Latest News

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023

«Πράσινο φως» για τη χερσαία επίθεση στη Γάζα - Τα τούνελ «θα γίνουν το μεγαλύτερο νεκροταφείο του κόσμου» - Φόβοι για γενίκευση της σύρραξης

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στη Μέση Ανατολή, καθώς η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζεται, μετά τις ανηλεείς επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στην περιοχή, με αεροπορικές επιδρομές και... πυραυλικά χτυπήματα. 

Παράλληλα, όλα συντείνουν στο ότι το Τελ Αβίβ βρίσκεται προ των πυλών της έναρξης χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης στη Γάζα καθώς έχει δοθεί το «πράσινο φως» από την ισραηλινή κυβέρνηση στον στρατό και πλέον εναπόκειται στην στρατιωτική διοίκηση να αποφασίσει τον τρόπο και τον χρόνο κατά τον οποίο θα περάσει στο επόμενο στάδιο της επιχείρησης.

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στου ισραηλινού στρατού με τα άρματα και τα τεθωρακισμένα είναι έτοιμα να ανοίξουν πυρ και να πνίξουν εκ νέου στο αίμα την Γάζα. Στα σύνορα της Γάζας βρέθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τον υπουργό Άμυνας, με στόχο να εμψυχώσει του στρατιώτες που έχουν ήδη παραταχθεί στο σημείο, τονίζοντας ότι το Ισραήλ βρίσκεται καθ’ οδόν προς μια σημαντική νίκη. Έντονη κινητικότητα. Το Ισραήλ προετοιμάζει το έδαφος με κλιμάκωση των βομβαρδισμών στη Γάζα σε βασικές υποδομές της Χαμάς και εξοντώνοντας ηγετικά στελέχη της οργάνωσης.

Όλα είναι έτοιμα και εν αναμονή του διαγγέλματος Μπάιντεν. Δεν φαίνονται πια κονβόι με εφόδια, ούτε κοιλάδες με τεθωρακισμένα. Αυτό σημαίνει ότι ο εφοδιασμός ολοκληρώθηκε και οι μονάδες πια διαιρέθηκαν και έχουν πάει στα σημεία εξορμήσεις. Η Χαμάς είναι φειδωλή με τις ρουκέτες, γιατί προφανώς ετοιμάζεται και αυτή για την τελική της αναμέτρηση.


 


Ο  Νιρ Μπαράκατ μιλώντας στο ABC News ξεκαθάρισε ότι oι όμηροι και οι απώλειες αμάχων θα είναι δευτερεύουσες«Θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να φέρουμε τους ομήρους μας, να φέρουμε τους ομήρους μας ζωντανούς…», είπε, αλλά η «πρώτη και τελευταία προτεραιότητα» είναι η καταστροφή της Χαμάς.

Είπε ότι το Ισραήλ έχει ως προτεραιότητα να καταστρέψει τη Χαμάς και ότι θα το κάνει «ακόμη και αν χρειαστεί ένας χρόνος». Ερωτηθείς για τα χιλιόμετρα τούνελ που έχει κατασκευάσει η Χαμάς κάτω από τη Γάζα, είπε ότι θα γίνουν το «μεγαλύτερο νεκροταφείο του κόσμου».

Νωρίτερα, το Ισραήλ απέσυρε όλους τους διπλωμάτες από την Τουρκία λόγω ανησυχιών για την ασφάλειά τους, συμπεριλαμβανομένης της πρέσβειρας Irit Lillian. Επίθεση με πυραύλους που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούθι δέχθηκε πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, στην Ερυθρά Θάλασσα, με το πλοίο να απαντά με πυρά.


Οι στόχοι του Ισραήλ για την χερσαία εισβολή είναι:

  1.     Να βρουν τους ομήρους
  2.     Στοχοποίηση ηγεσίας της Χαμάς και εμπλεκομένων της επίθεσης του Σαββάτου κατά του Ισραήλ
  3.     Να εντοπιστούν τα υπόγεια τούνελ της Χαμάς που την κρατά ακόμα στην ζωή και είναι τα αρχηγεία της
  4.     Να χαρτογραφηθεί η άμυνα της Χαμάς 

  5. Την ίδια ώρα, SOS εκπέμπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τους Αμερικανούς πολίτες σε όλο τον κόσμο εκδίδοντας παγκόσμια ταξιδιωτική οδηγία, όπου αναφέρεται η πιθανότητα επιθέσεων, την ώρα που και η Ευρώπη βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό μετά και τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία και Βέλγιο αλλά και τις απειλές.

«Θα νικήσουμε με όλη μας τη δύναμη», είπε ο Νετανιάχου νωρίτερα σε ομάδα των στρατιωτών. «Όλο το Ισραήλ στέκεται πίσω σαςΘα συνεχίσουμε να πολεμάμε σαν λιοντάρια και θα δώσουμε βαρύ πλήγμα στους εχθρούς μας, ώστε να πετύχουμε την τελική νίκη», πρόσθεσε.

Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέβασε και σχετικό βίντεο στο Twitter, το οποίο συνοδεύει με τη φράση: «Μαζί με τους μαχητές. Όλα έτοιμα».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ είπε σε πεζικάριους που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας ότι σύντομα θα δουν τον παλαιστινιακό θύλακα «εκ των έσω», υπονοώντας ότι επίκειται μια χερσαία επέμβαση.

«Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί» είπε ο υπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Είμαστε πρωτίστως και κυρίως επικεντρωμένοι στο να νικήσουμε τη Χαμάς», είπε ο ίδιος καθώς επισκέφθηκε το Νότο του Ισραήλ την Πέμπτη και κάλεσε τους στρατιώτες να είναι έτοιμοι γιατί «πλησιάζει η ώρα της εντολής» να μπουν τα στρατεύματα στη Λωρίδα της Γάζας και να ξεκινήσει η επιχείρηση κατά της Χαμάς και αυτό θα γίνει «με ακρίβεια και θα είναι θανατηφόρα».

«Είμαι υπεύθυνος για το αμυντικό κατεστημένο στη χώρα. Ήμουν υπεύθυνος γι’ αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος να οδηγήσω τους μαχητές μας στη νίκη», είπε ο Γκαλάντ στους δημοσιογράφους σε ένα πεδίο συγκέντρωσης στρατιωτών κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Στη συνέχεια, κάλεσε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη χερσαία εισβολή. «Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», είπε χαρακτηριστικά.

«Οδηγώ στρατιώτες σε μάχες για 45 χρόνια. Είμαι υπεύθυνος για την ασφάλεια. Ήμουν υπεύθυνος γι’ αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες – ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, είμαι υπεύθυνος για τη νίκη.»

Σημείωσε περαιτέρω ότι το IDF προετοιμάζεται για μια μακροπρόθεσμη εμπλοκή με τους εχθρούς του Ισραήλ, λέγοντας: «Δεν μιλάμε για μια σύντομη εκστρατεία, μιλάμε για μια παρατεταμένη εκστρατεία». Ο ίδιος προειδοποίησε ότι «όσοι προσπάθησαν να βλάψουν το κράτος θα πληρώσουν τίμημα με σκληρό τρόπο».

Στη συνέχεια έθιξε την απειλή της Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο. “Η Χεζμπολάχ προσπαθεί να αμφισβητήσει το κράτος του Ισραήλ και τον Ισραηλινό Στρατό και έχει αναπτύξει δυνάμεις σε ισχυρούς αμυντικούς σχηματισμούς. Η δύναμη ολόκληρου του Ισραήλ είναι στη διάθεσή μας. Είμαστε σε εγρήγορση και αν η Χεζμπολάχ θέλει να ξεκινήσει πόλεμο, θα πρέπει πρώτα να κοιτάξει τις φωτογραφίες της πόλης της Γάζας»

«Το είπαμε την πρώτη μέρα το πρωί του Σαββάτου, δεν υπάρχει συγχώρεση. Μόνο η καταστροφή της Χαμάς και ό,τι σχετίζεται με τρομοκράτες και όποιον τους έστειλε. Θα χρειαστεί μια εβδομάδα, δύο εβδομάδες και ένας μήνας για την εξάλειψή τους. Σας ικετεύω κάθε τρομοκράτη που βλέπετε πυροβολήστε τον και σκοτώστε τον. Αυτή είναι η συμφωνία. Σας εμπιστευόμαστε και βασιζόμαστε σε εσάς. Όσοι βλέπουν τη Γάζα από μακριά θα τη δουν από μέσα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, το Reuters αναφέρει ότι 8 αξιωματούχοι χωρών της περιφέρειας της Μέσης Ανατολής και της Δύσης δηλώνουν ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ «θα είναι απαράμιλλη στην αγριότητά της και σε αντίθεση με οτιδήποτε έχει πραγματοποιήσει το Ισραήλ στη Γάζα στο παρελθόν».

Πώς θα γίνει η επιχείρηση στη Γάζα

Την ίδια ώρα, τα ισραηλινά άρματα μάχης και τα πυροβόλα προωθούνται σε θέσεις γύρω από το βόρειο τομέα της Λωρίδας, ενώ ξεκίνησε και η μεγάλη επιχείρηση στήριξης στο πεδίο από τις ΗΠΑΈφτασε ένα φορτηγό αεροπλάνο που μετέφερε τεθωρακισμένα οχήματα που προορίζονται για χρήση από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. Τα οχήματα, όπως ανακοίνωσε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας, μεταφέρονται στον στρατό για να αντικαταστήσουν αυτά που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Διοικητής του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού στην Ευρώπη, και το πλοίο USS Mount Whitney, η ναυαρχίδα του 6ου αμερικανικού στόλου, αναπτύσσονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Πολεμικό Ναυτικό, ανέφερε ότι το Mount Whitney αναχώρησε από το λιμάνι του στη Γκαέτα της Ιταλίας, «για την υποστήριξη των αμερικανικών επιχειρήσεων». Μάλιστα, το Πεντάγωνο σχεδιάζει να στείλει πίσω στο Ισραήλ τα δύο αντιπυραυλικά αμυντικά συστήματα Iron Dome («Σιδηρούς Θόλος») που έχουν αγοράσει οι ΗΠΑ

Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν πως πρόκειται για μια συνδυασμένη επιχείρηση με τμήματα πεζικού, άρματα μάχης αλλά και από αέρος με ελικόπτερα και από τη θάλασσα και όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Ισραηλινού στρατού όλα τα επιχειρησιακά σενάρια που μπορεί να εκτελέσει ο στρατός θα τεθούν επί τάπητος προκειμένου να γίνει μια επιχείρηση που θα έχει μια κατάληξη, όπως λένε, να αντιμετωπίσουν δια παντός την Χαμάς.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές οι μαχητές της Χαμάς που ενεπλάκησαν στα γεγονότα του Σαββάτου (7/10) στην περιοχή που επλήγη από την επίθεση δεν θα βρουν ησυχία, όπως λένε χαρακτηριστικά θα καταλήξουν είτε στη φυλακή, είτε νεκροί.

Τουλάχιστον 3.785 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 12.493 τραυματίστηκαν κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στη Γάζα. Από τον συνολικό απολογισμό 1.524 νεκροί ήταν παιδιά και 1.000 γυναίκες.

«Θα δείτε βομβιστές αυτοκτονίας, θα υπάρχουν ενέδρες»

«Μια στρατιωτική χερσαία επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας θα διαρκέσει χρόνια και θα περιλάμβανε φρικτές μάχες», είπε ο Ντέιβιντ Πετρέους, ο οποίος υπηρέτησε ως κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν, μιλώντας στο podcast του POLITICO Power Play.

Μετά τις βάναυσες επιθέσεις των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ που άφησαν 1.400 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, ο πρώην διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προειδοποίησε ότι μια χερσαία εισβολή «θα μπορούσε να γίνει ότι στο Μογκαντίσου υπό την επήρεια στεροειδών πολύ γρήγορα».

Επικαλούμενος το περιστατικό του 1993 κατά το οποίο καταρρίφθηκαν τρία αμερικανικά ελικόπτερα Black Hawk στη σομαλική πρωτεύουσα, προκαλώντας αιματηρές μάχες μέσα στον αστικό ιστό καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούσαν να σώσουν επιζώντες από τη συντριβή, ο Πετρέους είπε ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα αντιμετωπίσει μια παρόμοια πραγματικότητα εντός εχθρικού εδάφους, αν επιλέξουν να εμπλακούν σε μια τέτοια επιχείρηση.

«Αν είναι [η Χαμάς] τόσο δημιουργικοί στην άμυνα όσο ήταν σε εκείνη τη φρικτή, βάρβαρη, ανείπωτη επίθεση, τότε θα δείτε βομβιστές αυτοκτονίας, θα δείτε αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, θα υπάρχουν ενέδρες, παγίδες και πάλι, δεν θα μπορούσε να είναι κάτι πιο προκλητικό», είπε.

Σε απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς αυτόν τον μήνα, ο Ισραηλινός Στρατός ξεκίνησε επιχειρήσεις για τη διάσωση ομήρων που έχουν μεταφερθεί στη Γάζα από το Ισραήλ, ενώ ξεκίνησε επίσης μια εκστρατεία βομβαρδισμού στον πυκνοκατοικημένο θύλακα που προκάλεσε απώλειες αμάχων.

Ο Πετρέους είπε ότι η προσωπική του εμπειρία από τη διοίκηση στρατών που εμπλέκονται σε βίαιες εκστρατείες θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση για τον Ισραηλινό Στρατό σε περίπτωση που προχωρήσει σε χερσαία εισβολή.

«Είναι δύσκολο για μένα να φανταστώ πιο δύσκολο σκηνικό από αυτό το συγκεκριμένο, και ήμουν ένας που διοικούσα δυνάμεις σε μια σειρά από μεγάλες αστικές επιχειρήσεις», είπε ο Πετρέους. «Δεν καταστέλλεις τις εξεγέρσεις σε ένα ή δύο χρόνια. Συνήθως χρειάζονται μια δεκαετία ή περισσότερο, όπως είδαμε στο Ιράκ, όπως είδαμε στο Αφγανιστάν».

Ο πρώην αρχηγός του στρατού είπε ότι το Ισραήλ χρειάζεται ένα σχέδιο για την αποκατάσταση βασικών υπηρεσιών, την ανοικοδόμηση της Γάζας και την ενίσχυση της διακυβέρνησης στην περιοχή μόλις θεωρήσει κερδισμένη τη μάχη κατά της Χαμάς.

Παγκόσμια ανησυχία για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Την Τετάρτη από το Ισραήλ ο  Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αφού τόνισε πως οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν αναμφίβολα την προστασία της ζωής των πολιτών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων», υιοθέτησε πλήρως την θέση του Ισραήλ, ότι το νοσοκομείο στη Γάζα χτυπήθηκε από ρουκέτα τρομοκρατών μέσα από τη Γάζα και όχι από τον στρατό του Ισραήλ, ενώ διαμήνυσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μείνουν παρατηρητές απέναντι στην τρομοκρατία.

Ο Τζο Μπάιντεν ισχυρίστηκε ότι «η Χαμάς διέπραξε φρικαλεότητες που θυμίζουν τις χειρότερες καταστροφές του ISIS, εξαπολύοντας καθαρό, ανόθευτο κακό στον κόσμο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς ήταν η πιο θανατηφόρα ημέρα για τους Εβραίους μετά το Ολοκαύτωμα. «Ο κόσμος ήξερε τότε και παρακολουθούσε. Δεν θα μείνουμε άπραγοι ξανά», είπε ο Τζο Μπάιντεν.

Τόνισε μάλιστα πως η κορυφαία προτεραιότητά του παραμένει η απελευθέρωση και η ασφαλής επιστροφή με ομήρους, και το έχει συζητήσει με Ισραηλινούς αξιωματούχους. Ο κ. Μπάιντεν είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ «θα διατηρήσουν τον σιδερένιο θόλο πλήρως εφοδιασμένο».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε επίσης ότι θα προέτρεπε το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα «πακέτο στήριξης χωρίς προηγούμενο για την άμυνα του Ισραήλ».

Την ίδια ώρα η Ρωσία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργέι Λαβρόφ,  προειδοποιεί ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η τρέχουσα κρίση στη Γάζα να «κλιμακωθεί σε σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επέκρινε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες για το βέτο που άσκησαν σε ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε κατάπαυση του πυρός, το οποίο, όπως είπε, θα μπορούσε τώρα να οδηγήσει τη σύγκρουση σε μεγέθυνση.

«Γινόμαστε μάρτυρες προσπαθειών να τα ρίξουμε όλα στο Ιράν και πάλι. Θεωρούμε αυτές [τις κατηγορίες] αρκετά προκλητικές. Η ιρανική ηγεσία παίρνει μια υπεύθυνη, ισορροπημένη θέση και ζητά να αποτραπεί η εξάπλωση αυτής της σύγκρουσης σε ολόκληρη την περιοχή – στις γειτονικές χώρες», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Ερωτηθείς σχετικά με τους τρόπους για να σταματήσει η αιματοχυσία, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα καλεί όλες τις πλευρές να τερματίσουν αμέσως τις εχθροπραξίες είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει.

«Ποιες είναι οι προοπτικές; Υποθέτω ότι οι διαβουλεύσεις με τις ενδιαφερόμενες χώρες θα συνεχιστούν. Η Αίγυπτος αναλαμβάνει την πρωτοβουλία. Όλοι θα θέλαμε να δούμε αποκλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε δηλώσεις του από το Πεκίνο «υπενθύμισε, δεν απείλησε», όπως είπε ο ίδιος, ότι οι πύραυλοι στη Μαύρη Θάλασσα έχουν βεληνεκές μέχρι τη Μεσόγειο.

Χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν δύο ομάδες αεροπλανοφόρων στη Μεσόγειο ως απάντηση στον πόλεμο του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και, όπως είπε, ο ίδιος διέταξε ρωσικά αεροσκάφη με υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal να περιπολούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

«Αυτό που λέω τώρα, αυτό που πρόκειται να σας πω δεν είναι απειλή. Με δική μου εντολή, η ρωσική Πολεμική Αεροπορία θα ξεκινήσει μόνιμα τις περιπολίες στην ουδέτερη ζώνη του εναέριου χώρου πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα.

Τα αεροσκάφη μας MIG-31 είναι εξοπλισμένα με τα πυραυλικά συστήματα Kinzhal τα οποία είναι γνωστό πως έχουν βεληνεκές πάνω από 1.000 χιλιόμετρα με ταχύτητα 9 μαχ», σημείωσε ο Πούτιν.

Την ίδια ώρα η  Κίνα εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόφαση των ΗΠΑ να μπλοκάρουν ψήφισμα του ΟΗΕ το οποίο ζητούσε να κηρυχθεί «ανθρωπιστική παύση» στις συγκρούσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με την Ουάσινγκτον να καταγγέλλει κείμενο που δεν αναφέρεται «στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται».

«Η Κίνα είναι βαθιά απογοητευμένη από την παρεμπόδιση από τις ΗΠΑ της υιοθέτησης από το Συμβούλιο Ασφαλείας σχεδίου απόφασης για το παλαιστινιακό», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

 Οι ΗΠΑ έθεσαν χθες Τετάρτη βέτο σε ψήφισμα που προωθούσε η Βραζιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο ζητείτο να γίνουν «ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ώστε να καταστεί εφικτή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Η ψηφοφορία είχε αναβληθεί δύο φορές τις προηγούμενες ημέρες, επειδή οι ΗΠΑ προσπαθούσαν να μεσολαβήσουν ώστε να υπάρξει πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Δώδεκα μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ η Ρωσία και η Βρετανία απείχαν.

Ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ είπε ότι η Ουάσινγκτον απογοητεύτηκε επειδή στο κείμενο δεν γινόταν καμία αναφορά στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα και συμπλήρωσε ότι για τη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα ευθύνεται η Χαμάς.

Τι θα πει ο Μπάιντεν στο διάγγελμά του

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να συσπειρώσει τους Αμερικανούς πίσω από την άμυνα του Ισραήλ και της Ουκρανίας, ένα παρακινδυνευμένο στοίχημα το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση των αντιπάλων του και να αποξενώσει μέρος της εκλογικής του βάσης.

Ο Μπάιντεν θα απευθυνθεί σήμερα στις 20:00 (τοπική ώρα, 03:00 τα ξημερώματα) στους Αμερικανούς από το Οβάλ Γραφείο σχετικά με «την απάντηση των ΗΠΑ στις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και τη βίαιη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», λιγότερο από 24 ώρες μετά την επιστροφή του από το Τελ Αβίβ όπου πήγε για να προσφέρει στους Ισραηλινούς υποστήριξη, ένα ταξίδι που ανατράπηκε από τον βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα.

O Μπάιντεν θα προσφέρει μήνυμα αλληλεγγύης στους λαούς της Ουκρανίας και του Ισραήλ, αλλά θα απευθυνθεί επίσης στο έθνος, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών νομοθέτων, για τον αντίκτυπο των δύο συγκρούσεων. O Αμερικανός πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει αυτό το διάγγελμα για να προετοιμάσει τον αμερικανικό λαό για δυο επερχόμενες εξελίξεις:

  • ότι ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει και να γίνει σφοδρότερος λόγω της χερσαίας επέμβασης, όμως, όπως θα πει, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του και τους πολίτες του απέναντι στην βαρβαρότητα της Χαμάς.
  • ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να βάλουν και πάλι βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Ο πρόεδρος θα ανακοινώσει ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο βοήθεια 100 δισ δολαρίων για το Ισραήλ, την Ουκρανία και την Ταιβάν, πιστεύει ότι μπορεί να πείσει τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο να στηρίξουν οικονομικά. Χρήματα που όπως θα πει είναι απαραίτητα καθώς το κόστος της μη χρηματοδοτικής εμπλοκής της Αμερικής θα είναι πολύ μεγαλύτερο στο μέλλον. Στο διάγγελμα του αναμένεται να στείλει και πάλι μήνυμα στο Ιράν και σε άλλους παίχτες στην περιοχή να μείνουν μακριά από τα πεδία των μαχών.

100 δισεκατομμύρια

Σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των συζητήσεων, ο Λευκός Οίκος θέλει να ζητήσει από το Κογκρέσο το τεράστιο ποσό των 100 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ, την Ταϊβάν και τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα με το Μεξικό.

Αν και οι Ρεπουμπλικάνοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ήταν οι πρώτοι που ζήτησαν να υπάρξει μαζική στήριξη του Ισραήλ, ενώ επιθυμούν εδώ και καιρό η Ουάσινγκτον να υιοθετήσει σκληρή στάση για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και της επιρροής της Κίνας.

Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι είναι απασχολημένοι με τις εσωτερικές τους διαμάχες και το Κογκρέσο της μεγαλύτερης παγκόσμιας δύναμης έχει παραλύσει διότι η δεξιά πτέρυγα του κόμματος προσπαθεί να επιβάλει ένα δικό της μέλος στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Μπροστά σε αυτό το χάος ο Μπάιντεν θέλει να εμφανιστεί ως ένας άνθρωπος της δράσης που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, την ώρα μάλιστα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί ανησυχούν για την ηλικία και την ενεργητικότητά του.

Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος με την κίνηση αυτή αναλαμβάνει και ένα ρίσκο: αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκή αριθμό ψήφων στο Κογκρέσο, όπου το κόμμα του ελέγχει μόνο τη Γερουσία, οι ΗΠΑ κινδυνεύουν με δημοσιονομική παράλυση, το διαβόητο “shutdown”, στις 17 Νοεμβρίου.

«Αριστοτεχνικός»

Θα καταφέρει να κερδίσει κάποιους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους, την ώρα που ο αντίπαλός του Ντόναλντ Τραμπ ασκεί τεράστια επιρροή στο κόμμα;

Τη θέση του Μπάιντεν αναφορικά με το Ισραήλ εξήραν ακόμη και κάποιοι στους πιο συντηρητικούς κύκλους. Ο Ρίτσαρντ Χάας, πρώην διπλωματικός σύμβουλος επί κυβέρνησης Τζορτζ Ου. Μπους, χαρακτήρισε «αριστοτεχνική» την ομιλία του Αμερικανού προέδρου στο Τελ Αβίβ.

Αλλά η ενδεχόμενη εμπλοκή της λιβανέζικης, φιλοϊρανικής Χεζμπολάχ στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα προκαλέσει αμέσως τις κατηγορίες της δεξιάς περί επιείκειας του Μπάιντεν έναντι της Τεχεράνης.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, εκτίμησε ότι σε περίπτωση παροχής αμερικανικής βοήθειας ύψους 100 εκατ. δολαρίων για τη Λωρίδα της Γάζας: «Η Χαμάς θα τη χρησιμοποιήσει για τρομοκρατικούς σκοπούς».

Νέοι ψηφοφόροι

Αρκετά είναι εξάλλου τα μέλη της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών που ζητούν από τον Μπάιντεν να πάρει περισσότερες αποστάσεις από την κυβέρνηση του Ισραήλ και να δείξει περισσότερη συμπόνια για τους Παλαιστίνιους αμάχους μπροστά στον ανηλεή βομβαρδισμό της Γάζας.

Στην πλατφόρμα X η προοδευτική βουλεύτρια Κόρι Μπους ζήτησε «άμεση εκεχειρία», όπως και οι περίπου εκατό διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν χθες, Τετάρτη, μπροστά από το κτίριο του Κογκρέσου έπειτα από έκκληση της οργάνωσης Jewish Voice for Peace.

Οι νέοι Αμερικανοί ψηφοφόροι σε γενικές γραμμές δεν νιώθουν την ίδια δέσμευση προς την ασφάλεια του Ισραήλ που αισθάνονται πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι της γενιάς του Μπάιντεν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα το πανεπιστήμιο Κουινίπιακ, οι ψηφοφόροι κάτω των 35 ετών είναι στην πλειοψηφία τους (51%) εχθρικοί στην παροχή όπλων στο Ισραήλ, αντίθετα με τους πιο ηλικιωμένους.

Το 2020 ο Μπάιντεν κέρδισε την προεδρία κυρίως χάρη στην κινητοποίηση των νέων.