που στοίχησε μια ζωή (ΒΙΝΤΕΟ)


Ξεχειλίζει η οργή για το εργατικό δυστύχημα στον Πειραιά, καθώς ένας 31χρονος πατέρας δύο παιδιών έχασε τη ζωή στο μεροκάματο όταν καταπλακώθηκε από μπάζα μέσα σε ένα φρεάτιο στην...

οδό Πολυδεύκους. 


Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Λαϊκή Συσπείρωση Πειραιά, ο συγκεκριμένο έργο το εκτελούσε εργολάβος, που το πήρε από άλλον υπεργολάβο, που το πήρε από άλλον ανάδοχο της Περιφέρειας, έχοντας "εγκεκριμένη" μελέτη από το Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά!
Η κατακύρωση της σύμβασης έγινε με έκπτωση 54% στην εταιρεία που ανέλαβε, χωρίς να έχει μελετήσει και εφαρμόσει μέτρα ασφάλειας και ενώ είχε επισημανθεί ότι εμφανίζονται πολλές καταπτώσεις τοιχωμάτων στο εν λόγω φρεάτιο που χρονολογείται τουλάχιστον από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα!
Ο θάνατος του εργάτη είναι το εγκληματικό αποτέλεσμα των αναθέσεων έργων από την Περιφέρεια Αττικής και τους δήμους σε επιχειρηματικούς ομίλους και μεγαλοεργολάβους, με μοναδικό κριτήριο σε ποιον εργολάβο θα το δώσουν και πόσο κέρδος θα έχουν. Μόνο αυτό τους ενδιαφέρει!
Ακόμα και τα όποια αποσπασματικά έργα γίνονται εν μέσω ανταγωνισμών για το ποιος θα τα αναλάβει, πραγματοποιούνται με λειψές μελέτες και στόχο την υπερκάλυψη των "εκπτώσεων", με συνέπεια ένα σωρό κακοτεχνίες, με απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων γιατί λογιάζονται ως κόστος.
Η ίδια πολιτική είναι που συνεχώς υποχρηματοδοτεί και υποστελεχώνει τις όποιες εναπομείνασες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων από μόνιμο προσωπικό με δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για απαραίτητες υποδομές για τον λαό της Αττικής. Αυτή η καταστροφική πολιτική έχει αποψιλώσει και το προσωπικό της Επιθεώρησης Εργασίας, έχει μειώσει τις δυνατότητες ελέγχου στο πεδίο.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Πειραιά 

Με τα συνθήματα «κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα» και «δεν ήταν ατυχία, ούτε κακιά στιγμή είναι το κέρδος πάνω από τη ζωή» πραγματοποιείται η πορεία διαμαρτυρίας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και Σωματείων, που ξεκίνησε από την πλατεία Κοραή όπου έγινε συγκέντρωση. Η πορεία του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων στον Πειραιά πέρασε από το σημείο που έγινε το εργοδοτικό έγκλημα την Δευτέρα, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον αδικοχαμένο εργάτη.