Τέλος δεν έχει ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη του κόμματος να βάλλουν καθημερινά κατά του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη...
Νέα πυρά κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε χθες το βράδυ ο Νίκος Φίλης. «Πώς είναι δυνατόν να αποκρύπτεις τις πολιτικές απόψεις που έγραφες πριν από λίγα χρόνια στις ΗΠΑ; Άλλαξες ή λες τα ίδια όπως έκανες στο ΣΕΒ;» αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο Κόντρα.
«Το σχέδιο που εκτυλίσσεται εκ μέρους του Κασσελάκη είναι η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε Δημοκρατικό Κόμμα Μπάιντεν. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάψει να είναι κόμμα της Αριστεράς, θα αφήσει ένα πολιτικό κενό, θα σπρώξει ψηψοφόρους προς το ΚΚΕ» επέμεινε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα «με επικεφαλής τον Τσίπρα κέρδισε ως κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς»
Στη δημιουργία νέου κόμματος επιμένει ο Δημήτρης Βίτσας. Μιλώντας στο Action24 ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για προσωπική του άποψη και ότι συνομιλεί με συντρόφους του γι’ αυτό το νέο φορέα. Ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι με τις σημερινές συνθήκες δεν έχει θέση στο κόμμα και πως πρέπει «να φτιαχτεί κάτι άλλο». Η άποψή του είναι ότι «πρέπει να καλυφθεί ένα κενό», που αφήνει ο υπό τον κ. Κασσελάκη ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτό το νέο φορέα όπως είπε από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, χωράνε στελέχη όπως ο Νίκος Παππάς, έως και ο γραμματέας της δικής του οργάνωσης, ο 26χρονος Κοπανάς, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Για το ποιος θα μπορούσε να είναι επικεφαλής, ο κ. Βίτσας εξαίρεσε τους «3» που έχουν εμπλακεί στη σημερινή κατάσταση, εννοώντας είτε τους υποψήφιους αρχηγούς του περασμένου Σεπτεμβρίου, είτε τους τρεις που πάνε για διαγραφή από τον Στέφανο Κασσελάκη.Είπε ωστόσο ξεκάθαρα είναι ότι έχει στο μυαλό του συγκεκριμένο άνθρωπο της Αριστεράς, αλλά δεν μπορεί να πει το όνομά του διότι δεν έχει μιλήσει μαζί του.
Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης, αναμένεται να ξεδιπλώσει τις επόμενες κινήσεις ως προς την εσωκομματική κρίση. Περνώντας στο γήπεδο της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Κασσελάκης επιχείρησε μια ρελάνς χθες, συγκαλώντας αύριο το Εκτελεστικό Γραφείο, καθώς η επίκληση των κομματικών οργάνων και των εσωκομματικών διαδικασιών είναι διαρκής από τους «αντιφρονούντες». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται αποφασισμένος και αμετακίνητος απέναντι στη λογική της διαφύλαξης της ενότητας, όπως αυτή υπηρετείται μέσα από τις διαγραφές που προανήγγειλε, καθώς η αδυναμία προσαρμογής ορισμένων στελεχών στην νέα ηγεσία εκλαμβάνεται ως τροχοπέδη στην άσκηση δυναμικής αντιπολίτευσης.
Υπό αυτό το πρίσμα, κομματικές πηγές διαμήνυσαν χθες προς πάσα κατεύθυνση πως «οι όποιες διαφωνίες και αντίθετες απόψεις είναι σεβαστές και θεμιτές. Αρκεί να κατατίθενται και να συζητούνται στα αρμόδια κομματικά όργανα. Άλλο πράγμα η θεμιτή κριτική εντός των οργάνων και άλλο η δημόσια υπονόμευση από την τηλεόραση», για να καταλήξουν πως «ας γίνει αντιληπτό απ’ όλους: τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται πλέον ανεκτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες». Μετά το νέο «τελεσίγραφο», ένα εναργέστερο στίγμα ως προς τις επόμενες κινήσεις του εκτιμάται ότι θα δώσει ο κ. Κασσελάκης αύριο, κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, στο οποίο μετέχουν εκτός από τον Πρόεδρο του κόμματος, οι δύο Γραμματείς, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, η Γραμματέας της ΚΟ, Θεοδώρα Τζάκρη, η Εκπρόσωπος Τύπου, Δώρα Αυγέρη, όπως και η Ρένα Δούρου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Έφη Αχτσιόγλου.
Η τελευταία τοποθετήθηκε για πρώτη φορά χθες, με κοινή δήλωσή της με τους Βουλευτές, Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο, λαμβάνοντας διακριτικές αποστάσεις τόσο από το αφήγημα της ηγεσίας, όσο και από εκείνο της «Ομπρέλας». Με ενωτική διάθεση, τα τρία στελέχη της νέας γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζητούν «άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας», κάνοντας λόγο για «διαλυτική» κατάσταση στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα, «έχουμε όλες και όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος», τονίζουν, αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί, αποδίδοντας ταυτόχρονα και το δικό της στην νέα ηγετική ομάδα του κόμματος.
Με βάση τα παραπάνω, τόσο η κ. Αχτσιόγλου, όσο και οι κ. Χαρίτσης και Ηλιόπουλος χαράσσουν μια αυτόνομη στρατηγική στο εσωτερικό πεδίο, με δεδομένο ότι τα στελέχη που στήριξαν την κ. Αχτσιόγλου στην εσωκομματική κούρσα υφίστανται την μεγαλύτερη πίεση, μεταξύ της πόλωσης «νεοπροεδρικών» και «Ομπρέλας». Σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις τους, έχουν προγραμματίσει για σήμερα πανελλαδική συνάντηση για την αποτίμηση της κατάστασης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται και η αυριανή τοποθέτηση της Έφης Αχτσιόγλου στο Εκτελεστικό Γραφείο, όπου την πλειοψηφία διατηρεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Την προσωπική του στάση απέναντι στις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιέγραψε χθες, μέσω δήλωσής του και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τοποθετούμενος απέναντι στις διαγραφές των τριών κεντρικών στελεχών της «Ομπρέλας». Όπως είπε, «Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως». «Όπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή. Ίδωμεν» κατέληξε σιβυλλικά ο πρώην Υπουργός, ενώ από τα λεγόμενά του διαφαίνεται πως δεν κόβει τις γέφυρες με την Κουμουνδούρου, καθώς εργάζεται απέναντι στην επίτευξη της ενότητας.
Σε επίπεδο τάσης, η «Ομπρέλα», απαιτεί την ανάκληση της παραπομπής των στελεχών της προς διαγραφή, αλλά και της απόφασης για αναβολή του Έκτακτου Συνεδρίου, με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να αποτελεί πλέον την «μητέρα των μαχών», καθώς είναι το μοναδικό κομματικό όργανο που δεν μπορεί να αγνοηθεί ή ενδεχομένως να καταργηθεί, εν αντιθέσει με όλα τα υπόλοιπα.
Με την εσωκομματική ατμόσφαιρα, ωστόσο, να παραμένει τεταμένη να παραμερίσουν «τα «εγώ», για χάρη του συλλογικού «εμείς» ζήτησαν χθες οι δύο Γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης με κοινή δήλωσή τους, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι εσωκομματικοί τόνοι, μπροστά στο κρεσέντο αιχμών, βολών και καταγγελιών.
Συγκεκριμένα, στελέχη του κόμματος δεν έκρυβαν χθες την αμηχανία τους μπροστά στα όσα ανέφερε ο πρώην Γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης αναφορικά με «παράκεντρα» που φέρεται να λειτουργούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επί εποχής Τσίπρα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρώην Υπουργός υποστήριξε ότι «κάποιοι δούλεψαν υπόγεια, με στημένο μηχανισμό για να μας αποδομήσουν». «Πρόκειται για παράκεντρα γύρω από τον Τσίπρα», είπε εννοώντας εκείνους που βοήθησαν για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Σε ερώτηση, μάλιστα, αναφορικά με το ποιοι υποκινούν αυτά τα τρολ, ο πρώην υπουργός, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε πως «επώνυμοι που αρθρογραφούν σε εφημερίδες ήταν υπεύθυνοι για 50 λογαριασμούς των social media του προέδρου». «Όσοι διαγράφηκαν από τον πρόεδρο, έθεσαν οι ίδιοι εαυτούς εκτός κόμματος», έκανε λόγο από πλευράς της η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, προσθέτοντας πως «συκοφαντίες που αμαυρώνουν την εικόνα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπονται». Από πλευράς, η Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην Υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε για τον πρώην Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως «ο ίδιος αποχώρησε, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη που του αναλογούσε δίνοντας χώρο σε ένα συντεταγμένο κόμμα, τη στιγμή που έπρεπε να εκλεγεί καινούργιος πρόεδρος». «Έτσι, η ευθύνη πέφτει σε όλους εμάς που έκτοτε τα καταφέρνουμε ή δεν τα καταφέρνουμε. Άρα, ο Τσίπρας ούτε αποτελεί μέρος του σημερινού προβλήματος ούτε βεβαίως έχει λόγο να αποτελέσει», πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη.
Ομόνοια για τις δημοσκοπήσεις
Στον αντίποδα, σειρά βουλευτών και στελεχών τάχθηκαν χθες υπέρ μιας δημόσιας παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα, στην προοπτική να επιβάλει ένα εσωκομματικό μορατόριουμ, καθώς στο μόνο που ομονοούν στελέχη όλων των τάσεων είναι ότι αναμένεται δημοσκοπική καθίζηση στις επικείμενες μετρήσεις. Μιλώντας για την απώλεια για τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της εσωστρέφειας, «δημοσκοπική θα έχει έτσι κι αλλιώς» παρατήρησε η κ. Γεροβασίλη, ιδίως όταν σταθερά ανοδική καταγράφεται όλο το τελευταίο διάστημα η πορεία του ΠΑΣΟΚ.
Ο Κασσελάκης είναι σε αδιέξοδο, να υποβάλει την παραίτησή του, ζητά στενός συνεργάτης του Φίλη
Ως «άνοδο της ασημαντότητας» χαρακτήρισε την απόφαση Κασσελάκη για διαγραφή ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ο στενός συνεργάτης του Νίκου Φίλη, Τάκης Κατσαρός, ο οποίος υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του.
«Είναι ένα φαινόμενο σύνηθες, αυτό που αποκαλούμε άνοδος της ασημαντότητας. Ψάχνει έναν τρόπο να επιβεβαιωθεί καταφερόμενος εναντίον σημαντικών στελεχών με τεράστια προσφορά στο κόμμα. Προσπαθεί να επιβεβαιώσει, σε μία κατάσταση απελπιστική για αυτόν, την ηγεσία του» είπε αρχικά ο κ. Κατσαρός μιλώντας στο MEGA.
Όπως είπε «δεν μπορεί να καταφέρεται με τεράστια έλλειψη σεβασμού στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτούς που δημιούργησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, για να τον βρει ο κ. Κασσελάκης. Είναι αυτό που λέμε “ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα”».
Κατά την εκτίμησή του ο Στέφανος Κασσελάκης «βρίσκεται σε τεράστιο αδιέξοδο και η μόνη λύση θα ήταν να υποβάλλει όσο πιο γρήγορα την παραίτησή του».
Βασίλης Κόκκαλης: Δεν υπάρχει θέμα διάσπασης στο ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι ξεπέρασαν τα όρια
Την άποψή του πως δεν υπάρχει θέμα διάσπασης στο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο βουλευτής του κόμματος, Βασίλης Κόκκαλης υποστηρίζοντας ότι κάποιοι μέσα στο κόμμα ξεπέρασαν τα όρια μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Η κορυφαία πράξη που υπηρετεί την ενότητα είναι οι εκλογές. Στις εκλογές περιμέναμε 30.000-40.000 μέλη. Ήρθαν 150.000. Εξελέγη ο κ. Κασσελάκης. Από εκεί και πέρα η βασική αρχή της δημοκρατίας λέει ότι η μειοψηφία οφείλει να σεβαστεί τον νέο πρόεδρο. Κάποιοι ίσως ξεπέρασαν τα όρια. Δεν είμαι υπέρ του να φύγει κανείς. Να εξαντληθούν τα όρια και να κάνουμε δεύτερες σκέψεις όλοι για να παραμείνει ενωμένο το κόμμα» ανέφερε ο κ. Κόκκαλης και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει θέμα διάσπασης, ίσως κάποιες αποχωρήσεις.
«Όταν δεν σέβεσαι την λαϊκή ετυμηγορία και από την πρώτη στιγμή αμφισβητείς την νέα ηγεσία, ακόμα και αν έχεις διαφορετικές απόψεις, ξεπερνάς τα όρια» πρόσθεσε ο κ. Κόκκαλης και τόνισε ότι το έργο του ΣΥΡΙΖΑ «είναι πιο σημαντικό, να αντιπολιτευτούμε την κυβέρνηση.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει από την κοινωνία. Το μήνυμα του Μαΐου ήταν σαφέστατο. Δεν πείσαμε. Γι’ αυτό πρέπει να πείσουμε με προτάσεις».
Οι διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη λογική «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα», λέει ο Γιώργος Τσίπρας
Ως «αμφισβήτηση της ίδιας της δημοκρατικής εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη» χαρακτήρισε δηλώσεις στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Τσίπρας το βράδυ της Τρίτης.
«Δεν έχουμε πόλεμο φθοράς αλλά στρατηγική κατστροφής του ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον έχεις επιλέξει να φτιάξεις νέο κόμμα θες να προκαλέσεις τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η λογική "να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα"» είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν έχεις επιλέξει να κάνεις ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι προτιμότερο να φύγεις. Αν μιλάς για κόμμα στο οποίο εγκαταστάθηκαν οι ολιγάρχες τότε θα πρέπει να φύγεις, εγώ θα έφευγα αν το πίστευα αυτό» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
Την προσωπική του στάση απέναντι στις καταιγιστικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιέγραψε χθες, μέσω δήλωσής του και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, τοποθετούμενος απέναντι στις διαγραφές των τριών κεντρικών στελεχών της «Ομπρέλας». Όπως είπε, «Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως». «Όπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή. Ίδωμεν» κατέληξε σιβυλλικά ο πρώην Υπουργός, ενώ από τα λεγόμενά του διαφαίνεται πως δεν κόβει τις γέφυρες με την Κουμουνδούρου, καθώς εργάζεται απέναντι στην επίτευξη της ενότητας.
Σε επίπεδο τάσης, η «Ομπρέλα», απαιτεί την ανάκληση της παραπομπής των στελεχών της προς διαγραφή, αλλά και της απόφασης για αναβολή του Έκτακτου Συνεδρίου, με την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να αποτελεί πλέον την «μητέρα των μαχών», καθώς είναι το μοναδικό κομματικό όργανο που δεν μπορεί να αγνοηθεί ή ενδεχομένως να καταργηθεί, εν αντιθέσει με όλα τα υπόλοιπα.
Με την εσωκομματική ατμόσφαιρα, ωστόσο, να παραμένει τεταμένη να παραμερίσουν «τα «εγώ», για χάρη του συλλογικού «εμείς» ζήτησαν χθες οι δύο Γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης με κοινή δήλωσή τους, σε μια προσπάθεια να πέσουν οι εσωκομματικοί τόνοι, μπροστά στο κρεσέντο αιχμών, βολών και καταγγελιών.
Συγκεκριμένα, στελέχη του κόμματος δεν έκρυβαν χθες την αμηχανία τους μπροστά στα όσα ανέφερε ο πρώην Γραμματέας του κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης αναφορικά με «παράκεντρα» που φέρεται να λειτουργούσαν στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επί εποχής Τσίπρα. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο πρώην Υπουργός υποστήριξε ότι «κάποιοι δούλεψαν υπόγεια, με στημένο μηχανισμό για να μας αποδομήσουν». «Πρόκειται για παράκεντρα γύρω από τον Τσίπρα», είπε εννοώντας εκείνους που βοήθησαν για την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη. Σε ερώτηση, μάλιστα, αναφορικά με το ποιοι υποκινούν αυτά τα τρολ, ο πρώην υπουργός, ο κ. Σκουρλέτης απάντησε πως «επώνυμοι που αρθρογραφούν σε εφημερίδες ήταν υπεύθυνοι για 50 λογαριασμούς των social media του προέδρου». «Όσοι διαγράφηκαν από τον πρόεδρο, έθεσαν οι ίδιοι εαυτούς εκτός κόμματος», έκανε λόγο από πλευράς της η Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δώρα Αυγέρη, προσθέτοντας πως «συκοφαντίες που αμαυρώνουν την εικόνα του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπονται». Από πλευράς, η Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην Υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε για τον πρώην Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πως «ο ίδιος αποχώρησε, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη που του αναλογούσε δίνοντας χώρο σε ένα συντεταγμένο κόμμα, τη στιγμή που έπρεπε να εκλεγεί καινούργιος πρόεδρος». «Έτσι, η ευθύνη πέφτει σε όλους εμάς που έκτοτε τα καταφέρνουμε ή δεν τα καταφέρνουμε. Άρα, ο Τσίπρας ούτε αποτελεί μέρος του σημερινού προβλήματος ούτε βεβαίως έχει λόγο να αποτελέσει», πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη.
Ομόνοια για τις δημοσκοπήσεις
Στον αντίποδα, σειρά βουλευτών και στελεχών τάχθηκαν χθες υπέρ μιας δημόσιας παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα, στην προοπτική να επιβάλει ένα εσωκομματικό μορατόριουμ, καθώς στο μόνο που ομονοούν στελέχη όλων των τάσεων είναι ότι αναμένεται δημοσκοπική καθίζηση στις επικείμενες μετρήσεις. Μιλώντας για την απώλεια για τον ΣΥΡΙΖΑ εξαιτίας της εσωστρέφειας, «δημοσκοπική θα έχει έτσι κι αλλιώς» παρατήρησε η κ. Γεροβασίλη, ιδίως όταν σταθερά ανοδική καταγράφεται όλο το τελευταίο διάστημα η πορεία του ΠΑΣΟΚ.
Ο Κασσελάκης είναι σε αδιέξοδο, να υποβάλει την παραίτησή του, ζητά στενός συνεργάτης του Φίλη
Ως «άνοδο της ασημαντότητας» χαρακτήρισε την απόφαση Κασσελάκη για διαγραφή ιστορικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ο στενός συνεργάτης του Νίκου Φίλη, Τάκης Κατσαρός, ο οποίος υποστήριξε ότι ο πρόεδρος του κόμματος πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του.
«Είναι ένα φαινόμενο σύνηθες, αυτό που αποκαλούμε άνοδος της ασημαντότητας. Ψάχνει έναν τρόπο να επιβεβαιωθεί καταφερόμενος εναντίον σημαντικών στελεχών με τεράστια προσφορά στο κόμμα. Προσπαθεί να επιβεβαιώσει, σε μία κατάσταση απελπιστική για αυτόν, την ηγεσία του» είπε αρχικά ο κ. Κατσαρός μιλώντας στο MEGA.
Όπως είπε «δεν μπορεί να καταφέρεται με τεράστια έλλειψη σεβασμού στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτούς που δημιούργησαν τον ΣΥΡΙΖΑ, για να τον βρει ο κ. Κασσελάκης. Είναι αυτό που λέμε “ήρθαν τα άγρια να διώξουν τα ήμερα”».
Κατά την εκτίμησή του ο Στέφανος Κασσελάκης «βρίσκεται σε τεράστιο αδιέξοδο και η μόνη λύση θα ήταν να υποβάλλει όσο πιο γρήγορα την παραίτησή του».
Βασίλης Κόκκαλης: Δεν υπάρχει θέμα διάσπασης στο ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι ξεπέρασαν τα όρια
Την άποψή του πως δεν υπάρχει θέμα διάσπασης στο ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο βουλευτής του κόμματος, Βασίλης Κόκκαλης υποστηρίζοντας ότι κάποιοι μέσα στο κόμμα ξεπέρασαν τα όρια μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Η κορυφαία πράξη που υπηρετεί την ενότητα είναι οι εκλογές. Στις εκλογές περιμέναμε 30.000-40.000 μέλη. Ήρθαν 150.000. Εξελέγη ο κ. Κασσελάκης. Από εκεί και πέρα η βασική αρχή της δημοκρατίας λέει ότι η μειοψηφία οφείλει να σεβαστεί τον νέο πρόεδρο. Κάποιοι ίσως ξεπέρασαν τα όρια. Δεν είμαι υπέρ του να φύγει κανείς. Να εξαντληθούν τα όρια και να κάνουμε δεύτερες σκέψεις όλοι για να παραμείνει ενωμένο το κόμμα» ανέφερε ο κ. Κόκκαλης και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει θέμα διάσπασης, ίσως κάποιες αποχωρήσεις.
«Όταν δεν σέβεσαι την λαϊκή ετυμηγορία και από την πρώτη στιγμή αμφισβητείς την νέα ηγεσία, ακόμα και αν έχεις διαφορετικές απόψεις, ξεπερνάς τα όρια» πρόσθεσε ο κ. Κόκκαλης και τόνισε ότι το έργο του ΣΥΡΙΖΑ «είναι πιο σημαντικό, να αντιπολιτευτούμε την κυβέρνηση.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει από την κοινωνία. Το μήνυμα του Μαΐου ήταν σαφέστατο. Δεν πείσαμε. Γι’ αυτό πρέπει να πείσουμε με προτάσεις».
Οι διαφωνούντες στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν τη λογική «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα», λέει ο Γιώργος Τσίπρας
Ως «αμφισβήτηση της ίδιας της δημοκρατικής εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη» χαρακτήρισε δηλώσεις στελεχών της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Τσίπρας το βράδυ της Τρίτης.
«Δεν έχουμε πόλεμο φθοράς αλλά στρατηγική κατστροφής του ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον έχεις επιλέξει να φτιάξεις νέο κόμμα θες να προκαλέσεις τη μεγαλύτερη δυνατή ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η λογική "να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα"» είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν έχεις επιλέξει να κάνεις ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι προτιμότερο να φύγεις. Αν μιλάς για κόμμα στο οποίο εγκαταστάθηκαν οι ολιγάρχες τότε θα πρέπει να φύγεις, εγώ θα έφευγα αν το πίστευα αυτό» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.