Latest News

Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

Βρετανίδα στρατιώτης που αυτοκτόνησε δεχόταν σεξουαλική παρενόχληση από προϊστάμενό της

 
Μια 19χρονη Βρετανίδα στρατιώτης αυτοκτόνησε έπειτα από σεξουαλική παρενόχληση που δεχόταν από προϊστάμενό της... σύμφωνα με το πόρισμα εσωτερικής έρευνας. 

Η Τζέσλι Μπεκ, στρατιώτης του πυροβολικού, βρέθηκε νεκρή στο στρατόπεδο Λάρκχιλ στο Γουίλτσαϊρ, τον Δεκέμβριο του 2021. Το απόσπασμα της έκθεσης για τον θάνατό της κάνει εκτενή αναφορά στη σεξουαλική παρενόχληση που δεχόταν τις εβδομάδες πριν από τον θάνατό της. 

Ο θάνατός της ήρθε έπειτα από μία «έντονη περίοδο ανεπιθύμητης συμπεριφοράς», αναφέρει η έκθεση. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η 19χρονη στρατιώτης έλαβε πάνω από 1.000 γραπτά και ηχητικά μηνύματά από τον προϊστάμενό της τον Οκτώβριο του 2021. Τον επόμενο μήνα, ο αριθμός των μηνυμάτων ξεπέρασε τα 3.500. Ο προϊστάμενός της δεν κατονομάζεται στην έκθεση. 

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό ήταν ένας παράγοντας που συνέβαλε στον θάνατό της, αναφέρει η έκθεση. Εβδομάδες πριν από τον θάνατό της, η Τζέσλι Μπεκ έστειλε μήνυμα στον προϊστάμενό της, στο οποίο έγραφε. «Δεν μπορώ να το αντέξω πλέον, με έχει γονατίσει».  

«Θα πίστευες ότι η πιο εύκολη λύση θα ήταν να τον μπλοκάρει. Αλλά δεν μπορείς να μπλοκάρεις τον προϊστάμενό σου», είπε στο BBC η μητέρα της Μπεκ, Λίαν ΜακΚρίντι. Η κόρη της ήταν απρόθυμη να κάνει αναφορά, λόγω του τρόπου που είχε χειριστεί ο στρατός μια παλιότερη καταγγελία για σεξουαλική επίθεση που είχε δεχθεί. 

Ο θάνατος της Μπεκ αιφνιδίασε την ιεραρχία του στρατού, αναφέρει η έκθεση. Σε αυτή επίσης σημειώνεται ότι δύο σχέσεις, μία «ανθυγιεινή προσέγγιση στο αλκοόλ» και οικογενειακά ζητήματα, μεταξύ άλλων μια απώλεια, μπορεί ίσως να συνέβαλαν στον θάνατο της Μπεκ. Η μητέρα της το απέρριψε αυτό. «Πιστεύω ότι προσπαθούν να ρίξουν πολλά στην οικογένειά της. Λένε ότι εμείς εν μέρει ευθυνόμαστε για τον θάνατο της κόρης μας», σχολίασε. 

Η 19χρονη στρατιώτης είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση 

Τον Ιούλιο του 2021 η Τζέσλι Μπεκ δέχθηκε σεξουαλική επίθεση από ανθυπασπιστή, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης. Συνάδελφός της ανέφερε το περιστατικό, αλλά δεν ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία έπειτα από την καταγγελία, σύμφωνα με την έκθεση. 

Μετά τη σεξουαλική επίθεση, η 19χρονη κρύφτηκε σε τουαλέτα και έπειτα πέρασε το υπόλοιπο βράδυ μέσα στο αυτοκίνητό της. Ο τρόπος που χειρίστηκε ο στρατός αυτό το περιστατικό, μπορεί να έκανε την Μπεκ να χάσει την εμπιστοσύνη της και να μην αναφέρει άλλα συμβάντα, σημειώνεται στην έκθεση. 

Η Τζέσλι Μπεκ εντάχθηκε στις τάξεις του στρατού στα 16 της και δεν είχε διαγνωστεί με κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με την έκθεση. 

Από την έρευνα προέκυψαν σημαντικές αποδείξεις ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς από άνδρες στρατιώτες σε γυναίκες συναδέλφους τους στο Λάρκχιλ. Μία μάρτυρας περιέγραψε ότι τακτικά δεχόταν σχόλια από άνδρες στρατιώτες που ήταν «χυδαία» και «εξευτελιστικά». 

Αυτή η υπόθεση εγείρει ερωτήματα για την κουλτούρα θεσμικού μισογυνισμού σε στρατόπεδα της Βρετανίας. Το 2021, κοινοβουλευτική έκθεση ανέφερε πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας αποτυγχάνουν να προστατεύσουν τις γυναίκες που είναι στις τάξεις τους. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των γυναικών στις ένοπλες δυνάμεις υφίστανται bullying, σεξουαλική παρενόχληση και διακρίσεις