«Οι μαχητές μας αυτή τη στιγμή δίνουν σφοδρή μάχη με αυτόματα και αντιαρματικά όπλα, με τις κατοχικές δυνάμεις που πραγματοποίησαν επιδρομή στη βορειοδυτική Γάζα», ανέφερε η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, στην ανακοίνωσή της. Λίγο νωρίτερα οι Ταξιαρχίες ανέφεραν ότι εκτόξευσαν «βλήματα όλμων και ρουκέτες» εναντίον στρατιωτικής ισραηλινής θέσης στο Ερέζ, την κυριότερη μεθοριακή διάβαση μεταξύ Ισραήλ και Γάζας, η οποία παραμένει κλειστή από το ξέσπασμα του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου.
Εν τω μεταξύ, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανάφεραν στα social media ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας συνεχίζονται με τους ενόπλους της Χαμάς να πυροβολούν εναντίον στρατιωτών. «Τρομοκράτες που πυροβόλησαν εναντίον [ισραηλινών] στρατιωτών, σκοτώθηκαν, καθώς και τρομοκράτες που εντοπίστηκαν στην ακτογραμμή στη Λωρίδα της Γάζας κοντά στην περιοχή Ζικίμ» στο νότιο Ισραήλ, γράφουν χαρακτηριστικά.
Παράλληλα οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που, όπως ισχυρίζονται, έδειχνε τα άρματα μάχης και άλλα οχήματά τους μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ άλλα πλάνα δείχνουν αεροπορικές επιδρομές στο Μπέιτ Χανούν, στη βορειοανατολική γωνία της Λωρίδας.
Πόλεμος στο Ισραήλ: Ξεπέρασαν τους 8.000 οι νεκροί στη Γάζα – Πάνω από 3.324 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους
Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη Γάζα έφθασε τους 8.005, ενώ 20.242 είναι οι τραυματίες, δήλωσε σήμερα επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς. Στους νεκρούς περιλαμβάνονται 3.324 παιδιά, 2.062 γυναίκες και 460 ηλικιωμένοι, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Στο μεταξύ, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από πυρά του ισραηλινού στρατού στη διάρκεια στρατιωτικών εφόδων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανέφερε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.
Οι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στην Μπέιτ Ρίμα, στην περιοχή της Ραμάλα, στην Ταμούν και στον καταυλισμό προσφύγων Ασκάρ, στη βόρεια Δυτική Όχθη, αντίστοιχα, σύμφωνα με το υπουργείο. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως οι στρατιώτες του «άνοιξαν ανταποδοτικά πυρ» στην Μπέιτ Ρίμα αφού δέχθηκαν βόμβες μολότοφ στη διάρκεια «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» στην περιοχή.
Στην Ασκάρ σημειώθηκαν «ανταλλαγές πυρών έλαβαν χώρα ανάμεσα σε Παλαιστίνιους ένοπλους άνδρες και παλαιστινιακή δύναμη που εισήλθε στον καταυλισμό για να κατεδαφίσει το σπίτι ενός ακτιβιστή», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Έκανε επίσης λόγο για ένοπλες συμπλοκές με Παλαιστίνιους ακτιβιστές στη διάρκεια επιχείρησης με στόχο τη σύλληψη Παλαιστινίων που καταζητούνταν στην περιοχή της Τζενίν, όπου βρίσκεται η Ταμούν.
Τουλάχιστον 110 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη στη διάρκεια επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας στις 7 Οκτωβρίου, μετά τη φονική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στο έδαφος του Ισραήλ.
Η κατάσταση στην κατεχόμενη από το 1967 από το Ισραήλ Δυτική Όχθη ήταν ήδη τεταμένη πριν από τον πόλεμο, με τακτικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού, αναζωπύρωση της βίας Ισραηλινών εποίκων εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού και παλαιστινιακές επιθέσεις εναντίον των ισραηλινών οικισμών και δυνάμεων ασφαλείας.
Γάζα – Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα διερευνά τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου
Τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στη Γάζα, διερευνά η Ελλάδα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, καθώς «από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή».
Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο – και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή – η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με Ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς.
Ισραήλ: Επιχειρεί στη Γάζα ο στρατός – Πάνω από 8.000 οι νεκροί, το Ιράν διαμηνύει ότι το Ισραήλ «ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές»
Στη δεύτερη φάση, πέρασε ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, με χερσαίες επιχειρήσεις και σφοδρότατους βομβαρδισμούς, και με τον στρατό να δίνει νέα εντολή εκκένωσης, ζητώντας από τους κατοίκους που έχουν απομείνει να αποχωρήσουν αμέσως προς νότο, υποστηρίζοντας ότι σήμερα, «οι ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα, που γίνονται από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, θα αυξηθούν». Παράλληλα, το Ιράν διαμηνύει ότι το Ισραήλ «ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές».
Παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες πως οι τηλεπικοινωνίες –οι υπηρεσίες τηλεφωνίας και η πρόσβαση στο διαδίκτυο– έχουν αρχίσει να αποκαθίστανται σταδιακά στη Λωρίδα.
Ισραήλ: Ξεπέρασαν τις 8.000 οι παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με τη μεσολάβηση του Κατάρ, συνεχίστηκαν και το Σάββατο «με πιο αργό ρυθμό» σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.
Την ίδια ώρα ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης ξεπερνά τους 8.000, οι μισοί εκ των οποίων είναι παιδιά.
Ισραήλ: Νέο αίτημα για εκκένωση της βόρειας Γάζας από τον ισραηλινό στρατό
«Οι άμαχοι στη βόρεια Γάζα, στην πόλη της Γάζας θα πρέπει προσωρινά να μετακινηθούν νότια της Γάζας σε μια ασφαλέστερη περιοχή», δήλωσε ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χάγκαρι σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του IDF το πρωί της Κυριακής. «Οι τρομοκράτες της Χαμάς επιχειρούν μέσα και κάτω από πολιτικά κτίρια, ακριβώς επειδή γνωρίζουν ότι ο Ισραηλινός Στρατός κάνει διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και αμάχων», αναφέρει η λεζάντα στο βίντεο του IDF, με τον εκπρόσωπο Τύπου να τονίζει πως θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση του πολέμου από αέρος, εδάφους και θαλάσσης.
Την Κυριακή «οι ανθρωπιστικές προσπάθειες προς τη Γάζα, με επικεφαλής την Αίγυπτο και τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα επεκταθούν», υποστήριξε ο Χαγκάρι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Αντόνιο Γκουτέρες: Ζητά για άλλη μια φορά άμεση κατάπαυση του πυρός
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε χθες, Σάββατο, τη λύπη του για την “άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των βομβαρδισμών” που “υπονομεύουν τους ανθρωπιστικούς στόχους”, ζητώντας για άλλη μια φορά άμεση κατάπαυση του πυρός.
Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού Μιράνα Σπόλιαριτς δήλωσε χθες “συγκλονισμένη από το αφόρητο επίπεδο των ανθρώπινων δεινών”, καταγγέλλοντας “καταστροφική αποτυχία που ο κόσμος δεν πρέπει να ανεχθεί”.
“Αντιμέτωποι με αδιάκοπους και τρομακτικούς βομβαρδισμούς, οι άνθρωποι δεν έχουν μέρος να διαφύγουν ή να βρουν καταφύγιο. Πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός”, δήλωσε επίσης σήμερα ο Χρήστος Χρήστου, διεθνής πρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF).
Νετανιάχου: Δύσκολος και μακρύς ο πόλεμος – Υποκριτές όσοι μας κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου
Και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, στη συνάντηση που είχε με τις οικογένειες των ομήρων, προσπαθώντας παράλληλα να τους διαβεβαιώσει πως η απελευθέρωσή τους αποτελεί «ύψιστη εθνική προτεραιότητα για τη χώρα του».
«Αυτή είναι η δεύτερη φάση του πολέμου» τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, όπου προχώρησε σε δηλώσεις μαζί με το πολεμικό του συμβούλιο, και προσέθεσε: «Όσοι μας κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου είναι υποκριτές. Ο πόλεμος μέσα στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι δύσκολος και μακρύς. Η Χαμάς χρησιμοποιεί τον λαό της ως ασπίδα. Βασικός μας στόχος η διασφάλιση της ύπαρξης του Ισραήλ και η απόλυτη ήττα του εγκληματικού εχθρού».
«Χθες, τα στρατεύματά μας εισήλθαν στη Γάζα από τις πύλες του κακού. Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες ένα κράτος αντιμετωπίζει δύο επιλογές: την ύπαρξη ή τον θάνατο» συμπλήρωσε ξεκαθαρίζοντας ότι το Ισραήλ δεν θα αφήσει αναπάντητες τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς.
«Το Ισραήλ κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων» υπογράμμισε ο Νετανιάχου ενώ ευχαρίστησε τη Δύση που στέκεται στο πλευρό του Ισραήλ. «Θα πολεμήσουμε και θα νικήσουμε… αυτή είναι η αποστολή της ζωής μας» κατέληξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στο μήνυμά του.
Κατάρ: Χαοτικές οι συνομιλίες για τους ομήρους… αλλά συνεχίζουμε
Στο κρίσιμο θέμα των ομήρων, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις των εμπλεκόμενων πλευρώ, με εμσολαβητή το Κατάρ για την απελευθέρωσή τους. Χθες, εκπρόσωπος της Χαμάς τόνισε πως αναζητούνται 8 αιχμάλωτοι ρωσικής ισραηλινής υπηκοότητας για να απελευθερωθούν, λόγω των καλώ σχέσεων της Μόσχας με την παλαιστινιακή οργάνωση. Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, δήλωσε ότι οι εμπλεκόμενοι εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο χειρισμός του θέματος των ομήρων από τη Χαμάς γίνεται «με χαοτικό τρόπο» λόγω της κατάστασης. Σύμφωνα με πηγές, η Χαμάς υπέβαλε πρόσφατα αίτημα για απελευθέρωση κρατουμένων ασφαλείας σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά το Ισραήλ δεν έδωσε καμία συγκατάθεση.
«Οι συνομιλίες συνεχίζονται με όλα τα μέρη, όλο το 24ωρο για να βεβαιωθούμε ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ του Κατάρ, προσθέτοντας ότι η επέκταση της ισραηλινής στρατιωτικής δραστηριότητας στη Γάζα καθιστά ακόμα πιο δύσκολες τις προσπάθειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, «παρά την επέκταση της δραστηριότητας, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε σήμερα (χθες) στις συνομιλίες διαμεσολάβησης για μια συμφωνία απελευθέρωσης κρατουμένων. Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε πριν από λίγα λεπτά ότι είναι έτοιμοι για ανταλλαγή κρατουμένων. Οι προσπάθειες θα επιτρέψουν να οδηγηθούμε στην απελευθέρωση περισσότερων ομήρων».
Την ίδια στιγμή, οι συγγενείς των ομήρων εκφράζουν ολοένα μεγαλύτερη ανησυχία για την “απόλυτη αβεβαιότητα” που αντιμετωπίζουν όσον αφορά την τύχη τους, ιδιαίτερα εν μέσω εντατικών βομβαρδισμών, δήλωσε ο Χάιμ Ρούμπινσταϊν, ο εκπρόσωπός τους. “Οι οικογένειες δεν κοιμούνται, θέλουν απαντήσεις, αξίζουν απαντήσεις”.