Latest News

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Νέα επεισόδια στην κωμωδία της διάλυσης

Το θέατρο του… παραλόγου συνεχίζει να επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ έντεκα ημέρες πριν από την κομβική για το μέλλον του κόμματος, συνεδρίαση της... Κεντρικής Επιτροπής.

Η παράκληση Κασσελάκη να τηρηθούν χαμηλοί τόνοι και η επίκληση για ενότητα, καταγγέλλονται από τα στελέχη της «Ομπρέλας» ως κινήσεις προσχηματικές, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με έγγραφό του προς τον επικεφαλής της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντώνη Κοτσακά, επιμένει στη διαγραφή των Στ. Τζουμάκα, Ν. Φίλη, Δ. Βίτσα και Π. Σκουρλέτη.

Σε απάντηση, ο Ν. Φίλης με άρθρο του στην «Αυγή» επαναλαμβάνει μέχρι κεραίας την κριτική κατά του Στέφανου Κασσελάκη αλλά και κατά του Αλέξη Τσίπρα και προαναγγέλλει τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι ιστορικά, οι διασπάσεις της Αριστεράς ωφέλησαν την Ανανεωτική Αριστερά.

Σε αυτό το κλίμα, ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε με σκαιό τρόπο και κατά του Θοδωρή Δρίτσα, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα υποστήριξε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει σκοπό να φτιάξει νέο κόμμα, ενώ ο Χρίστος Σπίρτζης τάχθηκε ξανά υπέρ της συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ κάνοντας και μία παραχώρηση: Το έμβλημα του νέου κόμματος να είναι ένας ήλιος, όχι πράσινος, αλλά κόκκινος…

«Οταν πας και προσκυνάς στο ΣΚΑΙ για πέντε λεπτά δημοσιότητας για να εξυπηρετήσεις την εσωκομματική σου ομάδα, τότε ΠΕΦΤΕΙΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ ΘΟΔΩΡΗ!! (και εκφράζομαι ήπια)» έγραψε στην ανάρτησή του για τον Θοδωρή Δρίτσα ο Παύλος Πολάκης, υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να εμφανιστεί στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, όπως είχε κάνει και εκείνος στις 28 Φεβρουαρίου του 2023, όταν του το είχαν ζητήσει.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι υποχρεωμένος να δημιουργήσει δικό του κόμμα. Αποδεικνύεται παράγοντας διχασμού και αποσταθεροποίησης. Αυτό το παράλογο που διαμορφώνεται στην ανανεωτική και ριζοσπαστική αριστερά πρέπει να βρει μια κάθαρση όπως στην αρχαία ελληνική τραγωδία» είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Δρίτσας και ενόχλησε τον Παύλο Πολάκη που έχει αναλάβει να απαντά στο Διαδίκτυο εκ μέρους του Στέφανου Κασσελάκη, σε όποιο στέλεχος διατυπώνει άποψη διαφορετική από αυτήν της νέας ηγεσίας.

Την άποψη ότι η παραίτησή του ήταν βεβιασμένη και όχι ενώπιον του Συνεδρίου ως όφειλε, έγραψε για τον Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Φίλης στο άρθρο του στην «Αυγή», ενώ για τον Στέφανο Κασσελάκη υποστήριξε ότι η εκλογή του δεν ανέκοψε την πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν μπορεί να εκφράσει την Αριστερά.

Ο κ. Φίλης επιμένει ότι η απόφαση Κασσελάκη για τη διαγραφή των τεσσάρων είναι αντικαταστατική, χαρακτηρίζει «ξέφτια νεοφιλελεύθερων πολιτικών» όσα είπε ο κ. Κασσελάκης στον ΣΕΒ και τον χαρακτηρίζει «θιασώτη των Ρέιγκανόμικς». Ο κ. Φίλης επανέρχεται και στην καταγγελία Σκουρλέτη για «παράκεντρα» και τρολ του Διαδικτύου, ενώ προαναγγέλλει, εμμέσως πλην σαφώς, τη διάσπαση και τη δημιουργία νέου χώρου που όπως λέει «θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στη διαρροή «εκβιαζόμενων» ψηφοφόρων προς το ΚΚΕ ή την «απογοήτευση», ενώ κάνει λόγο για μια νέα γενιά Αριστερών που θα κληθεί να αναλάβει την ευθύνη για την υπόθεση της Ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. «Μπορεί να είναι νέος, αλλά τα “υλικά” που κουβαλάει στις αποσκευές του από τις ΗΠΑ είναι παλιά…» γράφει για τον Στέφανο Κασσελάκη ο Νίκος Φίλης.

Θεσμικές συναντήσεις από Κασσελάκη

Σε αυτό το έντονο παρασκήνιο που δεν αναμένεται να ξεκαθαριστεί πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να αγνοήσει τους επικριτές του και το τι γίνεται στο εσωτερικό του κόμματος που (δεν) ηγείται, να δείξει ότι εκείνος ενδιαφέρεται μόνο για τα προβλήματα του κόσμου αλλά και να κινηθεί θεσμικά, ως αρχηγός της  αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Με τον πρωθυπουργό θα συναντηθεί αύριο στο γραφείο του κ. Μητσοτακη στη Βουλή, με τον Νίκο Ανδρουλάκη μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν είχε ακόμα απαντήσει θετικά ή αρνητικά στην πρόσκληση, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη πάντως, οι ίδιες πηγές που επιβεβαίωναν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Στέφανου Κασελάκη για συνάντηση, σημείωναν -για λόγους που σχετίζονται με το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κατά του Κασσελάκη- ότι η συνάντηση αυτή δεν θα είναι ουσίας και θα έχει μόνο εθιμοτυπικό χαρακτήρα.

Για σήμερα στις 6, ο κ. Κασσελάκης έχει συγκαλέσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. «Στόχος του προέδρου αποτελεί η γείωση με τα καθημερινά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες. Ετσι, μετά την επιτυχημένη περιοδεία του Στέφανου Κασσελάκη στη Θεσσαλονίκη, τον Νομό Ημαθίας και τη Λάρισα, στο επίκεντρο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τίθενται δύο από τα πλέον κρίσιμα θέματα που απασχολούν καθημερινά τους πολίτες και απαιτούν απαντήσεις: η ακρίβεια και η λειτουργία του κρατικού μηχανισμού» μετέδιδαν χθες πηγές της Κουμουνδούρου.